XS
SM
MD
LG

Buudućnost iz Srpske Crnje u sezoni 2019-2020: Biti što jesi!

Darko Jovandić - kapiten: foto (Dragan Pejić)

Posle višegodišnjeg oslanjanja na “pojačanja” sa strane, Crnjani konačno sastavili stručni štab i igrački kadar  mahom  iz vlastite varoši - ubeđeni da neće biti ništa slabiji no minulih godina. Dakle, sa trenerom i izračima iz sopstvene varoši žele da ostanu pri vrhu tabele!

Svi su izgledi da će Srpskocrnjanska "Budućnost'' u predstojećoj fudbalskoj sezoni ''povući  nogu'' koju bi, za opšte dobro fudbala,  trebali da slede i svi ostali klubovi, kako u ovom tako i u nižim i višim rangovima takmičenja. OKRENULI SU SE SEBI, FORMIRALI STRUČNI ŠTAB I IGRAČKI KADAR ISKLJUČIVO OD CRNJANA! Sem što će to privući više gledalaca na utakmicama, podstaći će razvoj fudbala u mestu jer će više motivisatri mlade da se bave ovim sportom i afirmišu se u svojoj varoši!

Neposredni povod za ovakav, slobodno se može reći, Kopernikanski potez su činjenice koje je, analizirajući realnost, spoznala nova uprava kluba: gledalaca je na utakmicama u Crnji sve manje i manje a stvarni razlog je da neće da gledaju u timu igrače sa strane, dok oper crnjanski, ni malo nekvalitetniji, igraju po drugim klubovima! I drugo – igrači sa strane u timu Budućnosti nisu ništa bolji od Crnjana u drugim klubovima i na klupi za rezervne igrače! Čast Nebojši Đukiću iz Kikinde koji je odigrao sjajnu minulu  sezonu u Crnji, kao  Bogića i ranijih godina Zekanović.  No ni za njihovim odlascima u Crnji niko ne žali. Jer, Đukić se naglo ugojio i prestao da redovno trenira pa je igrao sve lošije i lošije. Bogić je sjajan vežnjak, ali u već duboko zagaženoj četvrtoj deceniji više nije imao ni smage ni volje za pokazivanje onog što istinski zna, bolje reći nekad znao i  mogao. A Zekanović je bio i suviše kontroverzna, bolje reći problematična ličnost, da bi bio prihvatljiv, kako stručnom štabu tako  i upravi. Svaka čast i golmanu Magdi, ali crnjanin Ćirković nije bio ništa slabiji od njega, i umesto da ostane i afirmiše se u rodnom mestu, sujeta i zluradost roditelja su ga odveli u obližnju provinciju i manji klub! Ostali igrači dovedeni sa strane   su bili više osveženje no pojačanja. Svaka čast  štoperu Laništaninu, važnjacima Zoretiću,  Vojvodiću,  Radišiću,  Krdžaliću i Spahiću, te napadačima Koraću i Vukoji - koji su minulih nekoliko godina dovođeni u Crnju od kojekuda kao pojačanja - ali maltene niko od njih to istinski nije bio. Tim pre ako se zna da je u isto vreme mnoštvo više nego solidnih Crnjana igralo u drugim timovima. Sjajni golman Ćirković, braća Prokin i Todorov u Vojvoda Stepi, Đukanović i Arsin u Aleksandrovu,  golman Tomić u Karadjorđevu, napadač Kovačević u Radničkom iz Zrenjanina dok su sjajni Topić i Kovačević pronalaženjem posla u Novom Sadu prestali nastupati za Crnjane. Uprava je sada učinila  krajnje napore da ih sve vrati u matični klub u čemu je srećom po fudbal uspela! A to će, em vratiti navijače na tribune, em poštedeti i onako praznu kasu jer došljaci su dolazili mahom zbog novca, a Crnjani će igrati iz ljubavi i neki skromni honorarčić!

Milenko Zečević – Zeka (trener) - foto (Dragan Pejić)

Zečević je sjajan i u Crnji (i okolnim selima)  dokazani trener, naročito u radu sa mlađim kategorijama igrača. Doduše, nije kalibar trenera Marka Guteše koji je dve godine  sa velikim uspehom radio u Crnji -  ali je otišao jer je svojim znanjem  i ambicijom prevazišao ovu sredinu i rang takmičenja. Istinski poklonici fudbala u Crnji to još uvek nisu prežalili. Uostalom, čim je Marko otišao u Perlez odmah ih je uveo u viši rang takmičenja! Ako ništa drugo - Zeka ima sjajan uzor i postavljene domete koje treba dostići!

Dakle - BUDUĆNOST SE VRATILA CRNJANIMA I U PREDSTOJEĆEM PRVENSTVU ĆE  BITI ONO ŠTO CRNJANSKI FUDBAL REALNO JESTE!

