XS
SM
MD
LG

PLS: Gosti se častili

Foto: Prva liga Srbije

Gosti su bili uspešniji od domaćina u četvrtom kolu prvenstva Prve lige Srbije. Dve pobede domacina, četiri poraza i dva "remija" dovoljno govori o izjednačenosti lige i teren više ne donosi prednost kao ranije. Strelci su bili izuzetno efikasni i pogađali su mreže 27 puta (više od tri gola po meču). Četvrtom pobedom u derbiju Inđija se izdvojila na vthu, sa dva boda zaostatka prati je OFK Žarkovo, koje je na Banjici primilo prvi gol. Novajlija Mladost GAT se dobro pozicionirala, iza su Javor Matis, Budućnost, Mačva, OFK Bačka... Bez bodova je i dalje Kabel (postigli prvi gol u prvenstvu), po tri boda imaju Loznica (prva pobeda), Zlatibor, Radnićki. RFK Grafičar je upisao prvi trijumf, Timok 1919 i Železničar su uknjižili drugi poraz, Rad treći "remi", IMT prvu pobedu...

Inđija je u derbiju, prvi put u Ivanjici, trijumfovala i sačuvala lidersku poziciju na tabeli, sa maksimalnim učinkom. Goste nije zbunilo rano vođstvo, u 3. minutu, iz jedanaesterca domaćina, nastavili su u istom ritmu, preuzeli posed i inicijativu, dominirali i sa tri gola Mirosavljeva i Žakule stavili tačku na derbi. Dobre igre prate rezultati i trener Jandrić to pripisuje dobroj energiji, kvalitetu i karakteru tima. Najveći, kaže, izazov sa kojim se suočavamo je kako biti konstantan i uspešan.

Kolubarsko-podrinjski derbi odigrali su Loznica i Mačva. Domaćin nije imao izbora posle tri nule i imperativ je bila pobeda po svaku cenu. Reče trener Mićić da je Mačva u Kulpce stigla u nezgodnom trenutku kad nisu imali drugu opciju osim pobede. Otvorili su utakmice na vreme, dali golove, nisu stali, diktirali tempo, i još više atakovali ka golu protivnika. Dvostruki strelac Vraštanović dao je boju i ton derbiju na sredini tetena i u ofanzivnih akcijama. Trener gostiju Boris Savić je znao da tabela nije pravo merolo i da Loznica daleko više vredi. - Cilj je bio da izdržimo prvih 15-20 minuta i ne primimo gol, međutim u tom periodu u dva navrata bili smo savladani. I kad smo se vratili nismo bili energetski kao ranije. Verujem u ovaj ekstra mlad tim, i normalno je imati oscilacije i nadam se da ćemo već u narednom susretu biti energetski bolji - uveren je Savić.

U Dobanovcima u nezanimljivom pravom poluvremenu, prvi su poveli Zlatiborci preko Miloradovića. U nastavku Budućnost je sve karte bacila u napad i preko kapitena Lučića, sa "bele tačke" izjednačila. Zlatiborci su od 61. minuta ostali bez isključenog Rmuša, ali su uspeli da se odbrane. Izuzev prilike Janjića u 65. minutu domaćin nije ozbiljnije ugrozio gol gostiju.

OFK Žarkovo je tek posle 320 minuta primilo prvi gol u prvenstvu za vođstvo "građevinara" na Banjici. Strelac je bio Lalatović u 50. minutu, ali se kompaktni i agresivni gost iz Makiške šume nije dao zbuniti, i preko raspoloženog ali nepreciznog Gojkova ozbiljno pripretili u 2-3 navrata. Za promašaje pomenuti napadač se iskupio u zaustavnom vremenu (92.), veštim driblinzima napravio je dar-mar u protivničkom šesnaestercu i kao na tacni poslužio Đorića za najpravičnije izjednačenje rezultata.

Utakmicu u Sremskoj Mitrovici obeležila je teška povreda golgetera Mesarevića i lom noge koji će ga udaljiti sa terena bar mesec i po dana. Trener Šimičić zamera deliocima pravde što nisu sankcionisali grub start s leđa Radočaja. Zbog deficita u bodovima, "traktoristi" su igrali na rezultat, izlazili visoko, rizikovali, i to im se isplatilo. Naročito su u drugom poluvremenu bili agresivni i kao plod ofanzive bili u šansama, da bi preko Stefanovića i Glišića zabeležili prvu pobedu. Ključ pobede Šimičić vidi u dobroj pripremi utakmice i skeniranju protivnika.

"Dragulji se bruse pod pritiskom" konstatuje trener OFK Bačke, Srđan Stojčevski posle pobede u Pančevu, i blistave partije njegovih igrača, pogotovu ako se zna da su od 44. minuta ostali bez isključenog Košanina. Na ruku im je išlo rano vođstvo, već u 3. minutu, preko Bogdanovića i imali su još 2-3 prilike. Sa igračem manje opredrlili su se za odbranu gola i sredine terena, prepuštajući Železničaru spoljne pozicije za atake. Uspeli su na isteku 90. minuta da osiguraju pobedu preko lucidnog Todorovića. Pobeda u Pančevu je stigla kao nagrada za propuste sa prethodne dve utakmice, gde su, uprkos dobrim igrama, rezultatski ostali u minusu. Na kraju mladi stručnjak konstatuje: "Dobre igre, bez rezultata, su kratkog daha i obrnuto "

Rano primljen gol usmerio je vodu na Štandu, na stranu RFK Grafičara, koji je bio konkretniji, efikasniji, za razliku od Kabela koji se mučio da pronađe odgovarajući ritam, grešio kod golova i naposletku ostao bez isključenog Lovrea. Trener Belić se žali da im se konstantno ponavljaju greške, i pored Lovrea, još dvojica igrača su pocrvenela na prethodne tri utakmice. Tačku na susret stavio je evro golom iz slobodnog udarca iskusni Ibanjez.

Timok 1919 je rano poveo u Čelarevu, imao šansu da stekne dva gola prednosti, mada je i Mladosti GAT imala dve prilike. Spornu situaciju i dosuđeni jedanaestetac za domaćina trener Vojkan Rajčić ne želi da komentariše. Poništen nam je, kaže, gol kod rezultata 1:1. Oba gola pala su iz prekida, a prevagu je doneo rezervista i dvostruki strelac Rašić. Zaječarci nisu nezadovoljni dosadašnjim učinkom pogotovu što su u prva četiri kola tri puta gostovali. 


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9