XS
SM
MD
LG

Čačani pokazali dozu humanosti

FK Borac Čačak - foto: Jovica Popović

Ušli smo u petu nedelju borbe sa korona virusom, i sve je više obolelih i smrtnih slučajeva. Lekari apeluju da se pridržavamo mera zaštite i socijalne distance. Zvaničnici insistiraju na doslednosti u pridržavanju mera samoizolacije i ograničenog kretanja. Evidentiraju se nova žarišta zaraze kao što je, pored Beograda, Niša i Valjeva, Ćuprija, Novi Pazar...

Razgovarao sam sa nekolicinom sportskih radnika i trenera  kako bih se uverio koliko se poštuju donete mere i kako su se fudbaleri samorganizovali. U Čačku smo pronašli Jovicu Popovića, sekretara Borca1926  koji nam je govorio o humanom potezu sportskih radnika i igrača oko pomoći najugroženijem sloju stanovništva. - Jedan dan smo u vrtiću "Zvrčak" učestvovali u pakovanju i raspodeli humanitarnih paketa najugroženijim penzionera. Pripremili smo i distribuirali oko 1500 paketa koji su sutradan stigli do krajnih korisnika - kaže Jovica Popović i napominje da su u u humanitarnoj akciji učestvovali gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima, treneri Vladan Stanisavljević i Marko Marinović, i fudbaleri Igor Savić, kapiten Veljko Bogićević i Nemanja Ćirković.

Savo Pavličević, trener subotičke Bačke 1901, vreme izolacije provodi na svom salašu, gde pored velikog dvorišta gaji lep voćnjak. - Provodim dosta vremena na salašu, jer tako veliko imanje traži svakodnevnu negu i redovno održavanje. Fizički poslovi  mi gode, izmorim se dobro i posluži mi da sačuvam kondiciju. Koliko mi je poznato u Subotici ima izmedju 17 i 20 zaraženih, što nije veliki broj, s obzirom na veličinu grada. Stanovništvo je disciplinovano, drže distancu i pridržavaju se mera samozaštite. Sve je ovo mučno za svakog od nas, i uveren sam da ćemo izaći kao pobednici -  tvrdi  Pavličević, ali nije optimista po pitanju nastavka prvenstva i odgovor ćemo dobiti u narednih 15-20 dana.  

Andrija Ferlež, trener Sloge iz Petrovaca na Mlavi, vreme samoizolacije provodi u Požarevcu, gradu koji se uspešno nosi sa koronavirusom. Ističe da su Požarevljani načinili krupan pomak u disciplini i prihvatanju nametnutih obaveza u novonastaloj situaciji. - Zatvorio sam kafić kao svi ugostitelji i vreme provodim sa ćerkom u stanu. Ponekad izađemo, provozam se biciklom, izmišljamo razne igre, čitam i sl. Gledam naše utakmice i padaju mi na pamet nove ideje kad je u pitanju sadržajnost treninga – objašnjava mi kako se snalazi u dokolici. Pauza ga je snašla dok je učestvovao na  predavanju  za profi licencu, i očekuje da će na jesen dobiti neophodan sertifikat.

Miodrag Starčević, trener Timočanina iz Knjaževca dane samizolacije provodi u Čačku sa porodicom. Shodno situaciji, pridržava se donetih mera. Čačak se nalazi u grupi 4-5 gradova sa značajnim brojem zaraženih stanovnika. - Cilj je da iz svega ovoga izađemo što manje oštećeni, i očuvanog zdravlja. Obaveznio prošetam jedno sat vremena, odem u nabavku neophodnih namirnica. Pre nedelju dana, preko vajber grupe prosledili smo cirkularno plan i program rada svim igračima. Redovno se čujem sa predsednikom kluba u Knjaževcu, i tamo je situacija znatno povoljnija i koliko mi je poznato još nema zaraženih građana – kaže Starčević.

U Požegi sa porodicom je Aleksandar Petaković, trener domaće Sloge. – Spas je što imam prostrano dvorište, a tu je obližnje školsko igralište, tako da deca imaju dovoljno mogućnosti da se rekreiraju. Okačili smo bokserski džak, na kome se praznimo i tu je sto za stoni tenis - priča Petaković i nezvanično je doznao da bi nastavak prvenstva trebalo da krene polovinom maja. U Požegi su zabeležena tek dva slučaja zaraze virusom i to u seoskim sredinama, i grad je očiti primer kako se treba uspešno nositi sa pandemijom.

Kosovska Mitrovica ovih dana deluje sablasno prazno i stanovništvo se dosledno drži uredbe državnih organa. Zbog evidentiranih novih slučajeva zaraze Krizni štab je u karantin stavio Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, i niko bez specijalne dozvole ne može da uđe niti izađe. - Radim od kuće i organizovani smo tako da što menje osećamo posledice vanrednog stanja. Grad je dobro snabdeven srpskom robom i niučemu se ne oskudeva. Preko vajber grupe poslali smo igračima upustva kako da se ponašaju i koje vežbe  da upražnjavaju, i nadam se da zadatke sprovode u delo. Moram da budem optimista i verujem da ćemo iz svega ovoga izaći još jači i čvršći - poručio je prvi operativac mitrovačkog srpskoligaša Bojan Jakšić.

- Sve ovo na ljude deluje zbunjujuće, zabrinuti su i racionalno se ponašaju i poštuju donete mere. Pre podne iskoristim vreme da odem do stadiona, jer tako veliki objekat mora da se održava i neguje. Drugi deo dana sam sa porodicom, čitamo, bavimo se društvenim igrama, gledamo serije... - kaže Vladica Cekić, sportski direktor Dubočice, i nije veliki optimista kad je u pitanju nastavak prvenstva. Smatra da je potrebno bar mesec dana za ponovne pripreme, i pitanje je dokle će trajati vanredno stanje.


Budućnost Krušik 2014 : Jedinstvo
RSK : Loznica
Takovo : Mačva 1929
Mokra Gora : Sloga (P)
Tutin : Sloga (K)
Šumadija (A) : Sušica
Borac 1926 : Trepča
Proleter Mihajlovac : Jošanica
Mladi radnik 1926 : Sloga 33
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 1926 19 16 2 1 50
2 Sloga (P) 19 11 3 5 36
3 Budućnost Krušik 2014 19 10 6 3 36
4 Jedinstvo 19 11 2 6 35
5 Sloga 33 19 10 2 7 32
6 Tutin 19 9 4 6 31
7 Loznica 19 9 4 6 31
8 Sušica 19 9 3 7 30
9 Trepča 19 8 5 6 29
10 Jošanica (-1) 18 8 4 6 27
11 Sloga (K) 19 6 4 9 22
12 Takovo 19 6 1 12 19
13 Proleter Mihajlovac 19 5 3 11 18
14 RSK 19 5 3 11 18
15 Mačva 1929 19 4 5 10 17
16 Mladi radnik 1926 19 4 5 10 17
17 Šumadija (A) 19 4 4 11 16
18 Mokra Gora 18 3 4 11 13