XS
SM
MD
LG

Počela pirotska operacija "pet iz pet"!

Dugo se čekalo. Pretila je opasnost da korona virus ne zaustavi fudbal. Ipak, vanredno stanje je ukinuto  i danas je drugi dan utakmica 27. kola Prve lige.

Smederevci su došli u Pirot sa pozicije poslednjeg na tabeli i onih deset bodova koji su im oduzeti. Igrali su za čast i obraz. Još jedan kuriozitet. Dva rodjena brata Markovića u oba tima. Ko će biti uspešniji, bila je dilema pre utakmice. Medjutim, "pirotski Marković" počeo je meč sa klupe. Iako je ovih dana u Pirotu palo oko 50 litara kiše, teren na Stadionu kraj Nišave bio je kao "pirotski ćilim"! Vembli 

Pre početka utakmice kao i na svim susretima Super i Prve lige minutom ćutanja odata je pošta preminulim tokom pandemije. Meč je počeo po izuzetno lepom vremenu, sunčano i prijatno za igru što je iznenadilo fudbalere s obzirom na kišu ovih dana. Igra se bez prisustva gledalaca, sa terena odjekuju glasovi fudbalera.

5. minut prvi pokušaj Piroćanaca preko Spasića ali je odbrana smederevaca uspešno zaustavila njegov pokušaj. Očekivali smo "bratski" derbi, dva Markovića, interesantno obojica štoperi u svojim timovima, međutim njih nema na terenu. Stefan Marković je na klupi za rezervne igrače Radničkog a mlađi Marković nije ni među osamnaest Smederevaca. Interesantno da ekipa Smedereva u startnoj postavi ima čak šest "bonus" igrača (ispod 19 godina) na klupi još trojica.

8. minut slobodan udarac Patija Spasića, golman je lako zaustavio loptu. 9. minut prva prilika za Piroćance, Strahinja Petrović je sa 12 metara šutirao preko gola. 16. minut prva prilika za Smederevce posle slobodnog udarca sa desne strane, Miloš Bajić je zakasnio da sa dva metra od gola ubaci loptu u mrežu koja je završila u gol autu.

17. minut kontra napad Piroćanaca, Spasić je sa desne strane ušao u šesnaesterac i sa deset metara šutirao u prvi ugao ali je golman izbacio loptu u korner. 25. minut I dalje igra bez povoljnih prilika, domaći što se i očekivalo imaju više lopte u nogama ali za sada ne prete ozbiljno. Iznenađuje otvorena igra podmlađenog tima iz Smedereva. Na sredini terena potpuno su ravnopravni ali i oni bez ozbiljnije akcije pred golom. 28. minut najbolja prilika za domaće Boža Mančić prevario je dvojicu odbrambenih igrača, ušao u peterac i kada se očekivalo da dobaci loptu usamljenom Šariću on je šutirao na prvu stativu gde je golman gostiju Trifunović bio dobro postavljen i izbacio loptu u korner.

Iznenadilo nas je reagovanje ljudi iz obezbeđenja i policije, nekoliko dečaka popelo se na ogradu stadiona prema Keju da bi pripadnici obezbeđenja i policajci brzo reagovali kao da se radi o nekom posebnom incidentu i oterali decu. Inače pre početka utakmice valjda po nečijem nalogu na ulazu u stadion obezbeđenje nije dozvoljavalo da se uđe bez maske, čak nam nije bilo dozvoljeno da uđemo na stadion dok ne pokažemo akreditaciju. Na tribinama smo videli neke nazovi novinare koji apsolutno nemaju papire da bi prisustvovali ovoj utakmici, Mamini i tatini sinovi i kćeri.

35. minut gosti su propustili tri izgledne prilike za nekoliko sekundi, pogrešila je odbrana Radničkog, najpre je šutirao Andrušenko lopta se odbila do Bajića koji je imao prazan gol ali je njegov šut golman Kojić krajnjim naporom uspeo da zaustavi , odbijenu loptu prihvatio je Urošević i šutirao ali je Spasojević uspeo da spasi siguran gol.  Inače Piroćanci kao da su popustili u poslednjih desetak minuta, akcije su im nepovezane što je doprinelo razigranim gostima da budu bolji u tom periodu igre.

45. minut, završeno je prvo poluvreme bez golova. Kako se igralo nije se ni moglo očekivati bolje. Povratak fudbalu nije doneo kvalitet naprotiv domaći su igrali bez ideja, neorganizovano i bez završnice. Nekako se u kvalitet igre uklopila i ova tišina na stadionu tako da smo gledali dosadno prvo poluvreme.

