XS
SM
MD
LG

Srpske lige: Paraćinci kolo vode na Istoku, senzacija u Bajinoj Bašti, gosti dominirali u grupi Vojvodina, šampion se konačno radovao u Zemunelu

Domaćini na srpskoligaškom Istoku nisu bili gostoljubivi, ostvarili su četiri pobede i jedan poraz, tri susreta su završena bez pobednika. Strelci su bili izuzetno raspoloženi, sa 27 postignutih golova (tri pogotka po meču). Na vrhu je Jedinstvo iz Paraćina sa maksimalnim učinkom, prate ga sa dva boda zaostatka Budućnost, Radnićki (P), Trayal... Treće kolo obeležila su tri derbija i okršaji ekipa iz vrha.

Bez pobednika završen je susret u Popovcu između Budućnost i Trayala. Prvo poluvreme pripalo je domaćinu, koji je imao inicijativu, posed i šanse. Ulaskom u igru Milosavljevića odnos snaga na terenu se promenio i gosti iz Kruševca imali su više od igre. Drugi vatreni "remi", začinjen sa šest golova, odigran je između GFK Dubočice i Radničkog iz Svilajnca. Domaćin je lagano ušao u meč i verovali su da sa Savićem, Mitrovićem, Stojkovićem bliži trijumfu. Leskovčani na kraju mogu biti zadovoljni jer su u finišu bili u minusu, rival nije iskoristio jedanaesterac. Treći derbi pripao je iskusniim i kompaktnijim Piroćancima u Jagodini. Sa Tomićem, Ristovim, Mančićem i ostalim igračima Radnički je sačuvao prvoligaško jezgro i biće u konkurenciji za vrh. To su potvrdili protiv mladih Jagodinaca, kojima će tekuće prvenstvo poslužiti da stiču iskustvo, kale se kako bi naredne sezone krenuli ka vrhu. Meševo je prvi bod osvojilo u Trgovištu i potvrdilo da sa Petrovićem deluju čvrsto i stabilno. Domaćin sa Veličkovićem je i dalje kvalitetan sastav, ali im je nešto teži raspored na startu uticao na skroman saldo. Negotinci su očigledno krenuli "grlom u jagode", bez sampouzdanja, pali su na psihološkom planu i doživeli tri debakla. Na tri utakmice primili su čak 16 golva, a postigli tek jedan. Vodeće Jedinstvo sa iskusnim defanzivcima Prolićem,Tomićem, Radovanovićem i mlađim napadačima su dobar spoj i to su demonstrirali na startu prvenstava. Dobili su čvrstog i uspešnog novajliju iz Brzog broda, koji sa Ilićem, Stamenkovićem, Jelovićem predstavlja osveženje. Rembas je nadigrao Slogu i uknjižio prve bodove. Sa Stevanovićem, braćom Jovanović, Obradovićem i Pećarinom obećavaju u nastavku bolje igre i rezultate. Timočanin je pod pritiskom i imperativom ušao u duel sa Vlasinom i na kraju došao do minimalne pobede i prvih bodova. Vlasina sa kvalitetnih sastavom nikako da proradi. Pojačali su se, između ostalih,  sa Stojkovićem, najboljim strelce lige, tu je Pejćić i čudno je da imaju tek tri boda.

Na srpskoligaškom Zapadu ništa novo. Favoriti guraju po planu, svi su grupisani u gornjem delu tabele i tek se očekuje u narednim kolima bodovno raslojavanje. Četiri pobede domaćina i jedan poraz obeležje je trećeg kola. Novajlija iz Bajine Bašte priredio je neprijatno iznenađenje Čačanima i naneo im prvi poraz, Sloga iz Požege i Jedinstvo hvataju zalet i penju se prema pozicijama gde smo navikli da ih gledamo. Kraljevčni i Trepča su i dalje bez bodova.    

Smederevo 1924 je vodilo u Arilju, imali jedanaesterac, koji nisu iskoristili i u zadnjem minutu bili kažnjeni za propuste. Trener Stevanović propust objašnjava padom koncentracije, nedostatkom sreće i prevelikom željom da se dođe do pobede. Aktuelni šampion iz Požege polako ulazi u ritam i sigurna pobeda u Raškoj nad Trepčom potvrda je iznete konstatacije. Mitrovčani oslabljeni, bez nekoliko bitnih igrača, i dalje su bez bodova, i po svemu sudeći sledi im borba za opstanak. Takovo posle startnog poraza, zabeležilo je dva trijumfa i sa kvalitetnim i iskusnim sastavom supremni su za najveća dela. Pobeda nad solidnim sastavom novajlije iz Podunavca potvrda je iznetih tvrdnji. Kraljevčani su uknjižili i treći poraz, ovog puta u Užicu, ali je mišljenje poznavaoca prilika na Zapadu da će Sloga da se digne u narednom periodu, to su nagovestili protiv Takova i GFK Slobode. Komšijski okršaj između Rađevaca i vodeće Mačve 1929 završen je bez pobednoka. Posmatrači su zaključili da je taktika striktnih zaduženja, bez prevelikog rizika odnela prevagu. Ubljani su iskalili bes zbog nešto slabijeg starta, nad slabašnim gostima iz Rabrova (3:0). RSK je, povrh svega, ostao bez isključenog iskusnog Luke, i kao da su bili pod dojmom nesrećno izgubljene utakmice protiv Rađevca. Sušica se pokazala kao tipična domaćinska ekipa, i uspeli su da otkinu bod favorizovanim Požarevljanima. Pobeda novajlije iz Bajine Bašte ravna je senzacija i ostaće upisana u analima kluba sa Drine kao jedna od najznačajnijih, pogotovo što im je donela deobu vodeće pozicije sa Mačvom 1929 i Rađevcem.

