XS
SM
MD
LG

Lalove ukrotiti

Poraz od Brazila je arhiviran, a fudbaleri Srbije protiv Kameruna igraju drugi meč na Mundijalu u Kataru (11.00, RTS1). Pobeda u potpunosti vraća "orlove" u igru za plasman u osminu finala, remi značajno otežava poziciju pred poslednje kolo, dok poraz znači izvesnu eliminaciju sa turnira. Direktan prenos je na Prvom programu RTS-a, strim je na RTS Planeti (samo za korisnike iz Srbije), a tok meča možete pratiti na našem portalu.

Operacija "kroćenje lavova" - Srbija protiv Kameruna za povratak u život

Srbija je izgubila prvi meč na Mundijalu, Brazil je zasluženo slavio sa 2:0 na "Lusailu" i pokazao zašto je jedan od najvećih favorita za osvajanje titule šampiona sveta, ali turnir tek sada počinje za "orlove".

Drugi protivnik u Grupi G je selekcija Kameruna, a ekipa Dragana Stojkovića Piksija protiv afričke selekcije mora da pokaže da je s pravom među 32 najbolje selekcije na planeti i da ima snage i kvalitet za plasman u osminu finala Mundijala u Kataru.

"Lavovi" su u sličnoj, verovatno i lošijoj situaciji od naše - poraženi su od Švajcarske na startu Mundijala, a u trećem kolu očekuje ih duel sa Brazilcima.

Ekipa selektora Alijua Sisea nije bila lošija ekipa od Švajcaraca na startu turnira, ali je protivnik iskoristio jednu lošu reakciju odbrane afričke selekcije i došao do gola vrednog tri boda.

Čupo-Moting predvodi "lavove" u Kataru

Srbija nije imala mnogo međusobnih duela sa Kamerunom - poslednju utakmicu dve slekcije odigrale su 2010. godine, u sklopu priprema za Mundijal u Južnoj Africi, a ekipa tadašnjeg selektora Radomira Antića ostvarila je trijumf od 4:3.

Nešto stariji ljubitelji fudbala možda pamte i susret Jugoslavije i Kameruna na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, a "plavi" su i tada odneli pobedu - 2:1.

Ono što brine pred duel sa "lavovima" je činjenica da naš nacionalni tim na prethodnim Mundijalima nije imao uspeha kada je igrao protiv afričkih selekcija.

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine rado bi svi zaboravili, a na tom turniru Srbija je igrala protiv Obale Slonovače i doživela poraz 3:2.

Četiri godine kasnije, u Južnoj Africi, Srbija je bila u grupi sa Ganom i još jednom izgubila - Asamoa Đan postigao je jedini gol u finišu utakmice i to sa bele tačke.

"Orlovi" nisu bili na svom nivou na prvoj utakmici u Kataru. Brazil je, ipak, Brazil i protiv jedne od najboljih ekipa na planeti greške se skupo plaćaju, a Srbija je, posle solidnih 45 minuta bila u potpuno podređenom položaju u drugom poluvremenu što su "karioke" umele da iskoriste.

Selektor Stojković kaže da poraz ništa nije promenio u njegovoj ekipi, da su igrači i dalje spremni i naoštreni da dokažu sebi, ali i ostatku sveta da imaju kvalitet za osminu finala, a i zdravstveni bilten je bolji nego pre četiri dana.

Aleksandar Mitrović se oporavio od povrede, mnogo bolja situacija je i sa Dušanom Vlahovićem, dok je Filip Kostić trenirao punim intezitetom i nalazi se u konkurenciji za duel sa Kamerunom.

Mitrović i "orlovi" nisu se proslavili protiv Brazila, Kamerun prilika za popravni

Piksi na raspolaganju ima kvalitetan i uigran sastav, među kojima je nekolicina igrača koji su učestvovali u pohodu na krov sveta na omladinskom Mundijalu 2015. godine, a "orlovi" su i tada izgubili prvi meč u grupi.

Razloga za zabrinutost ima, za strah svakako ne. Srbija je u prethodne dve godine pokazala da može da se nadmeće sa najjačim evropskim selekcijama, a Kamerun je, uprkos svim kvalitetima, daleko od svetskog vrha i ekipa je koja se može i mora pobediti.

Potrebno je da "orlovi" nametnu svoju igru, onu koja ih je krasila u prethodnom periodu, a sigurno je da rezultat u tom slučaju neće izostati.

Čak i remi sa Kamerunom ne znači eliminaciju sa Mundijala, ali bi pobeda protiv Afrikanaca ulila dodatno samopouzdanje ekipi pred utakmicu trećeg kola sa Švajcarskom, koja će, po svemu sudeći, biti odlučujuća za plasman u osminu finala Mundijala.

Utakmica se igra na "Al Džanub" stadionu u Al Vakri, a glavni sudija meča je Muhamed Abdula Hasan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ostaje nam da verujemo da će ostaviti bolji utisak od Alireze Faganija, koji se nije proslavio na utakmici protiv Brazila.

Hrabrost, lepršavost i požrtvovanost - na to smo navikli od Piksijevih orlova, nema razloga da tako ne bude i protiv Kameruna.

Izvor:rts.rs