XS
SM
MD
LG

Zlatni Fracuzi

Stavljena je tačka na još jedno izdanje Svetske lige. Finalni turnir u Kurićibi doneo je fantastičnu odbojku, neka nova iznenađenja, ali i potvrdu pojedinih reprezentacija koje iz takmičenja u takmičenje pokazuju svu svoju snaga, a može se slobodno reći i dominaciju. Reprezentacija Francuske osvojila je svoju drugu titulu u istoriji, i praktično posle samo jedne sezone vratila pehar Svetske lige u svoje vitrine. Sigurno najzaslužniji za veliko slavlje Francuza je Ervin Ngapet, koji je u finalnoj utakmici protiv Brazila pružio neverovatnu partiju i sa ukupno 29 osvojenih poena, pokazao da je jedan od najboljih igrača sveta. Sjajnom partijom pokvario je "žurku" Brazila pred više od 23.000 gledalaca. Naravno imao je i Brazil svoje šanse da posle pet setova podigne još jedan pehar namenjen pobedniku Svetske lige. Vodili su i sa 7:4 u petom setu, međutim fantastični Ngapet i Le Ru rastužili su veliki broj fanova brazilske reprezentacije. Na kraju je Ngapet dobio nagradu za najboljeg igrača turnira.

Foto: FIVB

Na drugoj strani, Brazil može žaliti za još jednim porazom u finalu, ali izabranici selektora Renana Dal Zota su i dalje najtrofejnija nacija sa čak 20 medalja u najkomercijalnijem  odbojkaškom takmičenju. Porazom Brazila u finalu nastavljena je tradicija da domaćini završnog turnira teško dolaze do pehara u svojoj domovini. Poslednja ekipa koja je uspela da dođe do pehara na svom terenu je ekipa Holandije, koja je još davne 1996. godine došla do pehara. Od tog trenutka počelo je "prokletstvo domaćina", a videćemo u narednim godinama da li će domaćini konačno uspeti da prekinu ovu tradiciju. Najveće iznenađenje turnira je reprezentacija Kanade, koja je uspela da dođe do bronzane medalje. Izabranici Stefana Antige su u meču za treće mesto savladali SAD i došli su do istorijske medalje.

Srbija na veliku žalost nije uspela da odbrani zlatnu medalju osvojenu prošle godine. Četa Nikole Grbića je takmičenje završila već u grupnoj fazi, posle poraza od Amerikanaca i Francuza. Vremena za tugovanje zbog izgubljene titule nema, pošto već 23. jula počinju pripreme za prvenstvo Evrope. Kada se pogleda celokupno takmičenje, može se reći da je Francuska potpuno zasluženo stigla do titule. Koliko je ekipa Lorana Tilija bila dominantna dokazuje podatak, da su ove sezone u Svetskoj ligi izgubili samo jedan meč od 13 odigranih. Odlične partije Francuza, ali u nastavku sezone ih očekuje i prvenstvo Evrope na kojem brane zlatnu medalju osvojenu pre dve godine.

Finale Svetske lige:

Brazil - Fracuska 2:3 (25:21, 15:25, 23:25, 25:19, 13:15)