XS
SM
MD
LG

Fudbal u Donjem Tovarniku na zdravim osnovama

Pioniri Slobode

Fudbal u Donjem Tovarniku u poslednjih 4-5 godina je u velikoj ekspanziji. Ne tako davno, na kraju sezone 2013/2014. Slobode je bila na 9., mestu u najnižem rangu – Opštinskoj ligi Pećinci. Već naredne godine osvaja šampionsku titulu u tom rangu i započinje svoj uspon i evo je sada u Vojvođanskoj ligi – Jug. Na žalost, trenutan položaj seniorke ekipe nije za pohvalu i čini se da ovaj sportski kolektiv još uvek prolazi kroz „fazu privikavanja“. Međutim, ono što raduje su uslovi za rad igrača, koji su sve bolji, tako da se već igraju prijateljske utakmice pod svetlošću reflektora. Ipak, u prvom planu su mladi.

- U okviru Fudbalskog kluba Sloboda nekoliko godina s velikim uspehom radi Škola fudbala – kaže Mladenko Petrović, trener pionirske selekcije – Predrag Arsenović polako uvodi u tajne fudbala najmlađe , uzrasta 2010, 2009. i 2008. godišta. Njihova takmičenja su organizovana u okviru tzv. „Minimaksi lige“ i turnira za te uzrasne kategorije. Osim Škole fudbala, u klubu se organizovano radi i sa kadetima i pionirima, koji učestvuju Pionirsko – kadetskoj ligi Istok Područnog fudbalskog saveza Srem. Sa kadetima radi Jelenko Gordić. U toj selekciji ima 20 – tak fudbalera, koji su pretežno iz Donjeg Tovarnika ali i iz okolnih sela. Ono što je za mene, kao trenera, nova, ali i „slatka obaveza“ je rad sa pionirima, koji me posebno ispunjava. Pre početka rada i obnavljanja saradnje sa FK Sloboda, u razgovoru sa čeknicima kluba, precizirali smo osnovne ciljeve i zadatke, vezane za rad sa ovom selekcijom. Prvi cilj i zadatak jre omasovljenje ove selekcije sa novim dečacima, mislewći pre svega na 2005. 2006. i 2007 godište. Kroz masovnost želimo da dođemo i do kvaliteta. Prvi pokazatelj da smo na dobrom putu jeste i sastav ove selekcije, koja broji 20 – tak mladih fudbalera iz Donjeg Tovarnika, Ogara, Subotišta, Brestača i Pećinaca. Do kraja godine očekujemo dolazak novih članova iz naše opštine, a u januaru 2020. godine, iz Škole ćemo priljučiti 2008. godište. Drugi zadatak je isključivo vezan za mene kao trenera, a to je ko’pltna obuka i razvoj mladih fudbalera. Pod tim se podrazumeva rad na posnivnim elementima tehnike, razvoju motoričkih sposobnosti i razumevanju same fudbalske igre. Bazu ove selekcije čine fudbaleri 2007. godišta, koji su ove godine prvi put na terenu. Za njih je, sadsa, najvažnije da se pruiviknu na novi prostor za igru i brojčani odnos igrača na njemu. Sve ostalo ćemo kroz obuku nadoknaditi i nadograđivati. Činjenica je da su nam, za sada, rezultati u drugom, možda i u trećem planu. Želimo da kroz zdrav i pozitivan odnos, dobar rad, mlade fudbalere što duže zadržimo u klubu. Tek za godinu – dve mogu se očekivati konkretniji rezultati. Mladi igrači su, a to posebno ističemo, redovni na treninzima i veoma radni. Nismo opterećeni rezultatima u Ligi, gde su nam rivali prilično stariji. Na kraju, posebno ističemo da svi s velikim nestrpljenjem očekujemo povratak našeg trenera Sniši Sarića i njegovo uključenje u rad s mlađim selekcijama.

Kadeti Slobode

  Mnogo je ljudi u Slobodi posvećenih fudbalu. Jedan od njij he Mladenko Petrović, koji je pored rada s pionirima i pomoćnik treneru prvog tima Draganu Cvetiću. Poseduje Uefa A licenci i koordinator je za mlađe selekcije.

Mladenko Mlađa Petrović