XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Rumuni na megdanu šampionima sveta

BEOGRAD, 9. mart (Info centar).- Kuglaške seniorske, kadetske i pionirske reprezentacije Srbije, prijateljskom utakmicom protiv Rumunije 11. i 12. marta u Banji Junaković počinju „operaciju Detenhajm“. U ovom seocetu u Nemačkoj održaće se za dva meseca pojedinačni pionirski Svetski kup (12- 14. maj), pojedinačo i ekipno kadetsko Prvenstvo sveta (14 - 19. maj) i ekipni seniorski Šampionat sveta (19 - 27. maj) na kome seniorska muška reprezentacija Srbije brani titulu iz Špajherzdorfa 2015.

Početak trofejnog niza (tri titule i bronza) na poslednja četiri Šampionata sveta muške reprezentacije Srbije počeo je upravo 2009. u Detenhajmu, titula je odbranjena u Sarajevu 2011, u Zalaegersegu 2013. Srbija je bila treća, a u Špajherzdorfu 2015. ponovo su se izabranici selektora Miloša Ponjavića popeli na kuglaški Olimp!

Uoči prijateljskog meča sa Rumunijom (pioniri, kadeti, seniori) selektori su odredili šire spiskove kandidata za takmičenja u Detenhajmu.

Miloš Ponjavić, selektor seniora na širi spisak je stavio Vilmoša Zavarka i Daniela Tepšu (Sport, Podbrezova), Milana Jovetića (Kordun, Kljajićevo), Sašu Juhasa, Čongora Baranja, Miloša Simijonovića, Radovana Vlajkova i Uroša Jagličića (svi Beograd), Igora Kovačića i Roberta Ernješija (Segedin), Aleksandra Milinkovića (Kragujevac), Miloša Radojičića (Metalac, Gornji Milanovac) i Alena Kujundžića (Spartak 024, Subotica).

Selektor seniorki Dragan Fatović na širem spisku računa na Jasminu Anđelković (Alimenta, Novi Sad), Zoricu Barać i Herminu Lukač (Kristal), Ranatu Vilov (KSK Austrija), Maju Đukić i Marijanu Oros (Radnički, Novi Sad), Kristinu Ljubenković (Singidunum Beograd), Natašu Savić (Apatin), Oliveru Čikoš i Vesnu Boškov (obe Banat).

Na širem spisku kandidata za muške pionirske i kadetske selekecijs selektora Mirka Čukvasa su pioniri Adam Lak (Sloboda, Stara Moravica) i Ilija Jevremović (Car Lazar, Kruševac) i kadeti Želislav Jakab (C. zvezda), Sebastijan Molnar (Vojvodina, Novi Sad), Pavle Stojanović (Car Lazar), Mark Balint (Senta), Danijel Tomić (TSK Temerin), Dušan Pejin (Jedinstvo, Novi Bečej), Vuk Boškov (Banat) i Mateja Šakić (Beograd).

Ljubomir Štetin, selektor pionirki i kadetkinja, na širi spisak stavio je tri pionirke Jelenu Barać (Apatin), Kristinu Trošić (Rudar, Kostolac) i Mionu Grujić (Banat) i sedam kadetkinja: Tanju Petrović (PPT Trstenik), Brigitu Zolnai (SPC Vojvodina), Ivanu Arsić (Rudar), Višnju Živanović i Leonu Zarin (Banat), Vladanu Obrenić i Milenu Jurišić (Kristal).

- Susreti sa Rumunijom su lepa i korisna tradicija našeg sporta i dobra su prilika za prvu proveru pred važna takmičenja u maju - kaže Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije.- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji izuzetno pomaže programe našeg saveza i bez te pomoći ne bi bilo ni uspeha na koje smo svi ponosni. Hvala na gostoprimstvu dobrim domaćinima iz Banje Junaković na čijoj ćemo kuglani sa osam staza dočekati Rumune.

U Špajherzdrofu 2015. pre seniorskog šampionat sveta, na kome su muškarci osvojili treću titulu, održan je i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je blistao i osvojio ukupno sedam medalja- tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačo – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš, dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju). Selektori su bili Ljubomir Štetin (kadetkinje) i Mirko Čukvas (kadeti).

Na pionirskom Svetskom kupu u Špajherzdorfu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.

Na seniorskom Šampionatu sveta u maju u Detenhajmu, kuglaši Srbije, branioci titule, su u „B“ grupi sa Poljskom, Slovačkom i Crnom Gorom. Sastavi ostalih grupa .- „A“: Nemačka, Rumunija, Slovenija, Estonija, „C“: Mađarska, Češka, Francuska, Danska, „D“: Austrija, Hrvatska, Italija, BiH.

Dame, koje su na prošlom Šampionatu osvojile sjajno peto mesto, što je jadan od najboljih plasmana u poslednje vreme, su takođe u „B“ grupi sa Hrvatskom, Francuskom i Poljskom. Ostale grupe – „A“: Slovenija, Rumunija, Slovačka, Danska, „C“: Češka, Italija, BiH, Crna Gora, „D“: Nemačka, Mađarska, Austrija, Estonija.

Posle takmičenja po grupama, u četvrtfinalu je ukrštanje prvi iz „A“ sa dugim iz „C“ i obrnuto, odnosno, prvi iz „B“ sa dugim iz „D“ grupe i obrnuto.