XS
SM
MD
LG

Kraljevčani plivali za časni Krst

Oko pedesetak plivača na Ibru plivalo za časni Krst

Plivanje za časni Krst na reci Ibar organizovalo je pravoslavno bratstvo "Sveti Nikolaj Žički" i Svebor družina "Sveti Knez Lazar". Bilo je ovo 13. put da se pliva uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa Žičkog, gospodina Justina, a na Ibru kod Mirine česme okupilo se preko dve hiljade Kraljevčana i oko pedesetak plivača, onih najodvažnijih. Oni su po hladnom vremenu uskočilio u Ibar i plivali do krsta uz hrišćanski pozdrav "Bog se javi, Vaistinu se javi".

Nije bilo straha od hladne vode, nije nio teško. Prosto danas kada se Bog javio, najmanje što možemo kao hrišćani i pravoslavci da učinimo jeste da damo pravi primer najmlađima. Ponosan sam na moje sugrađane, na moju braću i sestre koji su danas bili deo ove manifestacije - naglasio je Milutin Marković, jedan od učesnika i trener u RK Sloga iz Kraljeva.

Među učesnicima ovogodišnje manifestacije plivanja za časni Krst bile su i tri dame, a najmađa među njima ima samo 11 godina.

Veliki broj posetilaca kod Mirine česme na Ibru pratilo plivanje za časni Krst

Idem u OŠ "Vuk Karadžić" na Beranovcu. Čula sam od starijih za plivanje, imala sam veliku želju da budem sa ostalim učesnicima, jer mnogo volim da plivam. Jeset hladno i voda je vrlo hladna, ali izdražala sam i hvala ostalim plivačima koji su mi pomogli - drhteći od hladnoće naglasila je Marijana Radisavljević, najmlađa učesnica plivanja za časni Krst.

Za razliku od nekih drugih gradova i reka, u Kraljevu plivanje u Ibru za časni Krst nema takmičarski karakter.

Velika je gužva, Ibar sada ima nizak vodostaj i nema prostora da svi stanemo u liniji da svi krenemo zajedno. To je razlog zašto nema takmičenja, ali razmišljamo da se narednih godina potrudimo da organizujemo plivanje sa takmičenjem, jer mi Srbi volimo da se takmičimo - uz osmeh je naglasio Milutin Marković.

Veliki broj okupljenih Kraljevčana uživao je u kratkom kulturno-umetničkom programu,a pre samog plivanja očitana je molitva i blagosiljani su plivači. Svi učesnici današnje manifestacije potom su se priključili litiji i molebanu za očuvanje svetinja i podršku stradalnoj crkvi u Crnoj Gori.