Dejan Čelar u želji da ubrza igru uveo je jednog od najbržih fudbalera Radničkoj Bojicu Nikčevića i Mirkovića koji će umesto Vusljanina igrati po levoj strani.

50. minut nešto brža igra fudbalera Radničkog. Upravo su Nikčević i Mirković u nekoliko navrata dobro prolazili po desnoj strani ali nije bilo završnice. 55. minut konačno dobar potez Miloša Spasića, lepo se oslobodio protivnika i snažno šutirao sa 14 metara u levi donji ugao golman Trifunović izvanredno je intervenisao. Gosti u nastavku igraju obazrivije čekajući kontra napade.

Nova pravila omogućavaju da treneri mogu da promene čak pet fudbalera. Čelar je zamenio dva to isto u 58. minutu učinio je i njegov kolega Stević. Radnički i dalje u ofanzivi ali gola nema.

58. minut Marko Milenković najpre, a potom i Bojan Dojkić šutirali su preko 25 metara ali je lopta završavala daleko preko prečke u gol autu. Trener gostiju umesto Andrušenka i Bajića uveo je iskusne Žerađanina i Rnić. 60. minut Dejan Čelar poslao je trojicu igrača na zagrevanje Kostića Milutinovića, Ovusua i Edoa.

67.minut Goooooollll  Miloš Spasić 1:0 

Miljković je odlično prošao po levoj strani, centrirao pred gol, na loptu su krenuli Spasić i levi bek gostiju, napadač Radničkog bio je brži i sa metar od gola ubacio loptu u mrežu. Pre toga imali su pirotski fudbaleri preko Šarića i Spasića dve povoljne prilike a gosti jedan pokušaj u kontra napadu.  Mnogo bolja igra pirotskog tima u nastavku donela je nekoliko povoljnih prilika što je i rezultiralo pogotkom. Gostujući trener uveo je još dva igrača sa klupe.

74. minut Gooollllll Miloš Spasić 2:0 

Probudio se Miloš Spasić i Radnički ima sigurno vođstvo. U poziciji "jedan na jedan" pobegao je štoperu i sa 14 metara poslao loptu u nebranjenu mrežu. Čelar u želji da obezbedi ovaj rezultat uveo je standardnog štopera Stefana Markovića koji, posle ženidbe očigledno nije spreman za 90 minuta. Radnički igra bolje, pitanje je trenutka da "Beli" postignu i treći pogodak. 

83. minut dobra brza akcija dvojice mladih fudbalera Čukaričkog koji su na pozajmicu u Pirotu Nikčevića i Šarića, ovaj drugi centrirao u peterac i kada su svi videli loptu u mreži Filip Tolić je glavom šutirao i pogodio nedužnog golmana Trifunovića.

87. minut Goooollll Uroš Mirković 3:0 - ušao u 16 metara i šutirao u suprotni ugao.  

88. minut Gooolllll Aleksa Milutinović 4:0 

Talentovani Aleksa Milutinović uleteo je u 16 metara iz mrtvog ugla šutirao u suprotni ugao.

Prva liga Srbije 27. kolo: Radnički - Smederevo 1924 4:0


27 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (P) 4 : 0 Smederevo 1924
Zemun 1 : 0 Kabel
Novi Pazar 3 : 0 Dinamo
RFK Grafičar 0 : 0 OFK Bačka
Budućnost 2 : 1 Radnički 1923
Kolubara 3 : 0 Metalac
Trayal 0 : 0 Sinđelić
OFK Žarkovo 0 : 3 Zlatibor
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 RFK Grafičar 27 14 6 7 48
2 Metalac 27 14 5 8 47
3 Zlatibor 27 11 12 4 45
4 Kolubara 27 12 8 7 44
5 OFK Bačka 27 13 5 9 44
6 Kabel (-10) 27 14 9 4 41
7 Novi Pazar 27 11 6 10 39
8 Radnički (P) 27 11 6 10 39
9 Radnički 1923 27 9 8 10 35
10 OFK Žarkovo 27 9 8 10 35
11 Dinamo 27 9 7 11 34
12 Zemun 27 7 9 11 30
13 Trayal 27 6 9 12 27
14 Sinđelić 27 6 7 14 25
15 Budućnost 27 4 7 16 19
16 Smederevo 1924 (-10) 27 8 4 15 18