XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi proleća igra se u Inđiji, mali beogradski derbi u Makiškoj šumi, mogu li "ljubičasti" da probiju blok Zlatiboraca?

Foto: Prva liga Srbije

Za prvoligaše nema odmora i ulaze u sam finiš ligaškog dela takmičenja pred doigravanje. Već danas, u okviru 28. kola, Loznica je u Klupcima rezultatom 1:0 savladala poslednjeplasirani Kabel i tako se ovom pobedom približila poziciji koja vodi u plej of.

Derbi proleće igra se sutra u Inđiji, i postavlja se više pitanje, može li ovaj duel da pozicionira lidera pred plej of? Domaćin nije startovao prema očekivanja, upravo su mesto na trona ustupili Novosađanima. U međuvremenu promenili su trenera i nadaju se pobedi posle pet kola posta. Šest bodova iz isto toliko utakmica skroman je bilans za tim koji gaji superligaške ambicije. Na drugoj strani, Gatovci su osvojili duplo više bodova, anulirali prednost rivala i prestigli ga na tabeli. Biće to sudar dve iskusne ekipe, sa superligaškim igračima, znaju da igraju na rezultat, disciplinovano izvršavaju postavljene zadatke. Biće to tvrd utakmica, sa striktnim zaduženjima za svakog igrača i nezahvalno je prognozirati rezultat. Ujedno videćemo na delu najboljeg strelca lige Vidakova (13 golova) i Milosavljeva, koji je zaostao sa devet pogodaka u prvenstvu.

U Šapcu gostuje preporođeni Timok 1919, koji je u prethodna četiri kola neporažen i nastavlja sa opreacijom opstanka u ligi, što je posle prvog dela bila teško izvodljiva misija. Mačva je sa iskusnim strategom Milanom Milanovićem prekinula seriju poraza i već se nalaze u konkurenciji za plej of. Domaćin je većinu bodova osvojio pored Save, za razliku od Zaječaraca koji su znatno uspešniji na gostovanjima (pet pobeda), nego ispod Kraljevice. Oba rivala neće biti kompletni, kod domaćina će izostati požuteli kapiten Adamović i Marjanović, a na drugoj strani izostaju Božović, Radunović i Mašić.

Tim proleća, mlade “Traktoriste” zaustavila je Inđija, mada su imali prednost od dva gola, u zadnjih pola sata su pali. Sutra odlaze u Makišku šumu i odmeriće snage sa mladim i kvalitetnim sastavom OFK Žarkova. Oba rivala neguju sličan pristup, i mali beogradski derbi trebalo bi da obeleže otvorenom i nadahnutom igrom. Gosti imaju pozitivan bilans na strani, efikasni su, dok su “zeleni” podjednako uspešni bilo gde da igraju.

Biće zanimljivo i neizvesno na Banjici gde stiže zahuktala “dizelka” sa superligaškim ambicijama. “Građevinari” imaju druge brige i od kandiidata za plej of došli su serijom poraza u situaciju da se bore za goli život. Bod osvojen posle četiri sušna kola daje nadu da Blažić i drugovi mogu da se konsoliduju i zaigraju kako znaju i umeju. Novi trener Mirjačić napominje da nisu zadovoljni bodom u Dobanovcima, i najvažnije da su počeli da osvajaju bodove. Rad, kaže on, po kvalitetu ne sme da bude u ovoj poziciji i, sticajem okolnosti, svaka utakmica je za njih kvalifikaciona. Namerili su se na rivala koji je po stilu, sastavu i uspešnosti sličan Mladosti GAT. Nalaze se u superligaškoj formi, i u prethodna četiri kola uknjižili su deset bodova. Ako bi tipovali nerešeno je najrealnije sa malom prednošću na strani gostiju.

Javor Matis konačno mora prekinuti seriju remija ukoliko žele da se vrati među superligaše. Vreme je da hvataju poslednji voz u duelu sa čvrstim i iskusnim sastavom iz Dobanovaca. Tas na vagi trebao bi da ode na stranu domaćina, mada su gosti u nastavku osvojili više bodova. Ivanjičani su pod pritiskom i imperativom pobede, dok Janjić i ostali dolaze rasterećeni. Gosti respektuju tim domaćina, koji nisu puno menjali i sa postojećim kadrom trebalo bi da su bolje plasirani, i pokušaće da im što više otežaju posao.

Ponedeljak je rezervisan za duele u Sremskoj Mitrovici i pored stadiona “Rajko Mitić”.

Radnički je vezao dve pobede i blizu je zacrtanog cilja plasmana u plej of. Podjednako su uspešni kako na “Hesni” tako i na strani, što isto važi za njihovog rivala iz Bačke Palanke. Znaju da su gosti pre male krize, 12 kola bili bez poraza i da im je uža specijalnost odigrati nerešeno. Reče trener Nikolić da se radi o čvrstoj, korektnoj i disciplinovanoj ekipi koja zna igrati na rezultat. Radnički će biti jači za Ilić, iskusni Janković je i dalje na poštedi.

RFK Grafičar se mnogo bolje snalazi na veštačkoj podlozi gde do izražaja dolaze brzi i agresivni igrači. Trener Neđić će tek sutra imati sve reprezentativce, ali će izostati bek Ilić koji će nastupiti za selekciju U20. Za Zlatibor tvrdi da su neatipična ekipa, brane se u niskom bloku, napadaju visoko, strpljivi su i vrebaju greške rivala. Na utakmicama “ljubičastih” po pravilu pada najviše golova (gol razlika 38:38), i znatno su uspešniji kao domaćini (sedam pobeda), dok su gosti tipična domaća ekipa, sa skromnim učinkom na gostovanjima, pa zaključite sami ko je bliži pobedi.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9