XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stefanović 15. u Novom Pazaru

NOVI PAZAR, 16. jun (Info centar).- Biciklista čačanskog Borca Stefan Stefanović zauzeo je 15. mesto u trećoj etapi 65. trke „Kroz Srbiju“ od Priboja do Novg Pazara (124 km) i bio je najbolje plasirani biciklista iz Srbije sa 2,31 minuta zaostatka za pobednikom slovenačkim internacionalcem u dresu azerbejdžanske ekipe Sinerdži Baku Matejem Mugerlijim koji je stazu prešao za 3:09,09 časova.

Na 21. mesto plasirao se Dejan Marić (CCN Metalac Kraljevo) sa 4,36 minuta slabijim vremenom dok je 22. bio Dušan Kalaba iz Partizan Strat Vaksa (Beograd).

Mugerli je na cilj stigao solo sa 2,19 minuta boljim vremenom od drugoplasiranog Aleksa Turina (Italija Unieuro Viler Treviđani), do ove etape vlasnika žute majice. Treći je završio Austrijanac iz Tirola Klemen Franhauzer, koji je i tragičar etape jer je u finišu, posle bega sa Mugerlijem od skoro 100 kilometra, pao ali je uspeo da se vrati u trku i popne i na pobedničko postolje.

Svi su očekivali da, do ove etape drugopasirani Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) bude taj koji će krenuti u beg kako bi eventualnim dobrim plasmanom „zatvorio“ trku, ali je umesto njega iz sjajnog tima iz Azerbejdžana „iskočio“ Mugerli, do ove etape sedmi u generalnom plasmanu sa 25 sekundi zaostatka za Turinom:

- Nisam očekivao da moj beg sa Frankahuzerom bude uspešan, jer je dugo trajao, skoro celu etapu - rekao je Mugerli.- Krenuli su „skokovi“ od samog starta, posle nekoliko pokušaja mi smo se izdvojili i složno radili, imali smo tri minuta prednosti kod Sjenice i iskreno mi je žao što je Austrijanac pao u finišu jer je zaslužio da zajedno dođemo na cilj.

Turin je istakao da nije verovao da će izgubiti majicu, iako je etapa preko Zlatara bila dosta teška:

- Čestitam Mugerliju u Franhauzeru na sjajnom begu, moja ekipa je probala da ih ulovi, ali nismo mogli.

Austrijanac Frankhauzer je ovao opisao pad u završnici:

- Posle uspona na nekoliko kilometra pre cilja, došao je spust, vozili smo 70 km na čas, nisam video šljunak na putu, proklizao sam i pao.

Prolazne ciljeve u Novoj Varoši i Sjenici dobio je Mugerli i zaradio dva puta po tri sekunde bonifikacije. Oba brdska cilja, kod hotela Panorama i kod Šumarskog doma na Zlataru osvojio je Klemens Frankhauzer.

U generalnom plasmanu došlo je do promene, žutu majicu MP „Bio rič lajf“ preuzeo je Matej Mugerli (Sinerdži Baku Azerbejdžan) u vremenu 9:22,9 časova i sada ima 2,12 minuta bolje vreme od Turina (Italija, Unieuro Viler Treviđani) na drugoj poziciji. Na trećem mestu sa 2,22 minuta slabijim vremenom je Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku).

Najbolje plasirani srpski biciklista u generalnom poretku je Stefan Stefanović (Borac) na 13. mestu sa 2,47 minuta zaostatka, dok je Nikola Kozomara (CCN Metalac) na 25. poziciji sa 4,08 minuta slabijim vremenom. Marko Danilović iz Borca je 27. dok je Nebojša Jovanović (Kuvajt) 28. obojica u vremenu Kozomare.

Plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve osvojio je Mateja Kvasina. Mugerli uz žutu, ima i zelenu za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i tačkastu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta. Belu majicu MTS Srbije za najboljeg mladog vozača osvojio je Denis Paulus (Austrija, Tirol).

Crvene majice Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu sačuvao je azerbejdžanski tim Sinerdži Baku. Nabolje plasirana srpska ekipa u konkurenciji 21 selekcije je čačanski Borac na osmom mestu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima uručio je, na počasnoj bini pred više hiljada građana ovog biciklistikog grada, trofeje i priznanja najboljima u etapi i u generalnom plasmanu. Majice su oblačili i Branko Banović prdsednik BSS, Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, Saša Gajičić dvostruki pobednik trke i generalni sekretar BSS, kao i proslavljeni srpski biciklista Novopazarac Esad Hasnović koji je na najprestižnijoj našoj manifestaciji svojevremeno nosio i žutu majicu, a sa Mugerlijem se peo i na pobedničko postolje.

Grad Novi Pazar i Biciklistički savez Srbije uručili su posebne zahvalnice Hazbiji Hukiću istaknutom biciklisti i biciklističkom radniku iz Novog Pazara koji je ove godine, kao takmičar i trener 40. put na trci „Kroz Srbiju“. Pripao mu je i ručni časovnik, dar Festine, koji inače dobijaju i pobednici etapa. Dva dečija bicikla Branko Banović, predsednik BS Srbije uručio je dejčijoj ustanovi Mladost iz Novog Pazara.

Četvrta etapa, najduža na trci, voziće se u petak 17. juna od Novog Pazara do Sokobanje od 170 km.