XS
SM
MD
LG

PLS: Vodeći dvojac pobedama dodatno odmakao najbližim pratiocima, utakmica u Pančevu za fudbalske sladokusce, u Klupcima teren poplavljen

Foto: Prva liga Srbije

Odigrano je prvo, odnosno 16. kolo drugog dela prvenstva u Prvoj ligi Srbije. Inđija i Mladost GAT ne popuštaju i pobedama protiv ekipa sa začelja dodatno su učvrdili pozicije i za još jedan korak odmakli konkurentima. Šapčani su remijem u Dobanovcima zaostali za vodećim dvojcem i sada ih od vrha deli deset bodova. Duel u Pančevu bacio je ostale duele u zasenak po kvalitetu, šansam i golovima, i ostaje da poželimo još ovakvih utakmica. Ekipe iz sredine tabele, uglavnom su odigrale nerešeno i tu se postojeći raspored snaga nije bitnije promenio. Možda predstavlja malo iznenađenje pobeda Zlatibora u Zaječaru. Utakmice u Klupcima je odložena zbog poplavljenog terena.

Statistički gledano proteklo kolo obilovao je sa najmanje golova od početka prvenstva. Napadači su se tek devet puta upisali u listu strelaca, od toga nešto manje od polovine palo je u Pančevu. Gosti su bili uspešniji i pored dve pobede, odigrali su četiri susreta bez pobednika.

Najuzbudljivije bilo je u duelu između Železničara i OFK Žarkova. Oba trenera jedinstvena su u oceni da su odigrali meč na superligaškom nivou. Na izuzetno zahtevnom terenu akteri su od početka ispoljili nameru da se nadigravaju u jednoj otvorenoj igri, i nerešen rezulrat je najpravičjiji. U osvrtu na duel trener Dragan Aničić napominje da u odnosu na većinu kolega želi da drugačije prezentuje fudbal. - Gledam, kaže, da to bude lepo za publiku i za mene i igrače. Moj način igre i razmišljanja ne menjam, tako se radi svuda u Evropi. Nije mu ostao dužan kolega sa druge strane, Igor Savić. - Odigrali smo otvoreno, bez kalkilacija, lepo za oko. Mislim da je derbi opravdao očekivanja, gledaoci su uživali, ali je za trenere bilo stresno, bilo bi nezasluženo da je bilo ko pobedio - navodi Savić. 

Na "Hesni", Radnički i Rad su odigrali bez pobednika, ali je bilo prilika na ove strane. Trener Perišić je ponosan na momke, pogotovu kako su delovali u drugom poluvremenu. Velika zamerka upućena je na adresu glavnog sudije koji je odsvirao kraj u situaciji kada se domaćin nalazio u takozvanoj "stopostotnoj" šansi. Kaže da bi golom krunisali dotadašnju nadmoć na tetenu. 

U Dobanovcima rivali su odigrali borbeno, pravu prvenstvenu utakmicu. Trener Kuljić u kratkom osvrtu napominje da je Mačvi pripao uvodni deo meča a njima ostatak. U globalu, naglašava on, mislim da smo bili bolji tim i zaslužili više od boda. Obzirom na sve okolnosti i spoljašnje faktore, ovaj bod ima težinu. Šapčani ističu da su dobro otvorili utakmicu, dali gol na vreme, imali još neke prilike, ali su se, kako kažu, posle pola sata jednostavno ugasili, i od tog momenta domaćin diktira tempo. Na specifičnom terenu nisu se snašli i mogu biti zadovoljni bodom.

Timok 1919 i Zlatibor su odigrali meč sa velikim ulogom, pogotovu je domaćinu gorelo pod nogama, jer su na poslednjih pet mečeva osvojili bod. Po rečima gostiju, koji su dobro ušli u susret, kod domaćina se ispoljavala nervoza. Zlatiborci su odigrali zrelo, postigli golove na vreme i mirno utakmicu priveli kraju.

U Inđiji su ozbiljno shvatili duel sa Kabelom i pridržavali su se plana da u drugi deo sezone uđu sa pobedom. Ozbiljno su shvatili domaćina, jer su znali da su najteže unapred dobijene utakmice. Uprkos teškom ambijentu, kaže se da su bili fokusirati i odgovorni u nastojanju da dođu do zacrtano cilja

Znali su u Mladosti GAT da im u goste stiže mlada i poletna, školovanja ekipa, budući potencijal Crvene zvezde. Domaćin je imao odgovarajući pristup u težnji da rivala otvore na vreme. Golovi su pali u pravom trenutku, u uvodnom 7. i 27. minutu, tako da su "Gatovci" za pola sata završili sav posao. U RFK Grafičaru žale za propuštenom šansom u prvom minutu, i smatraju da su bili precizniji da bi meč otišao u drugom smeru. Uprkos porazu smatraju da su odigrali dobro i sadržajno.

IMT je pola sata imao igrača više protiv OFK Bačke ali su uprkos brojnim prilikama ostali bez celog plena. U prvom poluvremenu domaćin je stvorio 3-4 kolosalne prilike, pogodili u dva navrata stativu, i mislili da su blizu cilja. Ispostavilo se da je za "traktoriste" bio koban prekid u 81. minutu, kada nisu pravilno reagovali na jednu bočni loptu. 


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9