XS
SM
MD
LG

Bogata jesenja žetva Kragujevčana

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Fudbalsku jesen u Prvoj ligi Srbije obeležio je jedan klub – Radnički 1923. Zaista su Kragujevčani delovali impresivno tokom čitave polusezone, igrali su ubedljivo najlepši i najefikasniji fudbal u ligi, pa su zasluženo prigrabili laskavo zvanje jesenjeg prvaka sa pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Kabel.

Tiho i bez neke veće pompe kragujevački klub ušao je u ovu sezonu. Odmereni u izjavama, fokusirani isključivo na teren, Aleksandar Linta i njegovi izabranici marljivo su radili i trenirali, sklapajući polako delove ubojite mašinerije, koja je od trenutka puštanja u pogon prosto “samlela” sve konkurente koji su joj se našli na putu.

- Trudili smo se da ne bude nekih velikih reči i obećanja uoči starta sezone, ne zbog nedostatka ambicija ili nedefinisanog cilja, koliko zbog toga što neka prevelika očekivanja mogu da donesu i ogromna razočarenja, što smo želeli da izbegnemo. Išli smo korak po korak, utakmicu po utakmicu, i verovali da će sve ispasti kako treba, što se na kraju i dogodilo – konstatuje Aleksandar Linta, vrhovni komandant “crvene armije” sa stadiona “Čika Dača”.

Kada je 45-godišnji stručnjak, sa dvogodišnjim iskustvom rada u inostranstvu, tokom leta preuzeo kormilo ekipe sa “Čika Dače”, mnogi simpatizeri Radničkog 1923 su se pitali da je on pravo rešenje za upražnjeno mesto na klupi kragujevačkog prvoligaša. Ipak, Linta je vrlo brzo zaradio njihovo poverenje jer se pokazao kao trener sa integritetom koji je maksimalno posvećen u ostvarenju svoje fudbalske vizije, a to je posed po svaku cenu i insistiranje na tome da se kroz pas igru dođe do šanse za pogodak.

Radnički 1923 je tako postao ekipa koja diktira ritam utakmice i koja, kako se to kaže fudbalskim žargonom, “ide po protivnika”. Više nije bilo nerezonskih ispucavanja lopte i preskakanja sredine terena, već su sve akcije započinjale iz poslednje linije.

Pri tom je Linta svakom igraču u ekipi našao odgovarajuću ulogu na terenu. Tako je iskusni Miloš Vidović sa pozicije zadnjeg veznog prekomandovan na štopera, kapiten Stevan Kovačević je očekivano dobio ulogu “poslovođe” na terenu, odnosno igrača od koga započinju sve akcije “crvenih”, a nešto veća sloboda u igri pružena je i Vladimiru Ćiroviću, koji je sve češće počeo da se pojavljuje u završnicama akcija, bilo kao egzekutor, bilo kao asistent.

- Mi smo od samog starta sezone znali tačno šta hoćemo i kako da do toga dođemo. Otuda i te neke rotacije u ekipi, ali moram istaći da su igrači ti koji su svojim kvalitetom i inteligencijom uspeli da se prilagode postojećem sistemu igre i iznesu ga na najbolji mogući način. Ja nikada nisam za to neko pojedinačno izdvajanje igrača, već uvek napominjem da je zapravo tim najbolji pojedinac. Sigurno je da ćemo se tog gesla držati i u nastavku takmičenja – kategoričan je šef struke Kragujevčana, koji i pored svih očiglednih vrlina u igri svog tima vidi prostor za dalji napredak:

- Naravno da ćemo težiti konstantnom napretku jer je to jedan proces koji je kontinuiran i nikada nije konačan. Lično bih voleo da unapredimo jedan detalj, a to je odbrana prekida, kako nam se u nastavku sezone ne bi dešavalo da primamo golove iz takvih situacija.

Strateg “crvenih” dotakao se i mlađih igrača, koji su takođe pod njegovom palicom pokazali izvestan napredak i dali značajan doprinos uspehu čitave ekipe. Ognjen Ilić, Đorđe Maksimović i Uroš Aleksijević već su ozbiljni oslonci igre prvog tima, a očekuje se da njihovim stopama pođu i Mateja Dukić, Filip Milikić, Petar Simović…

- Po meni ne postoji ta podela na mlađe i starije igrače, već samo na one dobre i one malo manje dobre igrače. Dve stvari su koje utiču na igru kod mlađih igrača, a to su očekivanja i posledice. Očekivanja u smislu šta će ljudi reći ili pomisliti, a posledice su neka lošija izdanja. Mi smo se svojski trudili da to otklonimo kod naših igrača ili bar da svedemo na minimum. Nadam se da smo u tome uspeli – poručuje Linta.

