XS
SM
MD
LG

Bang & Olufsen Level zvučnik za esportiste

Foto: Bang & Olufsen

Izvor: RUR

Nekada se kada ste birali kućni audio sistem znalo – uzimate pojačalo, zvučnike, a onda na to dalje dodajete gramofon, plejer diskova i slično. Mala revolucija je tu nastala kada su se pojavile 90ih takozvane „mini-linije“ uređaji koji su sve to objedinili u jedan, znatno manji komplet, i to je prosto svaka kuća morala da ima. Međutim u međuvremenu se muzika preselila sa različitih medija od ploča, audio kaseta i diskova u domen digitalnog i online i osim entuzijasta koji slušaju muziku i dalje sa nekih ploča na vrhunskim komponentama praktično ništa osim zvučnika povezanog na internet vam i nije potrebno. A kad je već povezan na internet onda može obavljati i neke druge opcije poput komunikacije sa vašim virtuelnim asistentom i slično. I upravo jedan takav, potpuno novi centar kućnog puštanja muzike, u izvedbi Bang & Olufsen nam je stigao na recenziju. 

Level

Već na prvi pogled je jasno da je Level zvučnik koji je okrenut ka tome da se lepo uklopi u bilo koji prostor, a pogotovu one više klase. Prosto materijali od kojih je izrađen odišu prefinjenošću i kvalitetom, gde god da nešto dodirnete to će biti jako prijatno. Mi smo dobili verziju sa crnim platnom koje dominira većim delom zvučnika i srebrnim okvirom koja izgleda rekao bih poslovno-elegantno, dakle može sasvim da se uklopi i u neko kancelarijsko okruženje. Pored nje postoji i verzija u zlatnoj boji koja umesto platna preko zvučnika ima drvo i koja po onome što se može videti na internetu deluje zaista zapanjujuće, ali i malo ekstravagantno tako da možda i nije baš za svakoga i za svaki prostor. Sam zvučnik je otprilike dimenzija 13“ laptop računara, s tim da je debeo jedno šest santimetara. Težina od 3.3kg je sasvim pristojna za uređaj ovog tipa – nećete imati problem da ga premestite iz sobe u sobu ili da ga čak i ponesete kod prijatelja na žurku na primer, ali ovo svakako nije uređaj koji je namenjen da ga nosate sa sobom unaokolo. U tu svrhu ima i vrlo prigodne ručke koje su ugrađene u dizajn i vrlo intuitivne. Uređaj poseduje IP54 sertifikat da je otporan na prašinu i prolivanje tečnosti, ali taj nivo zaštite ne podrazumeva da treba da ga nosite sa sobom na tuširanje ili na plažu. Materijali su takvi da zaista deluju da neće biti podložni habanju i tokom dugotrajnog korišćenja, ali je B&O spremio i recimo rezervne maske koje se dodatno mogu poručiti ukoliko na primer uspete da isečete platno na zvučniku ili tako nešto. 

Foto: Bang & Olufsen

Praktično cela prednja strana je prekrivena platnom ispod koga se zapravo nalazi više zvučnika iako vi imate utisak da se radi o jednom kompaktnom uređaju. Moguće ga je postaviti na bok ili na leđa, zavisno od toga kako vam odgovara u prostoru a zvučnik sam prepoznaje svoju orijentaciju i shodno tome prilagođava reprodukciju zvuka. Sa zadnje strane se nalazi možda i najinteresantniji detalj, a to je konekcija za punjenje, naime u pitanju je neka vrsta okruglog magnetnog priključka. Naime sa jedne strane je USB-C punjač koji se kablom povezuje na taj nazovimo ga valjak na kome je jasno ispisano B&O koji se magnetno kači za odgovarajuće mesto u zvučniku a dobro je što je orijentacija nebitna, tj može se rotirati za 360 stepeni kako biste imali najmanji problem sa kablom. Inače u samom tom udubljenju se nalazi i standardni USB-C port što je zgodno ukoliko ste zvučnik na primer poneli negde a zaboravili ste punjač pa možete iskoristiti bilo koji drugi. Druga interesantna stvar vezana za ovo rešenje jeste i što postoji adapter (koji se kupuje posebno) a koji se koristi za kačenje preko ovog sistema na zid. Tako biste punjač i taj adapter trajno fiksirali negde na zidu gde vam zgodno, a onda kada zvučnik želite da napunite ga samo „okačite“ o zid i imate sve potpuno na dohvat ruke čak i dok se puni. Kada smo kod toga sama baterija je deklarisana na oko 16 sati slušanja muzike na nekoj standardnoj jačini dok se za 2 sata napuni do 80% a 3 sata mu treba za potpuno punu bateriju. 

