XS
SM
MD
LG

Angels Cup 2016: Hokejašice Srbije oduševile u Mađarskoj, bronza zasijala oko vrata

Prva srpska potpuno ženska hokejaška ekipa „Girls Serbia“ osvojila je treće mesto i bronzanu medalju na međunarodnom turniru „Angels Cup 2016“ igranom tokom vikenda u mađarskoj Dunaujvaroši.

U svom prvom nastupu na jednom potpuno ženskom turniru u hokeju na ledu srpske devojčice su u u četiri odigrana meča zabeležile po dva trijumfa i poraza. Savladane su „B“ ekipe budimpeštanskog KMH (12:1) i domaćih Ejndželsa (8:4), dok su bolji od naših hokejašica bili „A“ timovi ovih klubova. Vicešampion Mađarske KMH slavio je rezultatom 9:2, dok su u meču za treće mesto „Anđeli“ bili bolji rezultatom 5:2.

Uprkos činjenici da su na ledu zajedno bile tek nekoliko puta u svojim kratkim hokejaškim karijerama, a da je pre turnira u Dunaujvaroši većina njih trenirala samo na suvom, najbolje srpske devojčice su na turniru u Mađarskoj pokazale izuzetne partije kojima su oduševile domaće trenere i ljubitelje hokeja i već dobile poziv za naredni turnir u ovom gradu na obali Dunava.

Ekipu trenera Uroša Brestovca u svom prvom međunarodnom takmičenju predstavljale su Dana Ilić, Elena Sekulić, Emilija Žikić (kapiten), Valentina Vrhoci, Milica Velček, Merima Kulić, Bem Ines Cvijanović, Smiljana Vinčić, Jana Radović, Lila Rac Sabo i golman Sintija Vereš, koja je proglašena za najboljeg golmana turnira. Uspeh naših devojčica još je vredniji ukoliko se uzme u obzir podatak da su bile ubedljivo najmlađa ekipa na ovom takmičenju.

Ekipa „Girls Serbia“ formirana je početkom 2016. godine. Do sada je učestvovala uglavnom na turnirima sa dečacima odgovarajućeg uzrasta, „Spartans 2016“ u Subotici i „Happy Hockey Days 2016“ u Sarajevu početkom godine, dok je poslednji nastup pre ovog turnira imala 9. oktobra na Svetskom vikendu u hokeju na ledu za devojčice održanom u ledenoj dvorani „Pionir“ kada su igrale protiv pionira Partizana.

Mlade srpske hokejašice za sada još uvek treniraju i igraju sa dečacima odgovarajućeg uzrasta, ali postignuti rezultati, pružena igra, entuzijazam i volja prikazana na turniru u Mađarskoj obećavaju odlične rezultate u budućnosti i formiranje prvih domaćih ženskih klubova, dok odličan rad nekolicine talentovanih devojčica u mlađim godištima (od 2006. do 2009) nagoveštava da bi srpski ženski hokej u dogledno vreme mogao da dobije i svoj prvi zvaničan nacionalni tim.