XS
LG

Saopštenje UO Gradskog fudbalskog kluba Sloboda

Foto: zoomue.rs

Poslednja odluka Komisije za žalbe Fudbalskog saveza regiona Zapadne Srbije predstavlja još jedan primer površnosti, nelogičnosti, nestručnosti, a želimo da verujemo ne i "sumnjivih radnji" našeg fudbala.

Naime, navedena Komisija je potvrdila prvostepenu odluku Komesara za takmičenje Zorana Trajanovskog kojim se utakmica 5. kola Srpske lige Zapad između Slobode i Mladog radnika registruje službenim rezultatom 3:0 za goste iako je na terenu Sloboda savladala goste iz Požarevca rezultatom 2:0. Razlog takve odluke jeste žalba Mladog radnika da je naš mladi igrač Aleksa Marjanović branio bez specijalnog lekarskog pregleda (predviđenog za igrače mlađe od 17 godina), tačnije da taj dokument nije unesen u COMET sistem.

Navedene kvalifikacije i ogorčenost u redovima našeg kluba dolazi od sledećih nepobitnih činjenica:

1. I Komesar za takmičenje i Komisija za žalbe su se u dispozitivu svoje odluke pozvali na odredbe Pravilnika o takmičenju Fudbalskog saveza Srbije gde decidno stoji da će se utakmica registrovati rezultatom 3:0 (par forfe) ukoliko igrač nastupi bez lekarskog pregleda. Aleksa Marjanović je imao i redovan lekarski pregled koji je unet u COMET sistem i specijalni lekarski pregled koji nije unet u COMET sistem usled postojanja više sile (vis major). Dakle, oba organa u kontekstu donošenja ove odluke nisu mogli da se pozovu na akt (u ovom slučaju Pravilnik o takmičenju Fudbalskog saveza Srbije) koji u našem slučaju nije prekršen ni na koji način. Samim tim, po svim pravnim standardima ove odluke su nezakonite i nepravilne.

2. Odluka drugostepene Komisije za žalbe uopšte ne daje bilo kakvo obrazloženje, tačnije, samo zaključuje da je prvostepena odluka Komesara za takmičenja ispravna. Ta odluka je školski primer kako nijedna odluka u bilo kom postupku ne bi smela da izgleda. Stiče se utisak da članovi drugostepenog organa nisu ni pročitali našu žalbu, a ako su je i pročitali onda su je ignorisali u nemoći da navedu razloge zbog kojih bi ona bila usvojena. Još čudnije je da su članovi te Komisije diplomirani pravnici.

3. Konačno, naš klub je u žalbenom postupku dostavio čitav niz dokaza koji upućuju na to da usled vanrednih okolnosti specijalni lekarski pregled igrača Alekse Marjanovića nije mogao biti unet u COMET sistem. Komisija se nije ni osvrnula na elemente dostavljenih dokaza.

Na osnovu svega navedenog postavljamo pitanje: "Šta je smisao postojanja specijalnog lekarskog pregleda?". Logičan odgovor bi bio u tome da se predupredi svaki zdravstveni rizik za igrača mlađeg od 17 godina da nastupa u seniorskom fudbalu. Sloboda je taj rizik predupredila upravo kroz specijalni lekarski pregled koji je igrač Marjanović uradio 15 dana pre navedene utakmice. Dakle, po mišljenju Komesara i Komisije bitnija je forma od suštine, značajnije je imati "nešto" u COMET sistemu nego zaštiti zdravlje igrača (uz napred navedeno da ni to ne predstavlja osnov za oduzimanje bodova).

Sve navedeno, kao i činjenica da u Komisiji za žalbe sedi i odlučuje sudija za prekršaje iz Požarevca u slučaju u kome je klub iz toga grada zainteresovana strana, ukazuje na bezbroj nelogicnosti u ovom postupku. Ne želimo da poverujemo da nekome smeta Sloboda i da se ono što je pošteno zarađeno na zelenom terenu, oduzima za zelenim stolom.  Posle poniženja koje smo kao klub doživeli u prvom kolu sa sudijom Šišmanovićem, sada sledi novi udar na naš klub.

Verujemo da će nadležni organi Saveza razumeti naše argumente (a koje nije teško razumeti, jer su 100% ispravni i zakoniti) i u daljoj proceduri doneti zakonitu odluku.

Svakako Sloboda neće odustati i koristićemo sva pravna sredstva da dokažemo pravdu, da dokažemo da je smisao i suština da se fudbal igra zbog publike, zbog dece, zbog ljubavi prema tom sportu.

Do pravde, do pobede, do Slobode.

Sportski pozdrav!

Sloga (P) 3 : 0 Rađevac
Budućnost (A) 0 : 2 Jedinstvo
GFK Sloboda 3 : 0 RSK