XS
SM
MD
LG
12.12.2022 Dragan Stojić

Dobra komšinica Katarina Althaus

Foto: pixabay.com

Ko hoće da vidi dobre automobile u nemačkoj pokrajini Baden  Virtemberg - ode u Štutgart. Ljubitelji blejanja (pravog) upućuju se u Nojhauzen ob Ek, a destinacija onih koji bi probali da lete na skijama se zna - Titiz Nojštat.

Katarina Althaus, 26-godišnjakinja iz Oberstdorfa, nije samo probala da pobedi na jučerašnjem takmičenju održanog u okviru Svetskog kupa ski – skakačica u tom velikom selu (oko 11.000 stanovnika), već je trijumfovala, upisujući po 10. put svoje ime na vrh liste u planetarnom kupu na individualnim takmičenjima, i to u svojoj zemlji, drugu u tekućoj takmičarskoj godini.

Ako su nakon prve serije njene konkurentkinje, pre svega Slovenka Urša Bogataj i reprezentativka Norveške Silje Opset, verovale da će prednost Bavarke od 1,4 odnosno 1,9 poen razlike završiti u Dunavu, koji izvire u pokrajini domaćinu današnjeg takmičenja, nakraju su se utopile u svojim željama i ambicijama, pošto je omalena, 157 centimetara visoka skakačica  posle završne, druge serije uzdignutih skija napustila borilište.

Mada je u prvoj seriji jedina skočila 130 metara, dve najbliže pratilje su joj ’’duvale za vrat’’ sa 100 centimetara kraćim ostvarenjima, a istu dužinu zabeležila je i četvrtoplasirana, pre ovog nadmetanja vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa Austrijanka Eva Pinkelnig, koju je niži koeficijent uzrokovan povoljnijem vetru ’’oduvao’’ izvan udarnog trija, zbog bodovne razlike nakon prvog ’’poluvremena’’ niko ne bi ni praznu kriglu, kamoli nešto vrednije, uložio u sigurnu pobedu nemačke predstavnice, tako da je s nestrpljenjem očekivano ’’finale’’.

Uglavnom stabilne atmosferske prilike doprinele su da zaključna serija protekne bez problema za učesnice i organizatore, svih 30 takmičarki izvelo je skok sa 21. kapije (nivoa), vetar je najviše pomogao skakačicama koje nisu konkurisale za sam vrh, a Althausova je i u tom segmentu nagrađena od Eola, s tim što taj faktor nije uticao na konačan plasman.

Ako je zbir bodova dobijen sabiranjem ocena za dužinu skoka, koeficijent vetra, početnu tačku na zaletištu (kapija) i stil ostavljao mogućnost promene u poretku na petoj smotri Svetskog kupa u 2022/23, poslednjim za danas, metrički iskazanom  u broju 137, ’’pancerka’’ je udaljila ostale pretendentkinje na tron dalje od njega nego drvoseče s pokvarenim testerama od crnih šuma (Švarcvald). Konačan zbir poena višestruke svetske šampionke u ekipnoj i miks konkurenciji iznosi 269,3.

S obzirom da je pobednica ostvarila dodatni plus u odnosu na Opsetovu i Bogatajevu i po dodatnim kriterijumima (vetar i stil), jedino vredno u tom trouglu je zamena mesta Norvežanke i Slovenke, jer je devojka sa severa Evrope dužem skoku, većoj kvoti ’’na vetar’’ i tehnički bolje izvedenom pokušaju takmičenje okončala ispred skakačice iz zemlje podno Triglava, dok je Pinkelnigova nadmetanje okončala tek na 7. poziciji. Sve u svemu, drugoplasirana je za pobednicom ’’zakasnila’’ 8,4 boda, a najviši i najniži stepenik podijuma razdvojilo je 11,2 poena.

Miris bavarskih kifli oseća se i u generalnom plasmanu.Althausova je danas nagrađena sa 100 poena i trenutno gleda sa vrha 340 bodova, Pinkelnig zaostaje svega četiri, a Opsetova je skupila 327.

 U Kupu nacija vodi Austrija sa 900, za njom slede Norveška na čijem kontu se nalazi 867 poena, Nemice su osvojile 799.

Bajern igra, Katarina se (zasad) igra sa suparnicima. Bavarska surovost na delu.

Piše: Dragan Stojić