XS
SM
MD
LG

Najava plej ofa ABA 2 lige

Foto: ABA liga

Dvaba liga ulazi u samu završnicu. Naredne sedmice igra se plej of a on će se održati u Podgorici. Plej of se igra po starom FIBA sistemu. Igraju se dva meča i igraće se na koš razliku. 

Ono što treba napomenuti jesu neka pravila vezana za srpske klubove. Pošto u ABA 1 ima pet klubova iz Srbije, preko tog broja ne može biti. To znači da ako neki tim iz Srbije bude u finalu Dvaba lige, igraće baraž za ABA ligu sa Borcem iz Čačka ma koji Borac bio jer je najslabiji tim iz Srbije u ABA 1. Ukoliko bude finale dvabe srpsko, ti timovi će razigravati sa Borcem i FMP-om kao najslabijim timovima iz Srbije u ABA 1.

Studnetski centar u četvrtfinalu će igrati protiv ekipe Slobode iz Užica. Studentski je odigrao fantastično prvi dio lige. Nenad Trajković radi sjajan posao i fenomenalno je posložio ekipu. Dobro su sklopili tim. Imaju tri stranca, neke iskusne igrače i par mladih talenata. Brion Alen je došao tokom sezone i sjajan je dodatak na i bez njega odličan tim. Megi je fantastičan šuter koji će vrlo vjerovatno dogodine igrati u Budućnosti. Nikola Pavlićević igra baš zrelo ove sezone, Tejićevo iskustvo mnogo znači a veoma dobro igraju Slavković i Drobnjak 

Sloboda je jedno ugodno iznenađenje. Užasno su otvorili sezonu a onda je došao Oliver Popović i preporodio je ekipu. Imaju veoma mladu ekipu gdje najstariji igrač ima 25 godina i jedini su tim bez stranaca. Imaju mnogo bekova gdje se svakako najviše izdvaja Stefan Simić. Mana im je što pod košem imaju faktički samo Dimitrija Nikolića koji jedini može igrati leđima ka košu. On igra maestralno ali im fali dubine pod košem.

Ekipa iz Užica nema šta izgubiti u ovom susretu. Međutim, realno je da ekipa Nenada Trajkovišća bez većih problema prođe do polufinala.

Sarajevski Sparsi završili su kao drugi u regularnom dijelu a u četvrtfinalu će igrati protiv ekipe Zlatibora. Sparsi su igrali zaista dobru košarku pa manje više tokom cijele sezone. Mijo Kadija radi jako dobar posao. Prva asocijacija na Sparse je fenomenalni Kenan Kamenjaš. Mladi centar igra fenomenalnu košarku i jedan je od onih starih tipova centra koji tako fale u modernoj košarci. Faktički redovno ima dabl-dabl učinak a ima i sjajne procente.

Amar Gegić puni sve kolone i radi posao u oba smjera. Ponds je NBA pojačanje. Ima problema sa ponašanjem kroz karijeru ali ako se podredi ekipi, biće pravi pogodak. Gediminas Orelik je Evrokup pojačanje i neko ko je na EK nivou imao dvocifren broj poena po sezoni. Ima tu još nekoliko zanimljivih igrača poput šutera Hasandića i zaista Sarajlije imaju veliku dubinu.

Ekipa Strajina Nedovića ima iskustva ali i kvalitetan. Nemanja Protić prekaljeni je rutiner koji je u karijeri igrao i za Sparse. Dušana Kutlešića se sjećamo i iz vremena kada je igrao u ABA ligi za FMP i Metalac. Dejan Jeftić donosi iskustvo, Papić iako igra pod košem uzima dosta šuteva za tri poena. Tokom sezone doveli su i Amerikanca Mekoja i imaju sasvim dobru rotaciju.

Zlatibor je ekipa koja je poprilično nepredvidljiva. Mogu dobiti svakog ubjedljivo ali i izgubiti od svakog ubjedljivo. Ako ih krene šut mogu biti nezgodni ali realno je da Sparsi prođu dalje.

