XS
SM
MD
LG

Od skupog i omraženog lika do čoveka koji je stvorio šampionski i nepobjedivi Sporting

Foto: Triboria Expressio

Kada je u martu prošle godine, Sporting platio deset miliona evra Bragi za Rubena Amorima, svi su ih u čudu gledali a vjerovatno nije bilo navijača lisabonskog velikana koji nije odmahivao glavom i kolutao očima. Em je Amorim bio na početku trenerske karijere, em je Amorim igračka legenda najljućeg rivala Benfike.

Međutim, ispostaviće se to kao genijalna odluka koja je tako nekarakteristična za Sport jer je Sporting šampion pogrešnih odluka u poslednjih nekoliko godina.

Sporting je jedan od tri najveća kluba u Portugalu. Međutim, poprilično je nevjerovatno da pet godina nisu bili ni u TOP2 a da čak 19 godina nisu bili prvaci. Gomila potrošenih para, gomila promašenih pojačanja i gomila promašaja sa trenerima. Bilo je tu i cirkusa kao sa Sinišom Mihajlovićem koji ih faktički nije vodio ni deset dana a kasnije ih je dobio na sudu.

U takvu sredinu došao je omražen čovjek. Još u mlađim kategorijama, Amorim je bio u Benfici ali je seniorski fudbal počeo u Belenensešu. Tu je proveo prvih pet sezona a onda je 2008. došao u Benfiku te je faktički ostatak karijere tu proveo. Imao je pozajmice u Bragu i Al Vakru.  Završio je karijeru sa 31. godinom samo i brzo se otisnuo u trenere.

Kao igrač bio je izuzetno inteligentan. Igrao je na više pozicija. Zadnjeg veznog, centralnog veznog ali i desnog beka. Odlično je čitao igru protivnika i u svakom timu kao i reprezentaciji Portugala, bio je koristan igrač. Međutim, to ne mora nižno značiti i da će radi takvih karakteristika biti sjajan trener. Ali ako je suditi po startu karijere, očito da je kod Amorima tako.

Trenersku karijeru počeo je u omalenom Kasa Piaji. Nakon toga, prešao je u Bragu. Vodio je drugi tim Brage u 11 mečeva i uzeo 26 od 33 boda te je prebačen na mjesto trenera prvog tima. uzeo je Liga kup Portugala sa Bragom, igrao dobro u ligi a u martu prošle godine preuzeo je Sporting.

Iako je sve bilo dosta sumanuto, ispostaviće se kao fenomenalna odluka. Doveli su legendu rivala, platili za trenera deset milina evra (samo je Čelsi skuplje platio dolazak Viljaš Boaša iz Porta) i realno doveli su trenera bez prevelikog iskustva. Ali očito Portugalci mogu i mladi praviti rezultate kao treneri i očito im godine i nisu toliko bitne.

Amorim nije zatekao dobru situaciju u Sportingu. Bilo je čak i pitanje da li će doći do Evrope prošle godine ali su uspjeli završiti četvrti. Ali ipak im se to nije mnogo isplatilo jer ih je LASK iz Linca izbacio u kvalifikacijama za Ligu Evrope. No, u Portugalu su tako nevjerovatno moćni.

Do sada je odigrano 21 kolo u prvenstvu. Sporting je prvi sa 55 bodova i imaju 17 pobjed ai četiri remija. I dalje su neporaženi. Prošle sezone na kraju su imali 60 bodova a sada imaju već 55. Uz to, Amorim je opet osvojio Liga kup baš kao i sa Bragom. Ukupno je vodio 40 mečeva Sporting te je dobio 29, ima sedam remija i samo četiri poraza.

Amorim je stvorio zaista nepobjedivu armiju. Armiju koja ima sjajnu odbranu i sa deset primljenih golova su najbolja odbrana lige. Međutim, igraju dobro i naprijed i prema napadačkim parametrima u vrhu su po svemu. Dosta puta su okretali rezultat i dosta puta su u završnici dolazili do pobjeda. Tu su pokazali i karakter ali i fantastičnu fizičku pripremljenost.

