XS
SM
MD
LG
23.03.2017 Administrator

Sportske legende održale predavanje na FON-u

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka realizovao je petu po redu konferenciju SportBizz, gde su kroz dvodnevna predavanja delegati imali priliku da od sjajnih predavača nauče nešto novo o sportskom menadžmentu, ali i da čuju njihova iskustva sa sportskih takmičenja, izazove sa kojima su se susreli na putu ka uspehu i prednosti koje im je sport doneo. Kako je godina Olimpijskih igra za nama, tema konferencije bila je osvrt na ovo prestižno sportsko takmičenje.

Konferenciju je otvorio menadžer sportskih programa Olimpijskog komiteta Srbije, Uroš Korać. Uroš je delegate upoznao sa svim poteškoćama sa kojima se komitet susreo prilikom organizacije i spremanja Olimpijskog tima za put u Rio, kao i trnovit put koji su morali da pređu na samim Igrama, koji ih nije zaustavio na putu ka olimpijskim medaljama.

Naredno predavanje održala je streljašica Ivana Maksimović Anđušić zajedno sa vaterpolistom Nikolom Jakšićem. Ivana je učesnicima konferencije ispričala kako je sport uspeo da je promeni, kao i šta joj je on doneo. Kao možda najznačajniji trenutak u svojoj karijeri navela je Olimpijske igre u Londonu kada je osvojila srebro. „Teško je dočarati atmosferu sa tog takmičenja. Ono što se meni desilo u Londonu je nešto o čemu svaki sportista sanja“. Pored Londona, najveći utisak ostavile su prošlogodišnje Olimpijske igre u Riju, što najbolje opisuje rečenica „Na Marakani sam bila paralisana od sreće. To su retki trenuci koje treba da ceniš i nikada ne zaboraviš“. Za kraj nam je poručila da za sport, kao i za obrazovanje, nikad nije kasno, jedino je važno da ostanemo dosledni u svojim ciljevima.

Nikola se osvrnuo na svoje prve dane u vaterpolo klubu Partizan, gde je trenutno kapiten. Delegati su mogli da čuju sa kojim se izazovima on susreo u dosadašnjoj karijeri, o neverovatnom osećaju dok igra sa velikim šampionima, kako kaže za njega je to svaki dan novo iskustvo, svaki dan nauči nešto novo od starijih kolega, ali ne samo o vaterpolu, već i o važnim životnim lekcijama. Nije izostala ni priča o ritualima kolega iz reprezentacije pred svaku utakmicu na opšte oduševljenje prisutnih delegata. Iako je sve osvojio, ne zadržava se na tome i ne staje, uvek želi još, što je ujedno i njegova poruka za sve.

U nastavku smo imali čast da čujemo i izlaganje čuvenog sportskog novinara Slobodana Šarenca. On nam je otkrio brojne detalje i razne situacije koje su se odvijale iza scene na Olimpijskim igrama u Riju, i na taj način učinio da na trenutak budemo deo ove velike manifestacije. RTS je za Olimpijske igre održane u Riju poslao tim od 37 sjajnih ljudi, dok na primer samo jedan kineski portal ima iza sebe 131 čoveka. Iz ove informacije možemo zaključiti položaj Srbije i ceniti sve naše ostvarene uspehe još više. Za sam kraj, gospodin Šarenac je iskoristio priliku da se našali, otkrivši nam jednu anegdotu koju je doživeo za vreme Igara. Kako on kaže: „U Riju je sasvim normalno da vam devojka na ulici priđe i zatraži poljubac”.

Prvi dan SportBizz-a zatvoren je predavanjem Paraolimpijskog komiteta Srbije, u čije ime su govorili Zoran Mićević, predsednik komiteta, kao i Željko Dimitrijević, svetski šampion u disciplini bacanje čunja i Miloš Mitić osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju, u istoj disciplini. Oni su nam ukazali na probleme sa kojima se susreću prilikom spremanja za takmičenja, međutim ni to ih ne sprečava da postižu sjajne rezultate. Pored svega, njihov optimističan duh, pozitivan stav i velika hrabrost, koju svakako poseduju, ostavili su snažan utisak na sve prisutne delegate. Takođe, istakli su da je svest o osobama sa invaliditetom u Srbiji dosta porasla, ali i da je odziv ljudi koji žele da pomognu sve veći, što ih posebno raduje.

Drugog dana konferencije Božidar Maljković, naš proslavljeni košarkaški trener, održao je predavanje o pobedničkoj taktici, načinu njenog ostvarivanja, kao i o svom radnom iskustvu u jednim od najvećih sportskih organizacija, Real Madrid i Barselona. Predavanje je obuhvatilo i izlaganje o neophodnoj timskoj atmosferi, kao i ulogu finansija prilikom upravljanja košarkaškim klubovima. Takođe istakao je i važnost marketing strane svakog od klubova u kojima je bio na poziciji glavnog trenera, i u kojoj meri je ona uticala na uspehe istih.

Poznati srpski višebojac Mihil Dudaš  nastavio je sledeće predavanje na temu „Tiha i pritajena borba koja vodi do uspeha i medalje”. Kao što je i sam naglasio na samom početku, njegov glavni cilj bio je da nas ubedi u to da konačna pobeda postoji i da ka tome treba da težimo. Ukazao je da ono što mi radimo u svakodnevnom životu slično tome što on radi u sportu, jednostavno svi se mi trudimo da budemo prvi. Nakon osvrta na svoju karijeru koju su pratile mnogobrojne  poteškoće, naglasio je da su one sastavni deo uspeha, a najbolji od nas su oni koji uspeju da ih reše i nastave dalje ka svom cilju.

Za kraj drugog dana SportBizz-a delegati su prisustvovali panel diskusiji na temu „Stanje sporta u Srbiji", uz pomoć panelista Jovane Guzijan, Vladimira Grbića, Filipa Sunturlića, Igora Radoševića i moderatora diskusije Aleksandra Rakićevića. Panelisti su se osvrnuli na značaj sporta i fizičke aktivnosti za razvoj dece, zatim na stanje srpskih klubova, ali i na značajan problem odlaska mladih sportista u inostranstvo u potrazi za boljom prilikom. Kroz interakciju sa delegatima diskusija je bila dinamična i reklo bi se jako uspešna, održan je pravi mali čas motivacije za sve prisutne, a zaključak je da je Srbija sportska nacija sa velikim potencijalom koji treba iskoristiti.