XS
SM
MD
LG

Zvezda "na magični pogon" samlela TSC

Šest odigranih kola i šest pobeda, za maksimalnih 18 osvojenih bodova na početku takmičenja. Najbolje izdanje Crvene zvezde ove sezone, bar do danas, gledaocima kraj malih ekrana ostavilo je samo jednu dilemu – sa koliko će pogodaka u mreži TSC nazad u Bačku Topolu. Do ukupno osmog vezanog trijumfa crveno-belih (uključujući i dve evropske pobede), predvodio nas je briljantni Katai postigavši tri pogotka, dok su po jedan dodali Ivanić i Gavrić.

Osokoljeni pobedom novosadskih crveno-belih nad večitim rivalom, crveno-beli su dobili dodatnu injekciju samopouzdanja kako bi otišli na velikih +6 u odnosu na Partizan. Ipak, taj zalogaj, bar na papiru, nije bio nimalo lak jer je Zvezdi u goste došao hit prošlosezonskog prvenstva, sa klupe predvođenim sjajnim Zoltanom Sabom. Nakon i više nego uspešne evropske premijere, ekipa iz Bačke Topole svakako je došla da u najmanju ruku pruži snažan otpor na stadionu „Rajko Mitić“. Na posletku – u tome ni najmanje nisu uspeli.

U prilog gostima išla je i činjenica da nisu mnogo istumbali tim u odnosu na prošlu sezonu, pa su ga još i dodatno pojačali našim omladincima, Jugom Stanojevim i Stefanom Santračem, te detetom Partizana – Balažem. Sva trojica školovani fudbaleri, koji će zasigurno predstavljati ozbiljno pojačanje TSC-u u budućnosti.

Sastav Crvene zvezde doneo je jedno iznenađenje. U špicu napada, svoje mesto je zauzeo nadamo se i konačno oporavljeni Ričmond Boaći. Njegov eventualni povratak u staru formu predstavljao bi možda i najveće pojačanje našem timu na i tako klimavoj poziciji centarfora. Koliko je to realno – ostaje da vidimo u narednom periodu. Iza njega, delovala su dva „u-21“ igrača, Gavrić i Nikolić, kao i sjajni Katai i Ivanić. Defanzivni osigurač sredine terena bio je već ustaljeni Seku Sanogo, dok su odbrambeni kvartet činili Gajić i Rodić na bekovskim pozicijama, odnosno štoperi Milunović i Degenek.

U prvim sekundama meča Ivanić je nagovestio ofanzivu našeg tima, iako je njegov šut sa distance bio neprecizan i otišao preko gola. I on i Katai veoma su dobro ušli u meč, pa je naš tim preko njih dvojice imao nekoliko opasnih prilika već u prvih 10 minuta meča. Prvo Katai, iskosa sa desne strane šutira pravo u Filipovića. Potom se isti igrač oprobao na asistenciju Ivanića sa druge, leve strane, ali je srećom po goste lopta prohujala pored leve stative. A onda je, u desetom minutu posle duge akcije i fantastičnog pasa Boaćija kroz sredinu kaznenog prostora Ivanić morao bolje da reaguje i savlada Filipovića. Ovako, još jednom se istakao čuvar mreže gostiju skinuvši zicer našem ofanzivnom veznom igraču.

U 13. minutu po ko zna koji put smo demonstrirali veliku opasnost iz prekida. Katai je poslao loptu u šesnaesterac, gde se lopta idealno odbila do Mirka Ivanića, koji iz prve tuče, veoma dobro, sa nekih 11-12 metara, ali i treći put pobeđuje Filipović. Na odbitak niko od naših igrača nije natrčao.

Vođstvo našeg tima visilo je u vazduhu. Petnaest minuta apsolutne uvodne ofanzive našeg tima, pa ne bi bilo mnogo nerealno ni da smo za to vreme uspeli bar dva pogotka da postignemo. Velika većina naših akcija išla je preko Kataija, Ivanića ili obojice.

Gosti su, logično, isključivo pokušavali preko kontranapada da ugroze naš gol. Nijedan od tih napada nije loše izgledao, ali pravog završnog pasa, niti završnice – nije bilo. Pa stoga ni opasnosti po naš gol.

Nije se dugo čekalo da se materijalizuje apsolutna dominacija našeg tima na terenu. Na početku 20. minuta meča Katai lepo prolazi kroz sredinu i šalje pas ka usamljenom Gajiću na desnoj strani. Iako je imao puno vremena, ovaj se odlučuje da iz prve, fudbalski, uputi povratni pas ka našoj desetki, koja rutinski sa jedanaest metara konačno matira vrlo dobrog Filipovića za 1:0.