Odmah po okončanju minule sezone otišao je trener  Živkov iz Kikinde  a otpušteni igrači sa strane: Laništanin, Krdžalić, Vukoje, Spahić, Đukić i Zoretić. Zadržan je samo golman iz Sutjeske Marić i veznjak iz Zrenjanina Aranitović. Na tim pozicijama Crnjani, u ovom momentu,  nisu imali adekvatna rešenja pa su ih zadržali.

A iz okolnih klubova su vratili igrače pionikle i afirmisane u Crnji: Đukanovića - Dimeta i Lukina - Baću iz Aleksandrova, Aleksandra Prokina iz Vojvode Stepe i Marka Kovačevića iz zrenjaninskog Radničkog.

- Prvo smo, u dogovoru sa starijim prvotimcima i organima vlasti u mesti u opštini, izabrali  petočlano Predsesništvo Kluba:  Rada Perin, Goran Savin,Milan Antin, Damir Buvač i ja, i Nadzorni odbor od desetak simpatizera Kluba.  Već na prvih nekoliko sastanaka, početkom jula, smo definisali viziju, misiju i strategiju za narednih nekoliko godina.  Misija i vizija su bili – organizaciono i finansijsko racionalizovanje/stabilizovanje poslovanja i funkcionisanja kluba sa prevashodnim oslanjanjem na vlastite snage, a dugoročna stretegija sistematski rad prvo na stabilizaciji, potom usponu i na kraju eventualni plasma u viši rang. Kako smo ostali mahom sa svojm igračima i trenerom, u ovoj sezoni nam je imperativ opstanak u ligi a ambicija biti u gornjem delu tabele. Za veće domete  u Crnji nema  ni para ni kadrova  ovog momenta,  a realne procene su da postavljeni cilj, možda i ambiciju, sa ovim potencijalom i u ovoj konkurenciji realno možemo ostvariti. Nastojali smo da ne budemo ni preambiciozni ni preskromni,  no realni  - kaže predsednik Željko Radin - Činja, doskorašnji prvotimac Budućnosti.

Željko Radin – Činja (predsednik) - foto (Dragan Pejić)

Trener Milenko Zečević - Zeka je fudbalska i trenerska legenda ovog kraja. Fudbalsku karijeru je otpočeo i afirmisao se u Slavonskobrodskom BSK-u i nekim klubovima Slavonije, potom su ga izbeglički jadi doveli u  Crnju, gde je godinama bio odličan prvotimac Budućnosti a potom radio kao trener mlađih kategorija, a  u nekoliko sezona bio trener seniora Crvene zvezde iz Vojvode Stepe i Borca iz Aleksandrova. Većina sadašnjih prvotimaca Budućnosti su polaznici njegovih pionirskih i omladinskih škola,  pa je više nego logično što mu je pružena šansa.

- Imam apsolutno poverenje u ove igrače jer sam većinu trenirao. Golman Marić, Jovandić, Vasiljević, Lukin, Manojlović i  Đukanović su sjajni iskusni igrači, Aranitović, Topić, Prokin, Arsin i Perin su u punoj zrelosti, a braća Kovačević, Prpa, Stojičić i Salma su veliki  talenti čiju potpunu aformaciju očekujem. Ekipi smo priključili i nekolicinu poletaraca (Konstantinov, Stojićević, Berta…) koji će učiti, napredovati i vrebati svoju šansu - kaže Zeka, koji je poznat kao trener koji voli ofanzivan fudbal i igru na gol više, pa i nagoveštava da će Budućnost igrati ofanzivno i kod kuće i na strani pa ”kom opanci kom obojci".

Pripreme su počele 12. jula a prvenstvo počinje 17. avgusta. Crnjani su odigrali pet kontrolnih utakmica,  a više od dobrih rezultata raduje dobar tim koji će  najverovatnie izgledati ovako: Marić - Prpa (Nikola Kovačević), Jovandić – Vasiljević, Topić, Đukanović - Stojićić,  Prokin (Lukin),  Perin (Manojlović), Salma  i Marko Kovačević.

 

 


Crvena zvezda (VS) : Jedinstvo (NB)
Krajina : Jedinstvo (BK)
Kikinda 1909 : Sloga
Naftagas : Begej
Borac (St) : Mladost (O)
ŽAK : Banat (Č)
Proleter (BK) : Sloboda
Budućnost : Radnički (S)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloboda 17 13 2 2 41
2 Jedinstvo (BK) 17 12 4 1 40
3 Mladost (O) 17 10 4 3 34
4 Naftagas 17 9 6 2 33
5 Crvena zvezda (VS) 17 9 2 6 29
6 Krajina 17 7 3 7 24
7 Budućnost 17 8 0 9 24
8 Sloga 17 7 2 8 23
9 Proleter (BK) 17 7 2 8 23
10 Kikinda 1909 17 7 1 9 22
11 Borac (St) 17 7 1 9 22
12 ŽAK 17 6 2 9 20
13 Banat (Č) (-1) 17 5 3 9 17
14 Jedinstvo (NB) 17 5 1 11 16
15 Radnički (S) 17 3 2 12 11
16 Begej 17 3 1 13 10