XS
SM
MD
LG

Projekat koji će sahraniti fudbal kakav poznajemo

Foto: Marca

Od starih Grka i prvih drevnih olimpijskih igara, sport je viteška borba. Borba u kojoj učestvuju svi i borba u kojoj i oni lošiji mogu dobiti bolje. Na kraju krajeva to je i ona prava čar i romantika sporta. Međutim, kako stvari stoje, u fudbalu ostajemo bez te čari i romantike jer su najbogatiji odlučili da budu još bogatiji. A treba ih razumjeti zar ne ? Malo im je što obrću na desetine miliona pa žele još.

A to još i to mnogo još bi trebali dobiti u najnovijoj Super ligi. Super liga je projekat o kome se dugo vremena šuška. Postojala je ideja o tome da jednu napravi UEFA. Međutim, najbogatiji klubovi odlučili su eliminisati EUFA-u iz cijele priče i sami oformiti Super ligu. 

U nedelju je kao grom iz vedra neba, izašla informacija da se osniva novo takmičenje. Ukupno je 12 klubova osnivača i to Real, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Inter, Milan, Čelsi, Arsenal, Mančester Junajted, Totenhem, Liverpul i Siti. Ideja je bila da bude 15 klubova osnivača ali bar za sada Pariz, Bajern i Dortmund nisu pristali učestvovati u novom projektu.

Novi projekt bi se sveo na takmičenje 20 klubova. Bile bi dvije grupe sa po deset timova. Nakon regularnog dijela uslijedila bi nokaut faza. Prvih pet timova bi prolazilo s tim što bi četvrti i peti iz grupa razigravali za četvrtfinale a prva tri bi direktno išla.

I faktički to je sve što za sada znamo o Super ligi. Znamo osnivače, znamo da će biti para kao blata i znamo neki sistem. Ali mnogo toga mi u stvari za sada ne znamo. Ne znamo kako će izgledati pravilnici takmičenja, ne znamo kako će izgledati sudijska komisija, ne znamo ni ko će prenositi jer nema ''broadcoastera'' koji je unaprijed određen. A najvažnije u cijeloj priči, niko ne zna kako će se popuniti preostalih pet mjesta. Rečeno je da bi ligu igralo 12 klubova koji su već pristali igrati, Pariz, Bajern i Dortmund stalno a pet klubova bi dobijalo neki vid pozivnice u zavisnosti od rezultata. Kakvi rezultati bi se uzimali kao mjerodavni, niko živ ne zna.

Iako je vijest u nedelju bila šokantna, sama ideja o Super ligi nije nova. Sama UEFA je to htjela kroz par godina stvoriti. Razlika između Super lige bogatih i UEFA-ine Super lige je ta što je UEFA imala plan i kako da se ponaša prema klubovima koji bi ostali van Super lige a bogati bukvalno ne mare šta će biti sa ostalima. Takođe, ima i finansijskih razloga zašto su bogati isključili UEFA-u iz cijele priče. Dio para koji prihoduju najbogatiji, ide u ruke UEFA-e a ona to dalje šalje manjim klubovima. A bogati kao bogati, prokleti i nezasitni pa ne žele pare da dijele sa sirotinjom i onda su odlučili da će sve odraditi bez UEFA-e koja će faktički dio njihovih para davati manjim klubovima.

Naravno da UEFA ne gleda na ovo skrštenih ruku. Već su krenule prijetnje da onaj ko igra Super ligu neće moći igrati nacionalna prvenstva kao ni LŠ ni LE a igrači klubova iz Super lige neće moći igrati za reprezentacije. Djeluje vam poznato ovaj sukob ? Pa ako pratite i površno košarku shvatate da je ovo kao prekopiran odnos između EKA i FIBA-e. Taj sukob traje godinama a najviše trpi košarka. E pa slično će čekati i fudbal.

Zašto je Super liga smrt za fudbal kakav znamo ?

Ima mnogo razloga zašto je Super liga koju organizuju bogati, ne vodeći računa o klubovima van Super lige (za razliku od UEFA-ine ideje Super lige), smrt za fudbal kakav znamo.

Prije svega, kakva je poenta nacionalnih prvenstava ? Pa neki Lester, Atalanta, Lil da ne znam kako igraju u ligi imaće minimalne šanse da završe u Super ligi. Sa druge strane, kakva je poenta bogatima da igraju ligu ? Pa da završe 15. opet će igrati Super ligu i nacionalno prvenstvo im više nije bitno. A čak i da klubovi iz Super lige igraju ozbiljno svoje lige, to će izgledati smiješno. Klubovi koji su već bogati do nenormalnosti biće još bogatiji pa će nacionalna prvenstva biti bez iznenađenja. Priče kao Lester 2016. godine, kao Atalanta par godina već ili kao možda Lil ove sezone, više neće postojati. 

