XS
SM
MD
LG

Uvertira Lozničana pred Partizan, Derbi u Pnčevu, stiže Javor Matis, u ponedeljak igraju IMT i Mačva

Foto: Prva liga Srbije

Do kraja ligaškog dela prvenstva PLS ostalo je da se odigraju dva kola. Kako bi se što bolje pozicionirali na tabeli klubovi će pokušati da osvoje što više bodova kako bi se domogli željenog cilja, mada je dosta nejasnoća več otklonjeno. Dilema je ko će sa prve pozicije dočekati plej of i koje će ga ekipe sačinjavati, odnosno ko će voditi borbu za opstanak u plej autu.

29. kolo donosi nam nova uzbuđenja, neizvesnost i utoliko će imati više draži. Zbog izbora u nedelju, sedam utakmica je na programu sutra, a preostali duel između IMT-a i Mačve odigraće se u ponedeljak.

Loznica je u sredu dobila IMT-e u odloženoj utakmici i napravila krupan korak ka plej ofu. Vezali su dve pobede i sa optimizmom dočekuju Radnički rešeni da otklone sve dileme. Sa Mitrovčanima dele sedmu i osmu poziciju. Trener Dušan Obadović ima velikih kadrovskih problema kad su u pitanju povrede i kartoni. Kapiten Kovačević je duže vreme van stroja, Obadović se polako vraća, dok Nikolić izostaje zbog parnih kartona, tako da je u špicu sav teret pao na Matića.

Radnički je uspešan u poslednje vreme, igraju čvrsto, jako, dobro su organizovani i domaćina očekuje dosta zahtevna utakmica. Zbog crvenog kartona izostaće Petrović, a u ekipu se vraća Ilić. Za Loznicu sutrašnja duel biće uvertira pred četvrtfinale kupa u sredu sa Partizanom.

Derbi začelja odigraće se na Štrandu, gde gostuje Rad. Gosti su pod imperativom pobede, svesni su da neće biti lako. Neće potceniti Kabel jer znaju da se radi o mladim i talentovanim igračima koji igraju rasterećeno, i niko ih nije lako dobio. Bez pobede su pored Dunava, mada se ni “Građevinari” ne mogu pohvaliti učinkom na gostovanjima.Trener Branko Mirjačić ima petoricu povređenih igrača I nada se da će bar 2-3 biti na raspolaganju za utakmicu u Novom Sadu.

Pravi derbi se igra u Pančevu, gde će snage odmeriti treći Železničar i Javor Matis na četvrtoj poziciji. "Dizelka" igra sjajno u nastavku i u poslednjih pet kola osvojili su 13 bodova i sve su bliži vodećem dvojcu. Ivanjičani su tek u prošlom kolu zabeležili prvi trijumf u nastavku prvenstva. Biće to neizvestan duel ubedljivog domaćina (osam pobeda) i uspešnog gosta (pet pobeda). Trener Dragan Perišić ove nedelje boravio je u dalekom Kazahstanu, gde je slušao predavanja za PRO licencu, i njegovi pomoćnici su imali pune ruke posla oko pripreme utakmice. Nezahvalno je davati prognoze kad se sučele dva kvalittna rivala, svako ima svoje adute i najviše ciljeve.

U Dobanovce stiže lider sa ambicijom da pobedi kako bi zadržao odstojanje nad najbližem pratiocima. Inđija iza sebe ima dva derbija i kako rekoše puno su im značili na psihološkom planu. Zigrali su, navode, sa više samopouzdanja i sve su hrabriji iz meča u meč. Žele da se u svakom narednom meču potvrđuju, i Dobanovci treba da potvrde izrečenu konstataciju. Trener Milan Kuljić je do skora vodio sa klupe Budućnost tako da je dobro upoznat sa mogućnostima rivala. Statistika je na strani gostiju (osam pobeda), za razliku od domaćina koji nisu toliko ubedljivi (pet pobeda, četiri poraza).

U Novom naselju gostuje mladi sastav OFK Žarkova, sa težnjom da se nadigrava sa favorizovanim domaćinom. Trener Ljubiša Ristovski je dobro upućen u kvalitete rivala i zna da se radi mladim igračima sa nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Promenili su, veli, sastav u odnosu na prvi deo prvenstva, došao je novi trener, koji koncepcijski nije mnogo menjao. U Mladosti GAT žale za nedostatkom sreće u protekle dve nedelje jer su po igrama i šansama zaslužili koji bod više. Gosti prepuštaju ulogu favorita domaćinu I trudiće se da skupo prodaju kožu. Igrači su spremni i jedni problem za trenera Neškovića predstavlja mali roster.

U Zaječaru sastaju se Timok 1919 i RFK Grafičar sa različitim ambicijama. Mladi “grafosi” se nalaze u uspešnoj seriji od tri pobede i jednog poraza, i sve su bliži plej ofu. Imaju zaostali meč sa OFK Bačkom i ukoliko budu uspešni u preostala tri meča mogu se nadati najboljem. Domaćin se preporodio zahvaljujući uspešnim igrama na gostovanjima i poslednjih pet utakmica su bez poraza. To nije dovoljno za opstanak i moraju da pobeđuju ispod Kraljevice, gde se nisu radovali šest meseci. - Veliki je ulog za oba rivala. Nama bi pobeda značila mnogo da eventualno preskočimo nekog od konkurenata i približimo se spasonosnom 12 mestu na tabeli - navodi trener Stojčevski i dodaje da su gosti izuzetno mlad sastav, preovlađuje 2003. godište. Svojevremeno je vodio kadete Zvezde i upoznat je sa načinom igre “ljubičastih”. Kuriozitet je da se sastaju neuspešni domaćin i neuspešan gost (imaju po dve pobede).

Zlatibor je nastavio sa smenama trenera i neočekivano su se rastali sa Žarkom Jovanovićem koji iz sebe ima pozitivne rezultate, i ekipu je “izveo” iz opsane zone. Ponovo je na klupu seo Predrag Ristanović i videćemo koliko će biti uspešan u nastavku prvenstva kad je u pitanju borba za opstanak. Prvi put će zaigrati na svojoj Švajcariji, mada im je i Priboj kao prinudni domaćin doneo berićet. Zna se da Zlatiborci gro bodova osvojaju kao domaćini tako da će i protiv OFK Bačke težiti da opravdaju ulogu. U goste im dolazi ekipa koja zaostaje za rivalom dva boda, i specijalisti su da odigraju nerešeno (13). Teško gube a još teže pobeđuju i odavno se nisu radovali trijumfu.

U ponedeljek odigraće se preostali duel između IMT-a i Mačve. “Traktoristi” još žale za propuštenom prilikom da se iz Loznice vrate neporaženi, a mogli su kako rekoše rezultatski da prođu bolje, primili su dva jeftina gola, imali inicijativu i bili dobri u polju. Za Šapčane tvrde da se radi o dobroj ekipi, sa nekoliko sjajnih pojedinaca, koji hoće da igraju... U Mačvi rezonuju da su im naredne dve utakmice veoma bitne i potrebne su dve pobede iz dva meča. Ako se cilj ne ostvari potrebno je što više bodova za plej aut. Odigraće napadački i agresivno, i veruju da mogu iznenaditi odličnog domaćina. U tim se vraćaju kapiten Adamović i Marjanović, a zbog kartona izostaje Tojčić.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9