XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1974. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 1974. godine održan je u Portoriku. Po prvi put na prvenstvu je učestvovalo 14 ekipa. Imali smo tri grupe sa po četiri tima. Portoriko kao domaćin i Jugoslavija kao aktuelni prvak, direktno su se plasirali u finalnu grupu.

U grupi A igrali su Sovjetski Savez, Brazil, Meksiko i Centralna Afrička Republika. Sovjeti su bili predominantni. Oni su dobili CAR sa čak 92 razlike, što je bila najveća pobjeda u istoriji. Drugo mjesto uzeo je Brazil, koji je u ključnom meču rutinski dobio Meksikance.

U grupi B igrali su Sjedinjene Američke Države, Španija, Argentina i Filipini. Amerikanci su bili predominantni u ovoj grupi. Oni su sa lagane tri pobjede došli do prvog mjesta. Španija i Argentina su se borili za prolaz. Španci su u ključnom meču dobili sa 96-89 te su prošli dalje.

U grupi C igrali su Kuba Kanada, Čehoslovačka i Australija. Cijela grupa bila je prilično izjednačena. Kubanci su bili prvi. Ostvarili su tri pobjede uz samo +15 koš razliku. Kanađani su dobili Čehoslovačku sa 83-75 te su na kraju završili kao drugoplasirani.

Jugoslavija je startala prvenstvo u završnoj rundi. Za Jugoslaviju su na prvenstvu nastupili između ostalih i Kićanović, Dalipagić, Ćosić, Slavnić, Plećaš i ostali. Uz SSSR i Amerukance, Jugoslavija je bila najdominantnija u finalnoj grupi.

Jugoslavija je u prvom kolu deklasirala Brazil sa 84-60 a Plećaš je imao 14 poena. Souza je predvodio Brazil sa 14 poena. Potom je savladana Kuba sa 101-83. Kićanović sa jedne a Roka sa druge imali su po 18 poena.  Potom je uslijedio derbi protiv Sovjeta. Na poluvremenu je bilo 46-45 za SSSR. Međutim, u nastavku je Jugoslavija preokretom došla do pobjede 82-79. Kićanović je imao 19 poena za Jugoslaviju dok je Belov predvodio Sovjete sa 19 poena.

Potom je uslijedio pravi revolveraški obračun sa domaćim Portorikom. Na kraju je bilo 91-83 za Jugoslaviju. Kićanović je imao 17 poena a Blondet 19 sa druge strane. Meč sa Kanadom bio je težak. Vodila je Jugoslavija 14 razlike ali je na kraju došlo do produžetaka. Ipak, Jugoslavija je salvila sa 102-99. Kićanović je imao 34 poena a Mekenzi 25 za Kanadu.

Sledeća utakmica bila je ona radi koje Jugoslavija nije uzela zlato. Protiv Amerike je krenulo sve sjajno. Prvo poluvrijeme bilo je 50-41 za Jugoslaviju. Međutim, Ameri preokretom dolaze do pobjede 91-88. Barden je predvodio Amere sa 27 poena a Kićanović Jugoslaviju sa 26 poena. Na kraju je Jugoslavija savladala Španiju 79-71. Ćosić je imao 16 a Brabender Špance sa 18 poena.

SSSR, Jugoslavija i Amerika imali su po 6-1 skor. O rasporedu i medaljama odlučio je međusobni skor. SSSR je dobio Amerikance sa 105-94 i to je odlučilo mnogo toga. To je Sovjetima donijelo zlato jer su od Jugoslavije izgubili tri razlike. Jugoslavija jeste izgubila tri razlike od Amera ali je imala međusobnu koš razliku u krugu 0 Ameri su imali -8 i uzeli su bronzu.

U idealnoj petorci bili su Belov i Salnikov iz SSSR-a, Jelovac iz Jugoslavije, Brabender iz Španije te Kubanac Urgeljes. Kićanović je bio MVP a najbolji strijelac Meksikanac Gerero sa 27 poena po meču.