Par minuta kasnije, ubitačnu kontru izveo je naš tim. Ivanić je protutnjio po levoj strani i bez mnogo razmišljanja centaršutem potražio Ričmonda Boaćija. Za delić sekunde od njega je bio brži Filipović, pa su se tom prilikom ta dva aktera ozbiljno i sudarili. Išao je naš napadač na loptu, ali je to učinio veoma neoprezno, pa ga je sudija Djorđić kaznio žutim kartonom. Pojedini igrači u teget dresovima tražili su i isključenje, koje bi, uprkos ogrebotini na grudima njihovog golmana, bilo ipak prestrogo jer ga je Boaći očigledno bez namere faulirao.

Prvi šut u okvir gola i prvi ozbiljan pokušaj gosti su imali preko Silađija u 26. minutu. Šutirao je iz veoma teške pozicije napadač gostiju u bliži ugao, ali je budan bio Borjan.

U 28. minutu naš tim je već tad rešio pitanje pobednika. Katai je imao poziciju za udarac na nekih 18 metara od gola sa desne strane, namestio se i fantastično prevario svog direktnog čuvara. Potom je sebi obezbedio još bolju poziciju, šutirao, a lopta je usput zakačila Balaža i prevarila Filipovića za 2:0.

Nažalost, sjajni golman Filipović nije mogao da nastavi utakmicu nakon povrede. Boaći mu je još jednom prišao i izvinio se, ali slaba je to bila uteha za prvog čuvara mreže TSC-a. Među stative je stao Jorgić u 32. minutu.

U 33. minutu još jednom je Silađi na muke stavio Borjana. Iz bolje situacije nego prošli put slabije je šutirao – pravo u Borjana, pa našem golmanu nije bilo teško da sačuva mrežu. Želeli su gosti da se rezultatski vrate u meč, pa smo u igri imali i opciju „kontranapada“.

Spustio je loptu naš tim, ali se i uspavao u nastavku poluvremena. Nakon kornera u 42. gostujuć tim je imao stopostotnu priliku da prepolovi prednost Zvezde. Na centaršut Zeca, Tomanović je usamljen sa šest metara glavom šutirao pravo u dobro postavljenog Borjana. I nakon dva minuta pokušao je TSC, dosta slabije ipak, nakon udarca Stanojeva iskosa, pored gola.

Trgle su te prilike i naš tim. U 45. minutu umalo je Katai postigao het-trik nakon soloprodora, ali je njegov udarac u bliži ugao zaustavila stativa. Nakon odbitka nije se najbolje snašao Rodić.

Ono što mu nije uspelo u 45. minutu, uspelo mu je u 47. Nikolić je uputio loptu po zemlji, sa desne strane i pogodio Boaćija. Ovaj je uspeo da primiri loptu na „penalu“ i još jednom, fantastičnim pasom uposlio usamljenog saigrača na levoj strani. Ovaj put – to je bio Katai koji je upisao jedan od najbržih „het-trikova“ u istoriji Crvene zvezde.

Crvena zvezda je možda i najbolje ove sezone otvorila meč i najbolje odigrala prvih pola sata prvog poluvremena. Prednost od 2:0 bilo „najmanje“ što smo mogli da uradimo nakon niza odličnih prilika stvorenih kao plod fantastične igre. Malo smo tada zastali, pa smo gostima dopustili da naprave jednu kolosalnu i još par poluprilika. Trgle su te šanse naš tim, pa smo furiozno i završili prvo poluvreme pogođenom najpre stativom, pa potom i mreže večeras nepogrešivog Aleksandra Kataija. Jedinu mrlju na izuzetno dobro odigrano poluvreme bacila je povreda gostujućeg golmana Filipovića.

Na pauzi je, polako ali sigurno već i očekivano, Rodić napustio igru. Kraj leve aut linije u nastavku je delovao Degenek, dok je na njegovu poziciju ušao Pankov.

Na početku drugog dela gledali smo obostrano otvorenu igru, gde se često težište igre prebacivalo čas pred jedan, čas pred drugi kazneni prostor. Međutim, prilika, bar u prvih 15 minuta nije bilo.

U 59. minutu Boaćija je zamenio Vukanović. I samo što je Aleksa ušao u igru, upisao je asistenciju. Novim sjajnim potezom, Aleksandar Katai je izbacio Vukanovića po levoj strani. Brzo je bio udvojen, pa je fantastičnom asistencijom između dva igrača uposlio Željka Gavrića, koji rutinski savladava Jorgića za velikih 4:0. Minut kasnije, u 61. minutu, u igru je ušao Kanga umesto Nikolića.

Pokušao je Sabo dvostrukom izmenom malo da razdrma ekipu, pa su u igru ušli Djurić i Banjac, umesto Zeca i Lukića.

