XS
SM
MD
LG

Pred Igokeom važno gostovanje

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov u ABA ligi. Igokea će u meču 20. kola gostovati u Železniku, kod ekipe FMP-a.

Igokea u ovaj meč ulazi nakon poraza u neizvjesnoj završnici protiv Budućnosti. Iako je Igokea poražena i taj meč je odigrala jako dobro. Sa druge strane, FMP ulazi u dobrom raspoloženju jer su tokom sedmice savladali Krku i došli do bitne pobjede u borbi za opstanak.

FMP ima dosta turbulentnu sezonu. Promijenili su već tri trenera i dosta igrača i nikako da nađu pravu hemiju. Sada ih vodi Vanja Guša a djeluje da polako neke stvari dolaze na soje mada svakako je premali uzorak utakmica sa Gušom na klupi da bi donosili velike zaključke.

FMP napadački igra dobro i postižu oko četiri poena više od Igokee. Međutim, problem je što im je odbrana poprilično mekana. Protiv Krke je to djelovalo dobro mada je dijelom i do Krkinih napadačkih problema jer je Krka na začelju po svim napadačkim parametrima. Vole igrati u tranziciji i opasni su kada ih krene šut što se najbolje i vidjelo u meču protiv Krke gdje su pogodili skoro sve.

Međutim, generalno gledano nisu baš toliko dobri ako gledamo cijelu sezonu. Igokea je bolja i u šutu za dva i u šutu za tri od FMP-a. Doduše, Igokea uzima pet šuteva manje za tri po meču ali FMP ne daje ni cijelu trojku po meču više od Igokee. Za dva su Aleksandrovčani dosta jači a i generalno Igokea je konstantno u vrhu po uzetim šutevima za dva.

Za Igokeu će biti važno da iskontroliše skok. FMP je atletski moćna ekipa i uvijek su aktivni i na ofanzivnom i defanzivnom skoku. Lideri su lige po skoku i imaju tri skoka više po meču od Igokee. Ako bi Igokea isparirala u skoku, za šta ima potencijala, već bi bila korak bliže pobjedi.

Najveća prednost Igokee je odbrana. Voli i Igokea igru u tranziciji baš kao i FMP ali je Igokea mnogo bolja defanzivno od FMP-a ako se gleda cijela sezona. Naime, Igokea prima 68 poena po meču dok FMP prima 80,3 poena po meču. Imaju dosta igrača koji su loši defanzivci a tek je timska odbrana problem i često dolazi do problema u komunikaciji. Igokea je u najvećem dijelu sezone odlična u tom segmentu i gotovo redovno spuštaju svoje rivale na manji broj poena nego što inače daju.

Ovo je veoma bitan meč za Igokeu. Ukoliko bi doživjeli poraz, već sada bi bili daleko od plej ofa. Ali sa pobjedom bi sebi donijeli mir i ostali bi u igri za plej of. Ukoliko odbrana Igokee bude na nivou i ukoliko iskontrolišu skok, ''Igosi'' će biti na korak od pobjede.

Da li će do nje doći, sanzaćemo u subotu od 13h.