XS
SM
MD
LG

Superliga Srbije: Komšijski derbi

Jedna od utakmica koja se, već odmah nakon žrebanja takmičarskih brojeva, podvlači crvenom linijom svakako je ona sa Napretkom. Nakon niških 1:1 u prvom delu sezone, došao je red i na duel u Kruševcu, utoliko interesantniji što se, posle dugog niza godina, oba tima bore za mesto u Evropi. Napredak je imao sjajnu jesen iza sebe, Nišlije su odlično parirale, sve do tog nesrećnog niza od osam mečeva u kojima nisu osetile slast pobede. No, ta serija je najzad prekinuta u prošlom kolu i Radnički sada želi da započne novi niz, a da li je sposoban za to, pokazaće baš južnjački „El klasiko“.

 

 

Trener Milan Rastavac je u dobrom raspoloženju dočekao redovni susret sa novinarima, na kojem je biranim rečima govorio o protivniku, ali iskazao i veru da njegov tim polako stiže do željenih kontura u igri:

Baš se radujemo ovoj utakmici, jer ima u njoj i nečega teškog i nečega lepog. Igramo protiv dobrog tima koji se je u prethodnoj polusezoni pokazao i kvalitet i stabilnost, a još se i pojačao u zimskom prelaznom roku, što samo po sebi znači da ova utakmica predstavlja baš lep izazov za nas. Naravno, tu je i taj prestiž komšijskog derbija, koji takođe daje jednu posebnu „aromu“ ovoj utakmici. Mi u nju ulazimo sa verom da smo počeli da „rastemo“ u igri, da napredujemo, ali imamo obavezu da to pokažemo i u Kruševcu – rekao je Rastavac u svojoj uvodnoj besedi na konferenciji za novinare.

Napredak je bio hit jesenjeg dela prvenstva, Kruševljani su sjajnim partijama istakli ozbiljnu kandidaturu za plasman na mesto koje vodi u Evropu. No, zimus su promenili stručni štab, umesto Dragana Ivanovića, koji je preuzeo Vojvodinu, na klupi popularnih „čarapana“ sada je Vuk Rašović. Kruševljani nisu najbolje startovali u drugom delu sezone, jer su u prva dva kola osvojili samo bod i to na svom terenu, protiv Voždovca, a u prošlom kolu su poraženi od Čukaričkog na Banovom brdu (1:0). Naravno, trener Nišlija dobro je skautirao Kruševljane, a gledao ih je i na pripremama u Antaliji:

Napredak je u prva dva kola igrao u formaciji 4-4-2, ali treba napomenuti da taj sistem samo delimično utiče na igru, jer će naspram sebe imati neki naš sistem i svekako ćemo i mi i oni morati da se u igri prilagođavamo jedni drugima. Ono što je neka njihova glavna odlika jeste što imaju izraženu brzinu u timu, koja je odraz sposobnosti grupe napadača. I tu se razlikuju u odnosu na sve druge timove u ligi. Mi ćemo se, naravno, truditi da toj brzini stanemo na put, da im suzimo prostor za igru, umirimo ih, a da sa druge strane, napadnemo neke njihove slabosti. Verujem da možemo da pružimo dobru partiju, jer je i teren u Kruševcu u boljem stanju od ovog na Čairu, a motiv više svakako će biti i to što ćemo imati i podršku naših navijača – rekao je šef struke niškog tima.

 

Rastavac je saopštio da Vladimir Volkov i Radoš Bulatović još osećaju posledice povreda, te da su obojica pod znakom pitanja za nastup u Kruševcu, ali da su svi ostali spremni za utakmicu. Nije, međutim, želeo da precizira sastav Radničkog, jer do utakmice u Kruševcu ima još vremena da se definišu neke taktičke postavke.

 

Ono što je, međutim, potpuno izvesno jeste da će Lazar Arsić biti jedan od aduta Nišlija na stadionu pod Bagdalom. Gol i asistencija u meču sa Voždovcem gotovo su mu zacementirali mesto u startnoj postavi i za meč u Kruševcu:

 

 

 

Sigurno je da nas očekuje veoma teška utakmica. I oni su se, baš kao i mi, pojačali u prelaznom roku i sada moraju da „traže“ formu. Biće neizvesno, tim pre što ovi bodovi imaju veliki značaj i u borbi za mesto koje vodi u Evropu. Ipak, nama je pobeda nad Voždovcem podigla samopouzdanje i verujem da sa puno optimizma možemo da čekamo ovaj meč – rekao je Arsić na koferenciji za novinare.

Na konstataciju da je za kratko vreme prešao put od tragičara do junaka, jer je u Lučanima promašio penal za izjednačenje, a potom bio najbolji na utakmici sa Voždovcem, Arsić je dao vrlo promišljen komentar:

Znate, najbitnije je da imate prijatelje. Svlačionica je kao familija. Imao sam podršku i saigrača i stručnog štaba posle pomašenog penala protiv Mladosti i to mi je mnogo značilo. Podržali su me i pomogli mi kada mi je bilo teško i ja sam na to uzvratio doborom partijom protiv Voždovca – sasvim razložno objašnjenje pružio je Arsić, a mi mu želimo da izdanje iz meča sa Voždovcem ponovi i u Kruševcu.

Napredak i Radnički igraće u subotu, od 14 sati, a sudiće Ilija Brdar iz Novog Sada.

 


30 .kolo Superliga Srbije
Napredak 2 : 0 OFK Bačka
Novi Pazar 1 : 3 Partizan
Radnik 0 : 0 Vojvodina
Radnički (N) 0 : 1 Javor Matis
Voždovac 1 : 3 Čukarički
Mladost 4 : 1 Spartak ŽK
Metalac 1 : 2 Rad
Crvena zvezda 2 : 0 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 4 1 79
2 Partizan 30 23 4 3 73
3 Vojvodina 30 18 5 7 59
4 Napredak 30 15 7 8 52
5 Mladost 30 14 6 10 48
6 Radnički (N) 30 12 8 10 44
7 Voždovac 30 13 4 13 43
8 Javor Matis 30 11 9 10 42
9 Čukarički 30 11 7 12 40
10 Spartak ŽK 30 10 8 12 38
11 Rad 30 9 8 13 35
12 OFK Bačka 30 8 3 19 27
13 Metalac 30 6 9 15 27
14 Radnik 30 6 7 17 25
15 Novi Pazar 30 5 5 20 20
16 Borac 30 4 6 20 18