XS
SM
MD
LG

Maraton u Njujorku

Tradicionalno, prvog vikenda u novembru, održava se maraton u Njujorku, koji je prvi put organizovan 1970. godine, kada se oko Central parka trkalo 127 učesnika, od kojih je do cilja došlo 55 muškaraca, jer jedina devojka koja je nastupila morala je ranije da odustane zbog bolesti. Kompletan budžet za takmičenje iznosio je 1.000 dolara, dok je naknada za učestvovanje bila samo dolar.

 

Pre godinu dana, rekordan broj takmičara je završio maraton, ukupno 51.394, a prvoplasirani u muškoj i ženskoj konkurenciji, Žirmaj Gebreselasie i Meri Ketani iz Kenije, zaradili su po 100.000 dolara. Maratonac iz Eritreje ušao je u istoriju kao najmlađi pobednik u 47 godina dugoj istoriji maratona u Njujorku, dok je Kenijka osvojila treću uzastopnu titulu.

 

Pre 41 godinu definisana je trasa koja takmičare vodi kroz pet njujorških regija. Trka startuje na Stejten ostrvu, blizu Verazano-Nerous mosta, koji je za potrebe trke zatvoren za saobraćaj. Desetine hiljada trkača ispuni sve trake mosta stvarajući veličanstvenu sliku, koja će obići svet u nedelju po podne.

 

Po silasku sa mosta, takmičari ulaze u Bruklin, gde će preći 18 kilometara, pre penjanja na Pulaski most, koji vodi na Long Ajlend. Posle 4km u Kvinsu, maratonci će preći na Menhetn, gde će veliki broj učesnika osetiti umor, naročito prilikom prelaska Istočne reke, jer je penjanje na most Kvinsborou najteži deo trase maratona u Njujorku. Takmičari u Menheten ulaze posle 26 kilometara, trčaće Prvom avenijom do Bronksa, u koji se dolazi preko mosta na Vilis aveniji. Potom, kroz Harlem se dolazi do Pete avenije i Central parka, gde će učesnike dočekati gromoglasno navijanje hiljada posetilaca, koji će bodriti maratonce tokom poslednjih kilometara trke.

 

Start maratona u Njujorku, na kojem se očekuje učešće od oko 100.000 takmičara, zakazan je za nedelju u 15:20, u konkurenciji dama, dok će muškarci startovati pola sata kasnije. Eurosport će ispratiti direktnim prenosom kompletan maraton, sa početkom u 15:15.