XS
SM
MD
LG

Srbija vraćena u kvalifikacije za SP 2021!

Ragbi 13 reprezentacija Srbije administrativnom odlukom vraćena je u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2021. godine koje se održava u Engleskoj. Srbija će u poslednjoj rundi kvalifikacija zameniti selekciju Rusije, odlučila je Evropska ragbi liga federacija (RLEF), a potom potvrdila i Svetska ragbi liga federacija (RLIF).

Naši najbolji ragbisti tako će se za istorijsko mesto na SP boriti u grupi sa Škotskom i Grčkom, odakle dve prvoplasirane reprezentacije idu u Englesku. Igra se po jedan meč sa svakim rivalom u grupi, pa će tako orlovi 26. oktobra gostovati u Edinburgu, odnosno 9. novembra dočekati Grčku!

Ova iznenađujuća odluka donešena je nakon velikih problema sa kojim se suočava Ragbi 13 federacija Rusije. Čelnici ruskog ragbija izgubili su podršku svog Ministarstva sporta i lokalnog Olimpijskog komiteta, zbog čega su redom počeli da otkazuju svoje unapred potvrđene međunarodne obaveze.

Organizacioni problemi Rusa imali su direktan uticaj i na neočekivanu eliminaciju Srbije u prvom delu kvalifikacija za SP, pošto su četvorica naših igrača i tadašnji selektor Bret Dejvidson ostali bez adekvatnih pozivnih pisama za dobijanje vize. Kako su u pitanju članovi reprezentacije sa australijskim pasošima, nisu dobili odobrenje da putuju u Moksvu, gde je oslabljena Srbija pretrpela poraz.

U nastavku takmičenja u toj grupi kvalifikacija savladana je Španija u Beogradu, ali ipak sa nedovoljnom razlikom, pa su tako u napravljenom krugu dalje otišli Rusi i Španci. Ne želeći da umanji sportski uspeh Rusa, naša Federacija nije uložila žalbu na administrativne propuste u organizacije meča u Moskvi, iako su postojala sva prava.

Pravda je na kraju zadovoljena kada su pre nekoliko leta iz Ruske federacije saopštili da ne mogu da nastave kvalifikacije, nakon čega su čelnici RLEF i RLIF odlučili da njihovo mesto zauzme Srbija, pre Norveške koja je takođe bila razmatrana. Treba napomenuti da je iza kulisa te odluke i jaka diplomatska aktivnost čelnika naše Federacije, najpre generalnog sekretara Vlada Kikanovića i člana Upravnog odbora Jovana Vujoševića.

- Ova odluka dolazi u izuzetno povoljnom trenutku za nas. Nama je krivo što su se naši prijatelji iz Rusije našli u takvoj situaciji, međutim ovo je potencijalno istorijski trenutak za nas! U odnosu na prošlu godinu promenili smo selektora, umesto Breta Dejvidsona stigao je engleski stručnjak Stjuart Vilkinson, podmladili smo tim, organizovali izuzetno uspešnu turneju po Engleskoj. Imamo zdravu sredinu i igrače koji su spremni da daju sve od sebe. Nemamo baš puno vremena za pripreme, ali se nadamo da ćemo uspeti da se pripremimo dobro i sastavimo reprezentaciju koja će moći da se nosi sa Škotskom i Grčkom – rekao je u jednom dahu gen sek R13FS Vladan Kikanović.

Faktički to znači da je pred Srbijom samo osamdeset minuta jake utakmice i jedna pobeda od neverovatnog, istorijskog plasmana na SP. Uz dužno poštovanje oba rivala u grupi, šansa postoji i protiv Škotske, a pogotovu u duelu sa Grčkom na domaćem terenu.