Sledi zimski prelazni rok, a samim tim i pitanje da li će lider Prve lige Srbije posegnuti za dodatnom dopunom postojeće selekcije. Kako stvari trenutno stoje, Kragujevčanima nisu potrebna neka značajnija pojačanja, ali to ne znači da neće osluškivati puls tržišta.

- Sigurno je da u ovom trenutku nema potrebe za nekim velikim promenama u ekipi. Ja sam sasvim zadovoljan trenutnim igračkim kadrom, ali ukoliko se ukaže prilika da je neki kvalitetan igrač slobodan u pronalasku nove sredine i ako procenimo da nam je potreban, svakako ćemo ga dovesti, mada ja generalno nisam tip trenera koji voli da nagomilava igrače jer ne mogu da radim sa prevelikim brojem fudbalera – izneo je Linta planove u vezi sa zimskim prelaznim rokom.

Ocenjujući konkurenciju u ligi, Linta apostrofira novosadski Kabel kao čvrstu takmičarsku ekipu koja je pokazala da zna da igra na rezultat, mada je po njegovom mišljenju kvalitet lige prilično ujednačen ove sezone i teško je tu izdvojiti neku od ekipa.

- Prva liga Srbije je ove sezone specifična po toj ujednačenosti kvaliteta, koja predstavlja izvestan kuriozitet, čak i u okvirima evropskog fudbala. Jednostavno, veliki je broj ekipa približnog kvaliteta, što pokazuje uostalom i tabela, gde je mala bodovna razlika između ekipa koje zauzimaju peto ili šesto na tabeli i onih na začelju – ocenjuje Linta.

Radnički 1923 je igrama i rezultatima u dosadašnjem delu sezone visoko postavio lestvicu očekivanja. U samoj čaršiji se sve više govori da je ulazak u Super ligu maltene izvesna stvar, što može da stvori neku vrstu dodatnog pritiska na izabranike Aleksandra Linte u prolećnom delu takmičenja.

- Psihološki pritisak ima i svoju pozitivnu stranu jer poziva na ozbiljnost i disciplinu. Ja lično ne osećam pritisak, osim onog koga sam sebi nametnem i koji može da bude daleko veći od pritiska javnog mnjenja, ali sigurno je da ga nikad neću preneti na igrače u toj meri koju oni ne bi mogli da podnesu – napominje strateg “crvenih”.

Postojeća situacija sa pandemijom koronavirusa ispraznila je tribine stadiona ne samo u Srbiji, već i širom sveta, pa su tako svi oni kojima je Radnički u srcu lišeni mogućnosti da uživo isprate sjajne igre svog voljenog tima i da se zajedno sa igračima raduju novim trijumfima. Svi se nadamo da će ova pošast koja je pokorila čitavu planetu ubrzo biti zaustavljena i da će možda već od proleća publici biti dozvoljen povratak na tribine.

- Svakako da je odsustvo publike jedan veliki hendikep za nas, što se naročito videlo u utakmicama u kojima nismo bili na potrebnom energetskom nivou i gde nam je bio neophodan taj vetar u leđa sa tribina. Ipak, mi smo svesni podrške naših navijača, osećamo je na svakom koraku i znamo da su oni tu za nas i da nestrpljivo čekaju povratak na tribine, kako bismo se zajedno radovali novim pobedama – ističe Linta.

Osnovni preduslov za kvalitetan rad i rezultate u svakom kolektivu jesu dobri međuljudski odnosi. Klub sa “Čika Dače” već godinama unazad funkcioniše kao jedna velika i složna porodica, u šta je Aleksandar Linta imao priliku da se uveri po samom dolasku u klub.

- Jedan od glavnih razloga zbog koga smo mi napravili ovakav rezultat ove jeseni, jeste ta zdrava atmosfera u klubu i ambijent koji ga okružuje. Mislim da je taj iskren, otvoren i pošten odnos na svim nivoima, počev od igrača međusobno, pa do svih zaposlenih u klubu, najzaslužniji za to gde se sada nalazimo – tvrdi kormilar Kragujevčana.

Čini se da je rezultatima koje je napravio sa kragujevačkim timom ove jeseni Aleksandar Linta pokazao koliko zaista vredi, da je trener sa jasnom vizijom koji teži atraktivnoj, lepršavoj i napadačkoj igri, u kojoj će svi poklonici fudbala moći da uživaju, a da pri tom ona donosi i željeni rezultat.

- Ja nisam od onih trenera koji su previše opterećeni svojom karijerom, već mi je prvenstveno ideja da moja ekipa bude prepoznatljiva po dobroj i lepoj igri. Naravno da je i rezultat važan, ali je jako bitan i način na koji se do njega dolazi. Mi smo uspeli da spojimo dobru igru i rezultate, i to me čini jako srećnim i zadovoljnim - zaključio je razgovor arhitekta jesenjeg uspeha ekipe sa “Čika Dače”.


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26