Sa druge strane, šta sa klubovima koji će biti među onih pet sa pozivniccom ? Oni mogu dobiti pozivnicu za jednu sezonu Super lige, igrati je i ne dobiti poznivnicu sledeće sezone. Dobiće dosta para ali mogu izgubiti sve. Jer bar kako sada stvari stoje, mogu biti izbačeni iz svoje lige i takmičenja koje organizuje UEFA. A i čak da ne budu izbačeni iz nacionalnih liga, oni će dobiti takve pare da će dugo u svojim ligama dominirati. Bar ako govorimo o onim klubovima iz manjih država kao što su Dinamo, Zvezda, Slavija, Ferencvaros. Ti klubovi za jednu sezonu Super lige bi dobili para toliko mnogo da bi u svojim ligama od te jedne sezone, dominirali narednih pa 6-7 godina. E sad, realno je da sigurno bogati neće pozvati pomenute klubove nego će pozvati neki Ajaks, Porto i slične klubove ali samo razmatramo i mogućnost pozivnice za manje klubove.

Ono čime se bogati klubovi vode je sledeće. Trenutna Liga šampiona donosi mnogo apra ali nije garantovana. Pa evo samo sada od osnivača Super lige bar dva neće završiti kroz prvenstvo u Ligi šampiona. Tu mislim na Arsenal i Totenhem a lako se može desiti isto i Čelsiju ili Liverpulu. To bogati žele spriječiti sa Super ligom jer tako bukvalno čuvaju pare sebi i neće biti u poziciji da ne igraju takmičenje koje donosi brdo para.

Da li su ovi najbogatiji oni koji donose najviše para i imaju najveću moć ? Jesu. Da li je realno da neki manji klub njima finansijski aprira ? Nije. Ali da li je realno da taj manji klub po finansijama završi ispred njih na tabeli i uđe umjesto njih u Ligu šampiona ? Jeste realno ako je taj manji klub zaista bolji. Pa pobogu zar to i nije poenta fudbala pa i sporta ? Upravo je to ono što sport čini posebnim. Neizvjesnost jer čak i oni manji mogu napraviti čuda kao što je pravio Lester prije pet godina. Ali zaboli bogate uvo za to sve. Njima je stalo samo do proklete pare radi koje i jesu došli na ideju da stvore ligu koja će uništiit fudbal.

Foto: Sky Sports

Jer prosto, ogromni su gubici. Nacionalne lige će biti ugrožene i tu govorimo samo o prvim ligama. Tek kad bi analizirali šta ovo znači za niže lige i klubove u njima, tek tada bi vidjeli koliko je ovo loše. Na primjer, Arsenal može dovesti nekog kvalitetnog igrača iz Čempionšipa da mu igra u Premijer ligi i on tu može praviti razliku makar protiv slabijih ekipa. Može li on praviti razliku u Super ligi ? Vrlo vrlo teško. Zato neće uzeti tog igrača više iz Čempionšipa kojeg bi inače uzeo. Tako klub iz Čempionšipa ostaje bez vrijednog transfera a lokalni klub gdje je igrač počeo bez procenta od transfera. I takav primjer možete navesti za svaki klub iz Super lige i staviti ga u kontekst odnosa unutar njegove države.

Da ne govorimo o draži nacionalnih prvenstava koje više neće biti. Neće biti važno ko je prvak jer opet neće igrati sa najjačim u Evropi. A bogatima će biti svejedno koji će biti u nacionalnim ligama pa sve i da ih igraju jer niti će im mnogo love donositi u poređenju sa Super ligom, niti će im plasman u nacionalnom prvenstvu biti važan.

Takođe, više neće biti senzacionalnih priča u evropskim takmičenjima. Neće više biti da jedan Dinamo okrene Totenhema, da jedna Zvezda dobije Liverpula, da jedna Slavija iz Praga igra dva puta u tri godine četvrtfinale LE. Bukvalno, te romantične priče biće dio prošlosti. Neke lijepe prošlosti. Prošlosti u kojoj su se njegovale prave vrijednosti. Prošlosti u kojoj je sport bio sport a fudbal fudbal.

A danas je fudbal postao čisti biznis i prostor gdje će se raznorazni bogatuni pojavljivati i prati svoj prljavo stečen novac. Boli njih briga što više neće biti romantike u fudbalu, boli njih briga za ogromne posljedice koje će proizvesti Super liga. Pa oni samo sebe gledaju jer im se može. Razmaženi sebičnjaci koji su spremni i preko leševa ići do svojih ciljeva. E takvi su oni koji su smislili Super ligu i koji će biti krivci za uništenje fudbala.

Ideja je da ovo pa mogu slobodno reći smeće od projekta krene već od sledeće sezone. To i nije realno s obzirom da Super liga ima još mnogo nepoznanica u svom funkcionisanju. Kao veliki ljubitelj fudbala nekako priželjkujem da se sva ova ideja bogatih sruši kao kula od karata i to što prije.

Jer možda je Super liga u nekom obliku neminovnost. Međutim, UEFA Super liga bi bar izbjegla velike posljedice jer bi se dozvolilo i manjim klubovima da je igraju, vodilo bi se računa o sistemimam ispod Super lige a nacionalna prvestva bi itekako imala značaj i dalje. 

Međutim, šanse da UEFA dobije ovaj rat i nisu baš najbolje. Ona je David a bogatuni su Golijat. Nama koji volimo fubal ostaje samo da se nadamo da će David pobijediti u ovoj priči jer u suprotnom, možemo reći zbogom fudbalu kakav poznajemo......