Treće kolo u Vojvodini proteklo je u dominaciji gostiju i nekoliko iznenađujućih rezultata. Domaćinima su osvetlali obraz Rumljani i srpskoligaš iz Novih Banovaca. Okršaj dva Borca završen je miroljubivo mada je domaćin iz Sakula bio veliki favorit. Domaćin je kontrolisao utakmicu, imao svoje prilike, ali je mali i težak teren uticao na izdanje momaka trenera Stojadinovića, koji su izjednačujući gol primili u poslednjim sekundama meča. OFK Bečej 1918 poseduje individualni kvalitet, posebno u prednjoj liniji i tri pobede su ih lansirali u centar zbivanja. Ubedljiva pobeda u Staroj Pazovi protiv Jedinstva koje je odigralo ispod nivoa, mada u sastavu imaju takve znalce kao što su Savanović i Tončić. OFK Kikinda je bar u prva dva kola bila uspešna, ali su razočarali protiv OFK Starog grada, koli je ubedljivo slavio na severu Banata, i to su mu prvi bodovi u prvenstvu. Pobeda im je utoliko draža što su ostali bez sponzora i igrača, tako da su morali da se oslone na bivše omladince. Dinamo se posle neuspeha na startu, konsolidovao i sa jednim od najmlađim sastavom, predvođenim ambicioznim trenerom Markom Andrejićem najavljuju bolje dane. Profilisali su sistem igre, a kako su tim selektirali pred prvenstvo trebaće vremena da se kockice slože. Iznenađuje još jedan poraz mladog sastava Tise u Novim Banovcima. Do 80. minuta imali su prednost da bi Omladinac u finišu preokrenuo. 1. maj je nadigrao Zrenjanice i posebno obradovao trenera Đokića koji je ekipu preuzeo pre deset dana, i trebaće vremena da se upozna sa ekipom i prihvate njegove zahteve. Radnički 1912 ponovo je razočarao i izgubio od OFK Vršca, koga mnogi vide kao glavnog favorita za osvajanje naslova. Doduše domaćin je promašio penal i iz greške bili kažnjeni. Derbi u Odžacima neočekivano pripao je Feniksu 1995. Tekstilac je pre početka prvenstva promovisan u jednog od favorita i očigledno trebaće im vremena da se adaptiraju na viši rang.

Utakmice Srpske lige, Beograd protekle su u dominaciji domaćih ekipa (pet pobeda). Čast gostiju spasla je Zvezdara pobedom u Obrenovcu. OFK Beograd i Zemun ne posustaju, šampion je konačno pobedio u Zemunelu.

TEK je protiv Iskre uknjižio drugu pobedu. Posao im je bio olakšan isključenjem Krenete u 80. minutu i hrabrom i upornim nastojanjem stigli su do mreže gostiju. Brodarac je prema očekivanjima slavio protiv Ušća, i vidi se da ponovo imaju tim za velika dela. Ušće je promenilo trenera i još ne pokazuju pravo lice i otuda mesto na začelju. Derbi dve filijale između Teleoptika i BASK-a protekao je u reviji bonus igrača, čak 11-oro je prodefilovalo na terenu. Gosti su u prvom poluvremenu imali nešto više od igre, da bi u nastavku domaćin preuzeo konce igre u svoje ruke. Obrenovčani su ostali bez golmana, dva štopera, igrača iz veznog reda, tako da su morali dodatno podmladiti sastav neafirmisanim igračima i trebaće vremena da se adaptiraju. Utakmica je protekla u nezanimljivoj igri, bez šansi i odlučio je gol Nišaniča. Prema očekivanjima u Gornjoj varoši slavio je domaćin protiv Leštana. Zemun je kontrolisao dešavanja na terenu. U Lazarevcu Borac je kao i rival iz Surčina došao do prvog boda i na kraju moraju biti zadovoljni rezultatom, pogotovu što je Jedinstvo imalo dva gola prednosti. Pogađali su sa distance, van šesnaesterca, ali se Borac nije predavao i u nastavku agresivnom igrom preko iskusnog Belića stigli do egala. Težak i mali teren uticao je na kvalitet prikazanog fudbala. Prvi gol Studentski grad je u Borči primio iz prekida posle kornera, drugi iz slobodnog udarca i treći u pislednjim sekundama i ponovila im se slična situacija kao protiv Zemuna. Imao je gost prilike u prvom poluvremenu, nisu se snašli i falilo je koncentracije u završnici. Derbi na Karaburmi zasluženo je pripao domaćinu koji je u prvom poluvremenu dominirao i stvorio 2-3 šanse, Radnički kao da nije postojao. U nastavku Kilibarda je dao gol i "romantičari" su diktirali tempo, da bi se u zadnjih 15 minuta gosti probudili i Vučinić je pogodio stativu. Posmatrači derbija su jednodušni u oceni da se OFK Beograd za sve pitao. 


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6