XS
SM
MD
LG

Džudo klub Mladost iz Bečeja na impresivan način obeležio 50. rođendan

Autor monografije Milorad T. Lončarević i predstavnik opštine Dane Mandić - foto: V.Jankov

Džudo klub Mladost iz Bečeja je po mnogim parametrima „mali“, ali po veku trajanja i načinu na koji je 10. oktobra obeležio 50. rođendan mogu da mu pozavide mnogo veći i zvučnijeg imena klubovi. Na svečanosti koju su organizovali u Gradskoj kući Bečej nije bilo slobodnog mesta u velikoj sali, među gostima su bili brojni sadašnji zvaničnici džudo saveza i klubova, ali i legende sa tatamia, predstavnici svih struktura kroz pola veka bitisanja slavljenika, sadašnje rukovodstvo, treneri, takmičari i prijatelji atraktivnog sporta. Nisu zaboravljeni oni koji su na razne načine doprineli razvoju džudo sporta u Bečeju, pošto su uručene 92 zahvalnice ili plakete. „Kruna“ svega, bila je promocija monografija „Džudo u Bečeju 1972 – 2022.“ autora Milorada T. Lončarevića, u kojoj je između korica knjige tekstualno i fotografski utkan klupski život od osnivanja 10. oktobra 1972. godine do danas.

Dovoljno je reći da su među gostima bili velikani džudoa sa prostora nekadašnje daleko veće države Pavle Bajčetić, Vuk Rašović, Šako Cerović, zatim aktuelni predsednik Džudo saveza Vojvodine Miroljub Ničić, Džudo saveza Beograda Sokol Ukić, ali ne bez povoda i dobro znano ime sa fudbalskih prostora, svojevremeno predsednik Olimpijskog komiteta SCG Ivan Ćurković, jer je počasni ambasador džudo sporta. Neki od njih su se, poput Vuka Rašovića i Miluna Delića, nadahnutim besedama i obratili skupu sa govornice, čestitali slavljeniku veliki jubilej i podsetili na činjenice dasu se mnogi klubovi velikani jugo i srpskog sporta ugasili, a bečejski džudisti i dalje opstaju.

- Zahvaljujući organizovanom, posvećenom i kvalitetnom radu, današnji slavljenik je doživeo ovakav jubilej. Svi u Bečeju smo ponosni što u našoj sredini postiji takav sportski kolektiv. Aktuelna vlast je to prepoznala i 2020. godine, uvodeći novinu da, pored redovnog finansiranja, poseti klubove i daruje im dodatna sredstva za kupovinu neophodne opreme, prvo posetila, upravo, Džudo klub Mladost i dodelila im 350.000 dinara. Šokiralo nas je saznanje da je to od 1988. godine prvo ulaganje lokalne samouprave u klub, ali oni su i u teškim uslovima opstali. Dodao bih da su ove godine povodom Dana grada dobili najviše društveno priznanje – Prvoavgustovsku nagradu u veri da će im to biti dodatni podstrek ka novim sportskim dostignućima. Nismo se nijednog momenta dvoumili kada su nam se obratili za donaciju radi izrade monografije. Izdvojili smo pola miliona dinara za štampanje knjige i organizaciju ove svečanosti, u ime opštine Bečej rekao je član Opštinskog veća zadužen za omladinu,sport i turizan Dane Mandić.

Tokom pola veka postojanja, kroz klub je prošlo više stotina dece i mladih, radovali su se svakom naučenom zahvatu, osvojenoj medalji, ali i plakali posle poraza. Sve je emotivno doživljeno, kao u porodici, jer je klub i težio tome da žive poput velike i složne porodice.

- Želja mi je bila, kad sam odlučio da se prihvatim nezahvalnog, ali izuzetno izazovnog, posla oko pisanja klupske monografije da otrgnen od zaborava sve ono što smo zajednički, takmičari, treneri, rukovodstvo, roditelji dece i brojni prijatelju kluba, radili tokom pola veka.Trudio sam se da ničije zasluge i doprinos ne zanemarim, apostrofirao je, između ostalog, autor kapitalnog dela Milorad T. Lončarević.

Svečana sala Gradske kuće Bečej bila je ispunjena do poslednjeg mesta - foto: V. Jankov

Sve je počelo agilnosšću prvog predsednika Martina Mastilovića i još trinestoro entuzijasta da se klub formira.Prvi treninzi su održani u Mesnoj zajednici „Todor Dukin“, potom se prešlo u fiskulturnu salu OŠ „Sever Đurkić“, pa DTV „Partizan“, a od izgradnje „hrama sportova“ kraj Tise u jednoj od tamošnjih sala.

Prvog predsednika kluba nasledio je Stevan Živkov Andričin, pa Miloš Vijatov, dr Akoš Firanji, Miroslav Jovanović, Milutin Mandić i u poslednje vreme je na čelu kluba Milovan Lončarević.

Prvi trener bio je Miloš Jovanović, koji je uz pomoć već afirmisanog stručnjaka Svetozara Draže Mihajlovića iz novosadske „Slavije, organitovao stručan rad u klubu. Nasledio da je Žarko Repanović, a u ulozi trenera su se još nalazili Miljan Kovanović,Milorad Lončarević, Marinko Kresoja, Rajko Ljušić,Aleksandar Grbić, Vencislav Janković, Stanko Subotić...

Takmičara je bilo na stotine, a zahvaljujući rezultatima koje su postizali izdvojili su se Danijela Pavić, Risto Babić, Aleksandar Stojkov, Milica Grbić, Robert Sabo, Mirko Ljušić, Aleksandar Cvetković, Marko Simić, Suzana Trivunović, Martina Rudan, Nemanja Farkaš, Kornel Sabo, Goran Cvetković...

Posle svečanosti u Gradskoj kući, druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri, gde su evociranjem na minule sportske dane u jednom od prestižnihbečejskih ugostiteljkih lokala.