Veliku priliku za novi pogodak naš tim je imao u 68. minutu. Dugo je vukao loptu Degenek po levoj strani, pa je povratnim pasom „na tacni“ uposlio usamljenog Kangu, čiji šut sa penala, iz prve odlazi visoko preko prečke.

Svoju odličnu igru, posebno iz prvog poluvremena, napokon materijalizovao i Mirko Ivanić u 70. minutu. Centaršut sa desne strane uputio je Katai (pa je na het-trik dodao i asistenciju), a na drugoj stativi je udarcem dočekao Ivanić. Lopta je ponovo zakačila nesrećnog Balaža i završila iza Jorgićevih leđa za 5:0.

Kako bi dodatno osvežio ekipu, Stanković je napravio poslednje dve izmene već u 71. minutu. Maestralnog Kataija (našeg „el magika“) zamenio je Spiridonović, dok je umesto Sanoga ušao Petrović. Oprobao je hitri Spiridonović udarac u 75. minutu, ali je „živu“ loptu uhvatio Jorgić.

U 77. poslednju izmenu u gostujućoj ekipi izvršio je Zoltan Sabo, ubacivanjem omladinca Ajaksa, Dostanića u igru. Silađi je izašao.

Novo nešto veće uzbuđenje videli smo u 83. minutu. Lopta se na sve strane odbijala u kaznenom prostoru „plavih“, na kraju je šutirao čini se Spiridonović, ali je odlično bio postavljen Balaž, pa je izblokirao udarac našeg krila. I to je, manje-više bilo sve što smo videli ove tople, ali za Zvezdaše idealne avgustovske večeri.

Do prve reprezentativne pauze, Crvena zvezda je otišla sa besprekornim učinkom – osam pobeda iz osam utakmica. Neke su bili plod lepršave i ubitačne igre, poput ove večeras; neke su teškom mukom izvojevane (setimo se Tirane, ili Spartaka). A danas je Crvena zvezda demonstrirala silu i pun napadački potencijal sprovela u delo. Dodatno motivisana kiksom komšija, lakše nego što je iko očekivao samlela je vrlo nezgodnu i disciplinovanu ekipu TSC-a. Put ka novoj pobedi, bez sumlje, trasirao je Aleksandar Katai postigavši tri pogotka i upisavši jednu asistenciju – sveukupno meč za čistu desetku. Bilo bi sebično ne spomenuti i ostatak crveno-bele kaznene ekspedicije, pre svih Ivanića, pa potom i Sanoga, Nikolića, Vukanovića i svih ostalih koji su manje ili više doprineli ovoj odličnoj partiji.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Miloš Djorđić. Pomoćnici: Miroljub Petković i Miloš Miškeljin. Žuti kartoni: Boaći (Crena zvezda), Duronjić (TSC) Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Katai (20. minut), 2:0 Katai (28. minut), 3:0 Katai (45+2 minut), 4:0 Gavrić (60. minut), 5:0 Ivanić (70. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić, Milunović, Degenek, Rodić (od 46. Pankov), Sanogo (od 71. Petrović), Nikolić (od 61. Kanga), Katai (od 71. Spiridonović), Ivanić, Gavrić, Boaći (od 59. Vukanović). Trener: Dejan Stanković

TSC: Filipović (od 32, Jorgić), Varga, Balaž, Antonić, Petrović, Tomanović, Zec (od 67. Banjac), Milićević, Stanojev (od 46. Duronjić), Silađi (od 77. Dostanić), Lukić (od 67. Djurić). Trener: Zoltan Sabo


Novi Pazar 0 : 0 Radnik
Inđija 3 : 2 Javor Matis
Vojvodina 3 : 2 Partizan
Rad 3 : 1 Napredak
Zlatibor 1 : 0 Mladost (L)
OFK Bačka 2 : 1 Voždovac
Metalac 0 : 0 Čukarički
Crvena zvezda 5 : 0 TSC
Radnički (N) 3 : 0 Proleter
Mačva 0 : 4 Spartak ŽK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 6 6 0 0 18
2 Spartak ŽK 6 5 0 1 15
3 Čukarički 6 4 2 0 14
4 Vojvodina 6 4 2 0 14
5 Partizan 6 4 0 2 12
6 Radnički (N) 6 4 0 2 12
7 Mladost (L) 6 4 0 2 12
8 Javor Matis 6 3 0 3 9
9 TSC 6 2 2 2 8
10 Proleter 6 2 2 2 8
11 Metalac 6 2 2 2 8
12 Voždovac 6 2 1 3 7
13 Inđija 6 2 0 4 6
14 OFK Bačka 6 1 2 3 5
15 Novi Pazar 6 1 2 3 5
16 Radnik 6 1 1 4 4
17 Mačva 6 1 1 4 4
18 Zlatibor 6 1 1 4 4
19 Rad 6 1 0 5 3
20 Napredak 6 1 0 5 3