XS
SM
MD
LG

Crnjanski golman uča - kolekcionar fudbalskih rekvizita

Fotografija Savinove private kolekcije

Za 25 godina fudbalske karijere, 721. put je stajao na golu 4 seniorska tima (Srpske Crnje, Radojeva, Nove Crnje i Ruskog Sala).  Po okončanju aktivnog branjenja postao je trener golmana svuh uzrasta i sekretar Budućnosti, a danas ima vlastitu školu za mlade golmane. Vlasnik je svetski vredne kolekcije: oko 200 pari rukavica golmana širom sveta, mnoštvo dresova, fotografija, novinskih tekstova, ulaznica… Uz sve, hroničar je Crnjanskog fudbala i upravo završava knjigu "Prvih 100 godina fudbala u Srpskoj Crnji".

Imao je Srpskocrnjanski fudbalski klub "Budućnost" u svojoj 100-godišnjoj istoriji mnoštvo sjajnih uspeha od podsavezne do Vojvođanske lige, brojne odlične fudbalere - nekoliko ih je igralo u prvoligaškim i drugoligaškim timovima - iznedreno je na desetine odličnih trenera, a iz Đurine varoši jedan fudbalski  trener je stekao međunarodnu reputaciju (Ivan Ridanović- Koldžija). Rečju - ova banatska varošica na samoj Rumunskoj granici je godinama i decenijama prava fudbalska meka!

Stoga ne čudi što je u njoj stasao i afirmisao se Goran Savin – kao golman, pedagog, fudbalski trener i sekretar Kluba, i što je najneobičnije kao kolekcionar - rukavica, drasova, fotografija… i čega sve još (ne)običnog vezanog za fudbal.  Zahvaljujući njemu Srpska Crnja bi uskoro, uz već postojeći zavičajni muzej Đure Jakšića, mogla dobiti i Sportski muzej! Ako ne muzej, ono bar stalnu izložbenu postavku fudbalskih rekvizita! No, pođimo redom.

Uča, kako ga u varošici svi znaju i zovu, rođen je 1973., a fudbal je zavoleo čim je, kao dečak, loptu dobio kao igračku. Sticajem okolnosti još kao pionir stao je na gol i na njemu ostao ceo sportski vek - od tima svoje ulice, razreda, škole, pionira, omladinaca, seniora 4 tima :‘’Budućnosti’’, ‘’Graničara’’, ‘’Crvene zvezde’’ i ‘’Rohama’’. Iako danas 48-godišnjak, i dalje je posvećen golmanima – ima svoju školu golmana, sakuplja golmanske rukavice, dresove… a u planu je i muzejska postavka, čime će finalizovati svoju sportsku opsesiju i ambiciju vezanu za sport i fudbal, kolekcionarstvo…

Za sve ‘’kriva’’ igračka - lopta!

Počeo je da brani u omladincima Budućnosti kao 14-godišnjak 1987.,  na golu ostao narednih 25 godina, sve do 2012. kada ga je povreda Ahilove tetive na jednoj utakmici malog fudbala zauvek udaljila sa gola, ali ne i fudbala. Postavljen je za trenera golmana svih uzrasta Budućnosti, sekretara Kluba a  2013. osnovao je i vlastitu golmansku školu. Prve četiri godine je radio volonterski a od tada naplaćuje simboličnu mesečnu kotizaciju.

Za juniore Budućnosti branio je 120 utakmica, zatim i 601. utakmicu za 4 seniorska tima: Budućnost (380), Graničar iz Radojeva (125), Roham iz Nove Crnje (62) i Crvenu zvezdu iz Ruskog Sela (34) – ukupno  721. utakmica među stativama! Imali su Crnja i Budućnost i boljih golmana od Savina, ali nikad nikoga sa tako dugom i uspešnom karijerom!  Za 25 godina na golu nikada nije dobio crveni karton jer je fudbl za njega uvek bio i ostao igra, strast i uživanje, a kao učitelj, svojim đacima je i ponašanjem na terenu pružao primer ferpleja i primerene učtivosti.

Paralelno sa fudbalom, Savin se redovno i uspešno školovao. Posle osnovne završio je srednju i Višu pedagošku školu i 1996. stekao diplomu nastavnuika razredne nastave - učitelja.  Zaposlio se u Crnji i stekao nadimak Uča kako ga i danas svi zovu.

- Nerado govorim o tome kakav sam bio golman, gledali ste me pa sami procenite i ocenite, a neka vam to kaže publika, saigrači i treneri – kaže Uča.

Naravno da znamo, a isto su nam rekli i drugi. Uča je bio nadprosečan golman, odlično se postavljao, imao dobar refleks i visoku tehniku branjenja, atraktivan parade… Specijalnost mu je bila odbrana penala – u karijeri ih je odbranio 65! Sa svojih 173 santimetara visine i nije mogao više, jer da je imao bar desetak santimetara više dostigao bi rejting ‘’odličan’’, ali pedagog je on i zadovoljan je i ocenom ,,vrlo dobar’’!

I još nešto. Sem što je dokazao da sport, nauka i posao mogu zajedno u 30 sveski upisao je svaku ‘’svoju’’ utakmicu, datum, vreme i mesto odigravanja, rezultat, golove i šanse, sve, bukvalno sve! 