Što se tiče igre, Amorim forsira igru sa tri štopera. Formacija varira. Nekada je to 3-4-3 kada ima želju za ofanzivnijim fudbalom i kad igra protiv nešto zatvorenijih rivala. Međutim, najčešće igra formaciju 3-5-2 a nekada kada želi igrati sigurnije, ving bekovi igraju povučenije pa je to 5-3-2. Mada te promjene sa pomjeranjima ving bekova, dešavaju se nekada više puta i u samoj utakmici.

Na golu je Adan. Adan je igrao malo i za Real i Altetiko ali nigdje nije mnogo branio. Najviše se pamti po partijama u Betisu. U Betisu je igrao i lijevi štoper Fedal i iz Betisa je i stigao. Centralni štoper je kapiten Koates koji je nekada davno bio član i Liverpula a već nekoliko sezona je tu. Na desnom štoperu rotiraju se Neto i mladi Inasio. Zanimljivo da iskusni Antunješ ne dobija mnogo prostora.

Ving bekove čine Nuno Mendeš i Poro. Mendeš je mlad fudbaler kome je ovo debitantska sezona ali mu Amorim mnogo vjeruje dok je Poro takođe mlad ali je na pozajmici iz Sitija. Obojica su prodorni i brzi ali i dosta odgovorni s obzirom na svoje iskustvo. 

Foto: Maisfutebol

Tandem veznjaka je spoj mladosti i iskustva. Žoao Mario igra na pozajmici iz Intera dok je tu veoma talentovani Kongalveš. Konkalveš je neko ko igra centralnog veznjaka ali je izuzetno efikasan i dao je 14 golova ove sezone. Veoma važnu ulogu ima i Žoao Palinja. Palinja je dijete Sportinga a nakon brojnih pozajmica skrasio se u matičnom klubu. On ima 25 godina a ima razlitiče uloge. Ako Sporting igra defanzivnije, tada se vraća u vezni red i pomaže Žoau Mariju i Gonkalvešu. Često se on i Gonkalveš mijenjaju a kada Gonkalveš krene naprijed, Palinja popunjava njegov prostor. Nekada se Palinja ubacuje i naprijed pa imate osjećaj nekada da igraju sa tri napadača. Mada je to više igra sa dva napadača i Palinjom ili Gonkalvešom koji se ubacuju iz drugog plana da bi pravili gužvu protiv defanzivnijih ekipa.,

Najviše prostora u napadu dobijaju mladi Tomaš i Santoš. Zanimljivo da nisu toliko efikasni. Mladi Tomaš ima 18 godina. Velika je radilica ali nije efikasan iako faktički redovno igra. Santoš je nešto efikasniji ali zajedno nemaju deset golova. Međutim, sjajno sarađuju sa veznjacima a opet Palinja i posebno Gonkalveš se sjajno ubacuju iz drugog plana. 

Ono što se može vidjeti iz svega jeste da je Amorim fantastičan taktičar. Mnogo je tu varijacija što se tiče formacije i dosta promjena i unutar jedne utakmice. Na neki način podsjećaju malo na Vajdlerov Šefild Junajted samo što je Sporting mnogo kvalitetniji. Često se zna desiti i da lijevi ili desni štoper krene naprijed a njegovu poziciju popunjavaju ili ving bekovi ili se spušta Žoao Mario da pokrije prostor. Upravo tako je Šefild lomio protivnike u PL dok se nisu naviknuli na njih. 

Takođe, velika je stvar što Amorim ima i veliku hrabrost. Ima tu iskustv ali ima i mnogo mladih i talentovanih igrača. Nema straha da im da šansu pa i prije nego nekom iskusnijem. Spoj su mladosti i iskustva i to daje sjajne rezultate za sada. 

Amorim je zaista uradio sjajan posao. Skockao je tim koji mu vjeruje i tim sa dosta polivalentnih igrača. To samom Amorimu omogućava razna prilagođavanja i da nekada napravi razliku i bez izmjene jer prosto ima takav tim.

Foto: Correira de Manha

Zato je i sam zaslužan. On je tvorac ovakvog Sportinga. On je taj koji je u kratkom periodu prošao nestvaran put. Došao je kao skup trener i omražen lik, a sada se može reći da je tvorac nepobjedivog i vjerovatno nakon 19 godina šampionskog Sportinga. Imaju deset bodova više na 13 kola do kraja što bi u Portugalu moralo značiti i titulu.

Vidjećemo da li će i definitivno doći do nje i da li će do nje doći bez poraza......