XS
SM
MD
LG

Lige apsurda!

Posle duge pauze izazvane pandemijom i skraćenih priprema, nastavljeno je prvenstvo u Superligi Srbije i u Prvoj ligi po čudnim i još nedefinisanim kriterijumima. Takmičenje gde nema selidbe u niži rang gubi svaku draž i ono zbog čega postoji. Izgleda da će pre da posluži za većinu ekipa da razigravaju postave, pogotovu mlade igrače, vide na koga mogu da računaju, razmišljajući o narednom prvenstvu. Izostale su zanimljive i neizvesne borba za opstanak koje su podjednako zanimljiva kao trka za sam vrh tabele. Imamo primera da su se bar privremeno zahvalili na uslugama igračima sa strane, štedeći tako na visokim stanarinama i hranarini. Jednom rečju, da se zadovolji formalnost i, kako reče jedan stručnjak, "jedva čekam da sve ovo prođe". Nastavak prvenstva samo dodatno prazni kasu ionako osiromašenih klubova posle pandemije.

Klubovi koji gaje šampionske ambicije nalaze se u sasvim drugoj ulozi i njima "gori pod nogama". Za njih je svaka naredna utakmica kvalifikaciona i visok plasman im ne garantuje i obaveznu selidbu u viši rang. Zato je svaki njihov meč unapred proglašen derbijem, gde se vodi pravi rovovski rat. Računaju da će sa klubovima koji su ostali bez šanse da im se priključe lakše izaći na kraj, i ova se konstatacija potvrdila već u proteklom 27. kolu u oba ranga takmičenja. Naša bolećivost i nezameračka politika neće nas daleko odvesti. Bićemo u poziciji da pratimo utakmice u narednom prvenstvo u preglomaznim ligama, gde će gotovo polovina ligaša, ukoliko ne budu uspešni, izgubiti postojeći status. Glomazne lige će ići na uštrb kvaliteta, usred velikog broja utakmica realan je rizik od povreda, većeg broja žutih i crvenih kartona. Dokle ćemo zbog trulih kompromisa ići na sopstvenu štetu?

Šta tek da kažemo za amaterske rangove takmičenja. U trenutku prekida, prvenstva su okončana, poznati su prvaci i poslednje plasirani timovi koji se sele u niži rang. Pitamo se zašto savez i njima nije "progledao kroz prste" i omogućio im da zadrže postojeći status kao u dve "profesionalne lige"?

U čuvenoj Bundes ligi, koja se uveliko igra, strogo se pridržavaju sistema takmičenja, i na kraju će kao i uvek u "Cvajtu" ispasti dve najslabije ekipe, dok jedana igra baraž. Slična situacija će biti i u ostalim ligama "petice", kada budu nastavile sa prvenstvom, izuzev Francuske, gde je vlada dekretom okončala fudbalsku sezonu ne dozvolivši Amienu i Tuluzu da sačuvaju prvoligaški status!