Kolekcije sličica, dresova, rukavica, ulaznica…

Malo je ljudi koji u detinjstvu nisu sakupljali neku od omiljenih kolekcija – knjige, PTT marke, razglednice, sličice sportista. Ta strast nije mimoišla ni Savina:

- Golman voli golmane pa sam kao 14-godišnjak, 1986. i SP u Meksiku, prvo počeo sakupljati njihove fotografije i isečke iz novina. Danas imam 110 fudbalskih albuma i pored toga, posedujem 30.000 samolepljivih sličica fudbalera raznih svetskih liga i reprezentacija. Posedujem albume španske, nemačke, engleske, italijanske lige, Barselone, Crvene zvezde, nemačke reprezentacije…  orjentaciono oko 160.000! Isecao sam ih iz novina, skidao sa interneta, kopirao... Onda sam, 1994. počeo da sakupljam dresove kojih je danas 220., od toga golmanskih je 100. Svi su mi dragi, ali bih izdvojio dres reprezentativnog golmana Ugande. Dobio sam dresove od golmana Vest Hema, Badea iz Kelna, Čeha, Nojera, Kasiljasa, Van der Sara, Bufona i svaki od njih, zajedno sa rukavicama, ima malu priču i zanimljivost. Ko ih je nosio, kako su došli u moje ruke, naježim se kad se setim ko je u njima branio. Konačno, 2000. godine su na red su došle rukavice kojih danas imam 200., koje su štitile ruke poznatih i manje znanih čuvara mreže u svetu. Rukavice su mi poslali Vladan Kujović dok je bio u Brižu, Milan Lukač iz Turske, golmani FC Areme iz Indonezije, nekadašnji golman Kelna Sebastian Selke, čuvar mreže reprezentacije Linhteštajna Petar Jelhe, Oliver Klaus, Henrik Valenštajn, stizale su iz Londona, Španije, Danske, Francuske… Sem što svaki par ima svoju fudbalsku priču o vlasniku i utakmicama, kroz kolekciju se može sagledati i razvoj materijala za izradu rukavica, od obične gume do savremenog lateksa.

Pre nekoliko godina počeo je da sakuplja ulaznice sa fudbalskih utakmica kojih zasad, ima oko hiljadu iz raznih delova svetai i  mnogih liga. Razmenjuje ih sa kolekcionarima širom planete i to ide dobro i brzo. Najzanimljivije razmene su iz Brazila, Kostarike, Italije, Čilea, Nemačke, Rumunije, Poljske. Širom sveta poslao je  kolekcionarima ulaznice banatskih klubova...

Fotografija Savinove private kolekcije

Iako je teško izdvojiti golmane ‘’kapitalce’’, Savin izdvaja: 

- Najvrednija rukavica u kolekciji, po meni, je rukavica u kojoj je branio golman Lihtenštajna, Peter Jehle, koja je retka da se nađe i ne možete je naći bilo gde. Ili, na primer, druga ili treća rukavica po vrednosti je možda rukavica koja je stigla iz Indonezije… Kuriozitet je i žuti dres engleskog golmana Benksa, legende i, prema mišljenju mnogih, najboljeg  golmana u istoriji fudbala na Ostrvu, a taj status je dobio 1966. godine, kada je sa reprezentacijom Engleske osvojio Svetsko prvenstvo. Zainatio sam se, silnu energiju potrošio i, preko raznih veza, direktno iz Šefilda, gde je Benks rođen, nabavio sam originalni primerak samo mesec dana pre no što je Benks iznenada umro. Kasnije sam ga poklonio velikom nemačkom kolekcionaru koji je na tome jako insistirao, a za uzvrat mi poklonio mnoštvo dragocenih rekvizita čije je duplicate imao – naglašava Savin.

Škola golmana

Svoju ljubav prema golmanima, što je i sam bio tokom dve decenije fudbalske karijere, Savin prenosi na decu u Školi za golmane koju vodi već 8 godina, u kojoj je trenutno oko 20 polaznika, među njima su i devojčice. U njoj je spojio dve ljubavi - profesionalno zanimanje učitelja i hobi fudbalskog golmana.

Deca rade na koordinaciji, igraju se sa loptom, vežbaju. Znači, sve moguće vežbe koje će im možda značiti u životu, pogotovo ako se  budu bavili nekim drugim sportom. Vrednosti sporta - poštovanje i uzimanja najboljeg od najboljih - osnovni su kanoni kojima se rukovodim u podučavanju mladih golmana. Želim da oni jednoga dana postanu pre svega moralni ljudi, a za golmanske kvalitete i karijeru, naravno, moraće sami da se potrude. Od golmana koje sam do sada trenirao u mlađim selekcijama, nekoliko već brani u seniorskim ekipama. Među njima je i sadašnji prvi golman ‘’Budućnosti’’ Lekin, koji  će, nastavi li da vredno radi i usavršava svoj vrhunski talenat, brzo izrasti u izvanrednog golmana - s ponosom naglašava Savin.

Tekst: Dragan PEJIĆ


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13