XS
SM
MD
LG

Milosavljević najbolji desnom, a Marković levom rukom

Prvaci u obaranju ruke "Bačko Gradište OPEN 2022" Milan Milosavljević i Nenad Marković - foto: V. Jankov

U okviru manifestacije "Dan sela", Mesna zajednica Bačko Gradište drugu godinu zaredom održava atraktivno takmičenje u obaranje ruke „Bačko Gradište OPEN 2022.“. Iako je u subotu bio izuzetno vreo dan, sve je održano u prijatnom ambijentu višedecenijskih stabala SC "Đorđe Tapavica Džoja".

- Zahvaljujući organizatorskim sposobnostima Bečejca Jovana Živkova Andričina, člana novosadskog kluba „Vitez“, takmičenje je privuklo šezdesetak takmičara juniorske, ženske, master i profi konkurencije. Mladi su prezadovoljni što je aktivnost ovakovog formata uključena u „Dan sela“, koji nismo vezali za bilo kakav istorijski datum, već kad meštani, uglavnom poljoprivrednici, završe poslove oko prve žetve, veli sekretar Mesne zajednice Bačko Gradište Emina Branjevarac.

Mladi su bili oduševljeni takmičenjem u popularnom krbanju. Na borilištu su se odvijale izuzetno dramatične borbe i na kraju su se dobili prvaci. U konkurenciji juniora pobedio je Siniša Jurković iz Novog Sada, kod žena je prva Sandra Matić iz Bečeja, u master kategoriji najbolji je bio Marko Mihajlović iz Petrovca na Mlavi, a u profi kategoriji šampion desne ruke u kategoriji preko 110 kilograma je Milan Milovaljević iz sela Bogdanje kod Trstenika, a leve ruke Nemanja Marković iz Šapca.

- Po prirodi sam dešnjak, ali mi je leva ruka jača i, uglavnom, pobeđujem s njom. Ove godine sam postao državni šampion u mojoj kategoriji levim rukom, a ovde sam potvrdio superiornost, dok sam desnom rukom bio šesti, rekao nam je s peharom u levoj ruci Nemanja Marković. Identičan pehar držao je Milan Milosavljević u desnoj ruci, koja mu je donela epitet pobednika u najtežoj kategoriji preko 110 kilograma.

- Poslednji šest godina sam se posvetio obaranju ruku i imam zapažene rezultate. Okitio sam se titulom državnog prvaka 2019. godine u juniorskoj konkurenciji, bio sam iste godine u istoj uzrasnoj konkurenciji drugi na Svetskom kupu u Budimpešti, a godinu dana ranije četvrti na Svetskom kupu u Zagrebu, ove godine sam bio treći u seniorskom uzrastu na državnom prvenstvu. Zadovoljan sam učešćem u Bačkom Gradištu, dodaje prvak u obaranju desne ruke Milan Milosavljević. Atraktivno takmičenje „Bačko Gradište OPEN 2022.“ je ocenio predsednik srpskog sportskog saveza za obarenje ruke Nenad Smiljković.

- Odlično organizovano takmičenje u Bačkom Gradištu, ali konkurencija nije bila najžešća, jer je nekoliko viskorejtingovanih takmičara otišlo na Svetski kup u Budimpeštu. Hendikep je bio i najavljeni toplotni maksimum, pa su mnogi odustali zbog toga. Predstoji nam 20. avgusta „Leskovac OPEN“, a sredinom septembra, u oviru manifestacije „Sajam sporta“ biće održan Kup Srbije. Raduje nas što će ove godine, mada je u svetu to slučaj već četiri decenije, naš sport biti zvanično priznat od strane Ministarstva omladine i sporta, a krajem godine postaće i paraolimijski sport, pa će se naši takmičari naći na Paraolimpijskim igrama 2028. godine u Los Anđelesu, zaključjuje Nenad Smiljković.