XS
SM
MD
LG

Piroćanci gostuju u Svilajncu za nastavak serije, Jagodinci sa osvojenim peharom regionalnog kupa odlaze u Vlasotince, Leskovčani protiv Pčinje i tradicije

Na srpskoligaškom “Istoku” već posle dva kola izdvojili su se ekipe koje gaje šampionske ambicije. Mladi sastav GFK Jagodine iznenadio je u finalu Kupa FSRIS prvoligaša Trayala i pobedom nad Radničkim iz Svilajnca nagoveštavaju visoke domete. Piroćanci su sa dve pobede započeli prvenstvo furiozno i prvi su favorit za osvajanje naslova, po ocenama fudbalskih stručnjaka. Prijatno su iznenadili Knjaževčani maksimalnim učinkom, a u Zaječaru atmosfera nije dobra, kako drugačije objasniti činjenicu da su keruli sa maloletnim omladincima i kadetima. Bez bodova je povratnik Car Konstantin i Meševo.

Radnički iz Svilajnca je doživeo ubedljiv poraz u Jagodini i očekuje ih još jedan derbi i susret sa silnim Piroćancima. Kod kuće su sasvim druga ekipa, igraju lepo za oko i teže iz poseda da dođu do gola. Imenjak sa Nišave preveliki je zalogaj, pogotovu što se radi o mladoj i uigranoj ekipi sa puno kvalitetnih igrača u veznom redu. Oba rivala igraju slično, insistiraju na dominaciji kroz posed. Ako bi tipovali opredelili bi se za “nulu” ili “dvojku”.

Preporođeni Knjaževčani, sa Stojanovićem, Jovanovićem, Ristićem kompaktan su sastav, bolji nego prošle sezone i kod kuće dolaze do punog izražaja njihovi kvaliteti. U goste dolazi SFS Borac koji se posle godinu i po dana rastao od uspešnog trenera Zorana Terzića. Ostaće zapisano da su pod njegovim vođstvo neporaženi od 19. maja 2021. (35 utakmica). Na klupi ga je nasledio asistent Darko Miladinović.

Leskovčani odlaze u Trgovište sa strepnjom da im se ne ponovi prošla sezona i neugodan poraz od Pčinje. Teren domaćinu donosi veliku prednost, dosta je specifičan, mali, tako da dozvoljava da se igra brže, bez mnogo prave igre. Trener Marko Perović ima skroman roster od 16 igrača i dva golmana. Iz rotacije je ispao bolesni bonus Đorđević i golman Cvetanović, tako da su u potrazi za još 2-3 igrača.

Dunav je domaćin ekipi Budućnosti iz Popovca i očekuje se zanimljiva i neizvesna utakmica. Pojačani srpskoligaškim igračima Hajduk Veljka i trenerom Vojkanom Rajčićem, pored Dunava igraju agresivno, organizovano i efikasno. Na drugoj strani Popovčani su dobro startovali, radi se o stabilnom srpskoligašu koji je godinama u vrhu, teško gubi, i znaju da iz “minusa” dođu do egala.

Jedinstvo je zbog organizacionih problema kasnije startovalo sa pripremama i formiranjem tima, ali su na startu ostavili povoljan utisak. Douše ubedljivo su nadigrali nedorasli sastav Timoka1919, ali su pružili dostojan otpor Popovčanima. U goste dolazi povratnik Topličanin, sa polovičnim učinkom u prethodne dve utakmice. Domaćin je prisiljen zbog navedenih poteškoća da se uigrava u toku prvenstva i kako vreme bude odmicalo igraće sve bolje. Prokupčani su posle debakla u Svilajncu, neočekivano lako i ubedljivo dobili Vlasinu. Sudeći po prethodnim rezultatima, biće to okršaj dve izjednačene ekipe i domaćin je bliži pobedi, mada je nerešen rezultat realna opcija.

U Meševu snage će odmeriti ekipe koje se ne mogu pohvaliti učinkom na startu. Domaćin je u Pirotu pružio snažan otpor prvom favoritu prvenstva i sudeći po prikazanoj igri od njih se mogu očekivati bolji rezultati. Došao je novi trener Dabić, koji može da trgne ekipu i izvuče je iz male krize. Brzi brod je izgubio od Knjaževčana i jedan bod je malo, pogotovu je bolno kad ostaneš praznih šaka kod kuće. Poseduju čvrstu ekipu, pojačanu sa mladim Spasićem, Božovićem u zadnjoj liniji i novim trenerom Jovanovskim, kad se uigraju osvajaće bodove. Očekuje nas neizvesna utakmica, sa sva tri znaka.

U Nišu će koplja ukrstiti dva neuspešna rivala Car Konstantin i Timok 1919, u derbiju začelja. Nišlije su uknjižile dva poraza od Budućnosti i GFK Dubočice i sledi im borba za opstanak. Imaju iskusan sastav i pruža im se prilika da protiv neiskusnih gostiju iz Zaječara osvoje prve bodove. Tomok 1919 u protokolu ima 11-12 igrača (bez rezervi), rođenih 2005/06, i protiv sebe će imati znatno iskusnije i snažnije protivnike. Protiv Dunava su zablistali i iznenadili osvajanjem boda, da li će to biti dovoljno da prirede još jedno iznenađenje ostaje da se vidi.

Vlasina je na startu razočarala, i ne liči na ekipu iz protekle sezone. Radi se o mladoj ekipi, sa oscilacijama u igri i razočarani su  bledim izdanjem u Prokuplju. Pojačani gajili su znatno veće ambicije i bar za sada nisu ispunili očekivanja. Teško će moći da se “vade” protiv mladog i ambicioznog sastava GFK Jagodine. Na krilima najnovijeg uspeha, osvojenog kupa i pobede nad Svilajnačima, dolaze u Vlasotince da nastave trend pozitivnih rezultata.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4