XS
SM
MD
LG

Devet braća fudbalera u Sremcu

Gornji red: s leva na desno, PETROVIĆI - Božidar, Vladimir i Miloš; MARČETA - Marko i Milan; MAJSTOROVIĆ - Mladen i Petar i TADIĆI - Slobodan i Predrag

Sportska, odn. fudbalska javnost, s velikim interesovanjem prati razvoj događaja u Međuopštinskoj ligi Srem - grupa Istok, gde nekoliko ekipa konkuriše za mesta koja vode u viši rang, direktno ili kroz baraž. Jedna od ekipa na koju treba najozbiljnije računati je i Sremac iz Deča, koji je po mnogo čemu „specifičan kolektiv“. Između ostalog i po podatku da među 25 fudbalera, koji konkurišu za startnu postavu je i devetorica braća: tri Petrovića i po dva Majstorovića, Tadića i Marčete.

 Izuzetno zanimljiva tema za medije! A kada je reč o Sremcu, ne može se izmeću trener Danijel Danko Žutić. Za razgovor uvek dostupan.

- Kroz vrata Sremca, klub bogate tradicije, prošao je veliki broj igrača – počinje trener Žutić – Bilo je tu dobrih, manje dobrih, čak i vrhunskih igrača...U svakom slučaju, klub se trudio da u svakom fudbal „probudi crva“, koji već od petka „počinje da radi, i radi, sve jače i jače!“ Z/nao je da probudi, taj neobjašnjiv, jednostavan, familijan, a istovremeno i čudan odnos. U nedelju, kada se skupe igrači pred utakmicu, redom se ljube i grle, kao da su rođaci koji su dopli iz inostranstva. A samo dan - dva ranije na treningu, bilo je „nezgodne situacije“ na treningu.. Pre početak sezone 2020/2021 cilj kluba je bio opstanak. Kako je sezona odmicala, ispostavilo se da na brzinu „skopljene kockice“ donose rezultate. Polusezonu završili smo na trećem mestu, sa malim bodovnim zaostatkom iza prvoplasirane ekipe. U pauzi između dva dela prvenstva, dovedeno je više kvalitetnih igrača, kako bi se konkurencija maksimalno pojačala, a ujedno, opravdale velike ambicije. Na prvoj prozivci, zanimljiva situacija: devetorica braća:! Četiri familije rođenih braća! Svako prezime nosi svoj, specifičan karakter! Petrović - Vladimir, Miloš i Boki; Majstorović– Pera i Mladen; Marčeta – Marko i Milan; Tadić – Sloba i Peđa!

Kratka pauza, a zatim, u istom ritmu trener Danko Žutić nastavlja.

- U Vladimiru Petroviću dobili smo čoveka „lavljeg srca“ – ističe Žutić – Ne baš velikog rasta, ali velikog sportisti i čoveka, koji se nikada ne pedaje! Protivničkim igračima voli da oduzme loptu, koji im, potom, pokloni. Ponovo je oduzme i da gol ! Miloš je mladić izuzetne kulture i fudbalskog vaspitanja. Eksplozivan, sa sjajnim pregledom igre i kontrolom lopte, koja posle njegovog šuta ima vrlo čudnu putanju. Igrač je čije kvalitete neki klubovi ili nisu znali ili nisu hteli da prepoznaju. Sremac jeste! Miša je odgovorio maksimalno disciplinovani i discplinovano na svaki zahtev trenera, čak i kada se s njim nije slagao oko nekih fudbalskih ideja. Čak i kada je, povređen, u derbiju prvenstva čitavo drugo poluvreme odigrao, pod velikim bolovima. Treći Petrović, Boki, nakon duže pauze, poželeo je da ponovo stane na prirodnu travu pod nogama. Već na prvom treningu videli smo da mu je leva noga „čarobna“, ali da će mu trebati vremena da se ustali u trenažnom procesu, a samim tim i u ekipi. Petar Majstorović je ljubitelj sporta, fudbala i pravde. Igrač, koji je iz ličnih razloga našao za shodno da iz prvoplasirane ekipe dože u Sremac i da izgara u svakoj utakmici, u svakom trenutku. Čuvši od brata Pere o kajvoj se ekipi i sredini radi, a po želi uporave i trenera, u Sremac dolazi i Mladen Majstorović. Fudbaler izuzetnog psihološkog impulsa. Pred utakmicu nije potrebno ga posebno motivisati, već kanalisati! Čovek koji se drži za reć.Milan Marčeta – čovek rima“! Na njegovom licu samo osmeh i pozitiva! Ali, kada uđe na teren, e tu je – nešto drugo! Javlja se glad, ona sportska, takmičarska. Marko, familijarno tih. Na igračku nedisciplinu i nekulturu, vidi se cda je veliki humanista, koji zna da poštuje sebe i druge. Skroman, strpljiv, razuman. Na terenu gine. Slobodan Tadić je najavljen kao veliko pojačanje u napadu. Svojim zalaganje na terenu i van njega opravdai je očekivanja. Svojom energijom uneo je novi karakter u ekipu i koji ima tu mentalnu snagu da nastavi i kada ne ide. Peđa Tadić – tih, discilinovan i odgovoran! Fudbalsku priču iz Budućnosti, iz Dobanovaca nastavio je i u Deću. Na terenu je spreman da odgovoru na svaki postavljeni zadatak. Sa 18 godina je spreman da se ne skloni nigde i nikome!

Eto, to je Sremac i njegova braća! To je, uostalom, i trener Danijel Danko Žutić, čije je „fudbalsko razmišljane“, autor ovog priloga samo uobličio za javnost. Ništa više i ništa manje!

FK Sremac (Deč)