Sa gornje strane (ako je položen) se nalazi dugme za uključivanje i dugme za mutiranje mikrofona, kao jedina dva fizička dugmeta. Ostale kontrole su izvedene preko trake osetljive na dodir i naravno omogućavaju osnovne kontrole. Naprednije kontrole naravno dolaze kada ovaj uređaj povežete preko Bluetooth-a na telefon ili još bolje preko Wi-Fi konekcije gde se ostvaruje da kažemo njegov pun potencijal. Naime preko Bluetooth-a će on raditi sa B&O aplikacijom, možete podešavati najfinije detalje zvuka i slično, ali i dalje ste vezani za ono šta puštate preko samog telefona. Ukoliko ga povežete na Wi-Fi možete koristiti usluge Google Asistenta jer ima ugrađen Google Chromecast, ali i koristiti servise kao što su Air Play 2 i Spotify Connect. Postoji čak i Bang & Olufsen Radio servis koji do sada nismo bili u prilici da koristimo a isto je jako interesantan. I stvarno to sve radi jako dobro, pa je verovatno vreme da se navikavamo na ono što smo do skora gledali samo u Sci-Fi filmovima – da dođete kući i samo da kažete koju biste pesmu želeli da slušate a da nešto to tamo čuje i odmah ispuni taj vaš zahtev. Naravno ukoliko imate i druge uređaje povezane na Google Asistenta i njih možete kontrolisati preko zvučnika. 

Foto: Bang & Olufsen

Kada dođemo do kvaliteta zvuka tu zaista nema premca – u pitanju su čak pet različitih zvučnika, i to dva vufera, jedan za srednje tonove i dva visokotonca. B&O predviđa da je ovaj zvučnik dovoljan za prostoriju veličine između 5 i 50 m2 što je sasvim solidno, s tim da je moguće i povezati dva Level zvučnika u jedan sistem pa na taj način praktično duplirati snagu. Ono što je takođe vrlo interesantno jeste i to koje su sve tehnologije ugrađene u ovaj zvučnik a što je zapravo posledica ugrađenog mikrofona. Naime ne samo da prilagođava zvuk svojoj orijentaciji, on takođe na osnovu povratnih informacija iz prostora prilagođava i optimizuje zvuk obliku prostorije u kojoj se nalazi i svojoj lokaciji kako bi napravio optimalno iskustvo za sve prisutne. Naravno sve te detalje možete i ručno podešavati ali iz mog iskustva i automatsko prilagođavanje radi odlično. 

Zaključak

Bang & Olufsen Level zvučnik je zaista nešto što može postati centar vašeg doma – ima fenomenalan dizajn, vrlo je intuitivan za korišćenje, ima odlično rešenje za punjenje, povezuje se sa različitim online servisima. Međutim naravno uvek ima nešto što sreću kvari a to je delimično vezano i to kakav je Bang & Olufsen brend i kako je pozicioniran, a to je naravno cena. Cena ovog, jeftinijeg, modela je oko 1300 evra, dok je recimo nosač za zid još oko 100 i slično. A onaj zlatni je još i skuplji. Naravno ko želi vrhunski užitak je svakako spreman da izdvoji čak i tu svotu novca, a ovo svakako nije uređaj koji se kupuje svaki dan i koji je definitivno dugovečan.