XS
SM
MD
LG
06.08.2014 ebranicevo.com

"Mladi radnik" je mrtav, živeo "Radnički 1926"...

Izraz "Kralj je mrtav, živeo kralj" se odnosi na neposredno preuzimanje vlasti nakon smrti monarha od strane njegovog naslednika tokom srednjeg veka. To je praktično značilo da se prenos vlasti odvijao u trenutku smrti vladara, bez procesa krunisanja i sličnih ceremonija. Sve to neodoljivo podseća na današnju osnivačku Skupštinu novog fudbalskog kluba, "Radnički 1926" koji je praktično naslednik ugašenog Mladog radnika, sudeći barem prema ljudima koji su prisustvovali osnivačkoj skupštini.

Kako javlja Radio Požarevac učesnici osnivačke skupštine prihvatili su predlog gradonačelnika Miomira Ilića da novi klub dobije ime "Radnički 1926", baš kao i sportski kolektiv koji je tridesetih godina prošlog veka formiran u Požarevcu na inicijativu radnika i komunističke omladine. Skupštinu je otvorio predsednik Sportskog saveza Slobodan Jović, pozdravio potom učesnika i brojne zvanice među kojima su bili načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić i zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović.

Za prvog predsednika kluba je izabran član Gradskog veća Slađan Stević koji je, kako kaže u svom izveštaju Radio Požarevac, poručio da je sada prioritet izvršiti registraciju kluba i licenciranje igrača.
- "Radnički 1926" nastavlja onim putem kojim je Mladi Radnik stao. Mladi Radnik je u prošlosti visoko postavio zastavicu i novi klub će nastojati da u budućnosti dostigne te rezultate. - kazao je Stević.

Iako nisu imali uvid u dokument, osnivači novog kluba usvojili su statut kluba uz opasku Toplice Ilića, predsednika Gradskog fudbalskog saveza, da je ovaj akt u skladu sa zakonom i statutom Fudbalskog saveza Srbije.

Ostaje da se vidi da li će i ovaj klub imati status prethodnog, omiljenog požarevačkog fudbalskog kluba, koji je imao veliki budžet i još veće dugove. Sudeći po velikom broju ljudi koji su prisustvovali osnivanju novog kluba a bili sastavni deo Mladog radnika čini se da će to biti neminovnost. Ukoliko je tako, to je dobra vest za mlade fudbalere je da će imati klub u kome će moći da igraju i treniraju a loša za državu i poverioce koji će biti uskraćeni za sve ono što im "stariji brat" Radničkog 1926 duguje.

Hoće li im kao odgovor biti dovoljno ono sa početka priče - Kralj je mrtav, živeo kralj.

Uprava

Za članove Upravnog odbora jednoglasno su izabrani Dejan Krstić i Srđan Radovanović, koji će biti i zamenici predsednika, Rajko Stefanović, Toplica Ilić i Dragan Nikolić. Ostali članovi biće izabrani na sledećoj skupštini, koja bi po rečima Slađana Stevića trebalo da se održi do kraja meseca. Za šefa stručnog štaba novog kluba imenovan je trener Zoran Miletić, a za sekretara Emil Janković.