XS
SM
MD
LG

Krle ''stari kazandžija''

Kao igrača sebe više ne vidim. Prošlo je dugo vremena, imam zdravstvenih problema s kolenom koje me i dalje dosta muči. Neću biti trener, ko to želi i ima ambiciju priprema teren krajem igračke karijere, rekao je Nenad Krstić, nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Srbije, za “Nezavisne”.

Krstić je rekao da trenerski posao traži dosta odricanja, te da kada ste igrač razmišljate najviše o tome kako sebe da dovedete u optimalnu formu dok kao trener brinete o 12 ili 15 igrača. Popularni Krle, ipak, ne isključuje skroz košarku iz daljeg života.

“Videćemo za neke druge stvari. Ne znam ništa, sve je još sveže, tek sam završio karijeru iako nekome možda godinu dana zvuči mnogo. Nisam osoba koja se nameće, niti mi je sada sve to potrebno. Treba polako videti opcije i doneti pravu odluku”, kaže nekadašnji centar Partizana, Nju Džerzija, Oklahome, Bostona, CSKA, Efesa i Galatasaraja.

NN: Posvetili ste se proizvodnji rakije u rodnom Kraljevu?

KRSTIĆ: Stvari oko destilerije idu dobro, privodimo objekat kraju i očekujem da naredne godine polako nešto krene da se flašira i ide u prodaju. Bila je uvek želja da se aktiviram u rodnom gradu da se bavim nečim. Rakija je nešto što je prepoznatljivo kako kod nas, tako i u svetu, dosta se konzumira. Dobra stvar je i što nema rok, nemam veliki pritisak da je brzo distribuiram jer što je starija – to je bolja. Spojio sam lepo i korisno.

NN: Kako Vam je po povratku u Srbiju nakon godina življenja i igranja u inostranstvu i metropolama?

KRSTIĆ: U Beogradu živim i tamo sam 95 odsto vremena. Milionski je grad koji zadovoljava moje potrebe, a opet sam kući u Srbiji. U Kraljevo uvek volim da se vratim i mogu da kažem da imam pripadnost. Ipak, tamo ne bih mogao opet da živim jer kao što ste rekli pola života sam u metropolama na koje sam se navikao i u kojima mi odgovara stil života.

NN: Koliko Vaši saigrači iz vremena kada ste nosili dres Srbije Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić mogu da urade u NBA ligi?

KRSTIĆ: Sam ugovor koji je Bogdan dobio u Sakramentu (27 miliona dolara za tri sezone) govori da na njega računaju. Već na prvoj utakmici uzeo je 15 šuteva, to niko ne može da uzme ukoliko nije ozbiljna opcija u napadu bilo gde, pa i u NBA ligi. On je definitivno budućnost Sakramenta i oni su to pokazali ovim potezima. Fizički može da zadovolji sve njihove prohteve, kao i napore koje traži duga sezona tamo. Sigurno je i da će imati uspona i padova koje svi rukiji imaju bez obzira na veliko iskustvo koje on ima iz Evrope. Teo je odlično otvorio sve, dobijao dobru minutažu u ekipi koja njemu odgovara stilom igre. Ipak, imao je hendikep zbog povrede. Nadam se da će se brzo oporaviti. Može mu ta povreda doneti čak neke dobre stvari, da malo posmatra sistem tamo, kako sve funkcioniše i radi na fizičkoj spremi.

NN: Ko su favoriti za titulu?

KRSTIĆ: Golden Stejt je svakako broj jedan, tu je i dalje Klivlend sa nekim promenama u sastavu u odnosu na prošlu sezonu. Hjuston sa dolaskom Krisa Pola može da napravi neki uspeh. Nikad ne treba zanemariti ni San Antonio, i to je to otprilike. Ima puno osrednjih ekipa koje će se boriti za plej-of, a između njih odlučivaće nijanse.

NN: Kakvo je Vaše mišljenje o novom stilu igre sa niskim petorkama i centrima mlade generacije poput Nikole Jokića i Karla Entonija Taunsa, koji pored igre u reketu u svom napadačkom arsenalu imaju i šut sa perimetra i odlična dodavanja?

KRSTIĆ: Dopada mi se, to je sadašnjost i budućnost košarke. Igra je brža i atraktivnija i to je ispravno. Bilo je i ranije igrača poput Jokića i Taunsa koji su znali to da rade, ali oni su igrali lažne četvorke ili petice. Sada to rade klasični centri i to je odlično. Kad sam ja počinjao da igram radili smo sličnu školu, gde smo radili i dribling i šut i sve ostale segmente. Kasnije je priroda pozicije, visine i konstitucije odredila da igram malo više u reketu.

“Orlovi” će gospodariti Evropom

NN: Može li reprezentacija Srbije sa snagama koje ima i onima koje dolaze gospodariti evropskom košarkom u narednim godinama s obzirom na to da, recimo, Španci i Francuzi polako silaze sa scene?

KRSTIĆ: Definitivno može, i to pokazuju rezultati u poslednje tri do četiri godine. Mi na neki način već gospodarimo Evropom, nismo uzeli zlato, ali smo stalno tu u vrhu. Koja je medalja u pitanju jeste bitno, ali nije presudno, najvažnije je da smo tu uvek prisutni. Recimo, veliko je pitanje kako će Slovenci koji su napravili veliki uspeh osvajanjem Evropskog prvenstva dalje bez Gorana Dragića na narednom velikom takmičenju. Za razliku od njih, mi imamo nadolazeće igrače koji prave razliku i samim time mnogo veću budućnost. Već smo u vrhu i bićemo sigurno još četiri ili pet godina.

ABA liga slabija

NN: Vaš bivši klub Partizan nakon slabijeg starta sezone igra sve bolje. Može li da skine Crvenu zvezdu sa trona u ABA ligi i vrati se u Evroligu?

KRSTIĆ: Ne znam, rano je govoriti o ambicijama koje rastu posle nekoliko dobrih igara, da smo razgovarali pre sezone možda bismo pričali o tome kako da se preživi. Drago mi je da prave bolje rezultate, ali duga je sezona i ima još dosta da se igra. Dobra stvar je što je ABA liga slabija nego prethodnih godina pa imaju priliku da naprave iznenađenje. Mislim da je dobar potez bio dolazak Miroslava Nikolića na mjesto trenera.

(Nezavisne)

Nenad Krstić / FOTO: Nezavisne