Banjalučki Borac u četvrtfinalu će igrati protiv Podgorice. Borac je veoma loše otvorio sezonu ali dolaskom Dragana Nikolića na klupu, sve se preokrenulo i Borac je počeo igrati sjajnu košarku. Nikola Tanasković igra fantastičnu sezonu, Draško Knežević igra sve bolje i bolje. Hajden lesko je odličan šuter i sposoban je u kratkom periodu dati veiliki broj poena. Dejvisosva igra zavisi od toga na koju će nogu ustati. Imao je i dobrih ali i užasnih momenata u sezoni. Božo Đumić igra na poziciji centra a dosta ga muče često lične greške. Bitan dodatak dobili su tokom sezone kada je Đorđe Simeunović doašo.

Ekipa Podgorie najveću snagu ima u treneru. Zoran Kašćelan je fantastičan mladi stručnjak koji raid odličan posao. Novak Musić pokazuje ove sezone koliko je dobar igrač. Ognjen Čarapić je došao tokom sezone i mnogo znači ekipi. Tu je i sin Dejvida Robinsona koji igra dobro. Pod košem imaju Miloša Koprivicu a tu je i veoma dobar šuter Maj Kovačević koji je igrao i u ABA ligi.

Podgorica je nezgodna ekipa dok Borac može imati problem ako ih ne bude išao šut. Ali s obzirom da se igraju dva meča, Borac je sigurno favorit i bliži ulasku u polufinale.

Ekipa Mladosti iz Zemuna igrala je promjenjivo. Iako imaju pet sranaca, ekipa trenera Jakovljevića nije igrala baš dobro. Prvi balon im se može tolerisati jer su imali problema sa korono ali ostatak sezone im se ne može pravdati. Trej Dreksel igra odličnu košarku, Mičel je vjerovatno najbolji defanzivac ABA2 pogotovo na vanjskim pozicijama. Igbanu i Gombo rade odličan posao a dobar dodatak tokom sezone im je potpis Aleksandra Aranitovića.

Valja spomenuti i mladog Belića kojeg su dosta povrede mučile u poslednje vrijeme. Što se Mladosti tiče, atletski su moćna ekipa koja forsira igru u tranziciji i protiv njih rivali moraju biti maksimalno koncentrisani i moraju pokušavati na sve načine usporiti ritam. U suprotnom, ne maju baš prevelike šanse.

MZT je imao isto oscilacija tokom sezone. Imali su i sjajnih ali i loših partija. Na kraju su završili peti ali nikako ih se ne smije tek tako otpisati u ovom duelu. Damjan Stojanovski je dugo vremena tu, Oludžobi je fizički veoma moćan centar, Gravet je takođe zanimljiv igrač a u vanjskoj liniji imaju i bivšeg košarkaša Partizana, Andreja Magdevskog. Ne smijemo zaboraviti ni Andriju Bojića koji igra sjajnu sezonu. 

Ovo je najneizvjesniji duel u četvrtfinalu. MZT ako bi smanjio oscilacije itekako bi imao šta tražiti u ovom meču i neće biti iznenađenje ako izbace Mladost.


13 .kolo ABA 2 liga
Studentski centar 100 : 82 Podgorica
Rabotnički 87 : 77 Sloboda
Lovćen 1947 Bemax 78 : 71 Helios Suns
Mladost 91 : 83 Borac
Spars Realway 93 : 80 Široki
Gorica 92 : 82 Sutjeska
Zlatibor 71 : 90 MZT Skopje Aerodrom
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Studentski centar 13 12 1 25
2 Spars Realway 13 10 3 23
3 Borac 13 9 4 22
4 Mladost 13 8 5 21
5 MZT Skopje Aerodrom 13 8 5 21
6 Podgorica 13 7 6 20
7 Zlatibor 13 6 7 19
8 Sloboda 13 6 7 19
9 Široki 13 5 8 18
10 Gorica 13 5 8 18
11 Rabotnički 13 5 8 18
12 Lovćen 1947 Bemax 13 5 8 18
13 Sutjeska 13 4 9 17
14 Helios Suns 13 1 12 14