XS
SM
MD
LG

Da li od Miodraga Kamenovića počinje neko novo vreme za pirotsku decu i Radnički!?

Ovih dana smo se za razliku od drugih medija, koji imaju svoje, drugačije procene i koji o tome nisu napisali ni reči,  radovali debitantskom nastupu u prvom timu dečaku od 16 godina, Miodraga Kamenovića, smatrajući to izuzetno značajnim iz više razloga.

Prvo, Kamenović  je vratio veru i potvrdio naše stavove da se mladjim selekcijama mora da obezbede bolji uslovi i veća pažnja, jer je to rasadnik talentovane dece o kojima  osim trenera, apsolutno niko nije  brinuo .  Kamenović  je jedan od izdanaka tog našeg rasadnika talenata.

Drugo, treba slediti primere velikih klubova, koji imaju dobro organizovanu omladinsku školu,  i dobro selektirane i izabrane trenere i koji okupljaju talentovanu decu iz svih krajeva.

Da li je moguće da Radnički okupi mališane   iz  Knjaževca, Svrljiga, Bele Palanke, Vlasotinca, Babušnice, Dimitrovgrada …, razgovara sa njihovim roditeljima, upiše u školu, smesti u internat , hrani ih kako treba i radi sa njima. Naravno uz široku bazu koju treba obezbediti  ovde kod nas. Turniri izmedju škola za sve razrede, nagrade deci, sponzori koji će obezbediti dresove s njihovim natpisima itd.  To su prilike za novu selekciju, za traganje za talentima!  Itd. Za sve ovo potreban je i jedan trener SKAUT  koji će obilaziti naše škole  gradove  i tragati za talentovanom decom.  Biće  tako  Kamenovića na pretek!

Treće,  zar nije moguće , kao što se to radi u drugim gradovima, organizovati turnire, pozvati druge timove, organizovati deci odlazak , recimo u Nesebar, gde su Bugari napravili fenomenalnu manifestaciju sa velikim brojem klubova i na stotine talentovane dece.  Folklorci, baletani i ostali , čak i sportisti privatnih klubova, džudisti, gimnastičari, smučari veoma često idu van zemlje! Bravo zbog toga! A Radnički, do Slivnice naša deca nisu otišla! Jednom ili dva puta samoinicijativno Saša Sokolov i  Dragan Cvetković vodili su  decu  sa Milanom Tošićem na taj Turnir u Nesebar.

Četvrto, Miodrag Kamenović je konačno primer kako treba uraditi sa mladim, talentovanim momčićem. Sve to uradjeno je, to moram da kažem i zahvaljujući Darku Mariću, koji je zajedno sa Zoranom Nikolićem, razgovarao sa roditeljima Kamenovića i dogovorio dalje igre u Radničkom. Ovo zbog toga što su se italijanski menadžeri sjatili, bili u Beogradu na utakmici omladinaca,  Partizan – Radnički,  da gledaju neke talentovane momke iz Partizana i našeg, da našeg MIODRAGA KAMENOVIĆA!

I sad šta, iz Sekretarijata Kluba su brže bolje, valjda po navici i nekim očekivanjima, pozvali Italijane da dodju!  Polako! Postoji stav Kluba, postoji odluka da  rasprodaje, kakve rasprodaje, poklanjanja naše dece drugim klubovima više nema. Tako su otišli Vukan , Dika, Lule, Nikola, Marko, ima ih još , vanserijski talenti sa kojima je moralo i trebalo da se uradi na način kako to rade ozbiljni klubovi. Prvo razgovor sa roditeljima, obezbedjenje uslova za napredak te dece u Radničkom, njihovo rastanje ovde , a potom, kada obuku dres prvog tima, kao Miodrag Kamenović,  odigraju dobro sezonu, dve, diktirati uslove i od toga živeti. Sva naša dosadašnja deca išla su , a da često u klubu niko nije znao, ili su roditelji ljuti i nezadovoljni uslovima u kojima se razvijaju,  tražili da idu da ne bi gubili ovde vreme.

Ova analiza ima još detalja, ali, iskreno se nadam da su u Radničkom konačno promenili politiku, postavili odnose onako kako to rade drugi, bolji od nas, jer sve je izmišljeno i stvarati nove Kamenoviće,  ovde ih čuvati, brinuti o njima, voditi računa o školovanju, ishrani i kao Zvezda i Partizan, kad dodje vreme, odrediti cenu i dozvoliti da odu u Inter, Juventus, Bajern…   a ne u niške privatne klubove Real, Nacional  ili  kao Dika budzašto  u Čukarički, koji ni po čemu nisu , ni po istoriji , ni rejtingu kluba, bolji od Radničkog.

I peto na kraju. Da bi se ovo ostvarilo do kraja, ideja je pokrenuta,( trener prvog  tima  Goran Lazarević je to podržao  i da nije bilo rezultata kakav je bio protiv  Teleoptika, mali Miodrag Kamenović se dugo zagrevao da udje u igru i ući će  i igraće odlično i biće , ako već nije, novi biser srpskog fudbala), treba nastaviti dalje.

Za sve to predsedniku Zoranu Nikoliću potrebni su  u rukovodstvu,  novi ljudi savremenijih shvatanja, direktor ili menadžer Kluba, trener skaut i još koji trener za rad sa decom. Za sve to, potreban je širi konsenzus svih ne samo u Klubu, već i u gradu, jer znamo da je Gradska uprava, da je Vladan Vasić, godinama govorio da je deo sredstava namenjen Radničkom, ustvari namenjen za rad sa mladjim selekcijama. To nažalost, godinama nije bilo tako! Za sve to potreban je jedan teren sa veštačkom travom, reflektori  i rad od jutra do mraka, do duboko u noć!

Iskreno, verujem da je uključivanje Miodraga Kamenovića u prvi tim dobar primer i za decu koja pristižu, ali i zaokret u politici Radničkog kada su u pitanju talentovana deca. Nazovi saradnji “dodješ mi, dodjem ti”  nadamo se da je došao kraj.

Čvrsto želimo da verujemo da od Miodraga Kamenovića i njegovog primera, počinju neki novi dani i nova nada za talentovanu pirotsku decu i naš Radnički!


30 .kolo Prva liga Srbije
TSC 7 : 0 Temnić 1924
Sloboda 0 : 3 Radnički (P)
Inđija 1 : 1 Proleter
Teleoptik 0 : 0 Bežanija
Radnički 1923 0 : 3 Dinamo
Novi Pazar 2 : 2 Budućnost
Sinđelić 2 : 1 Metalac
Jagodina 3 : 2 ČSK Pivara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Proleter 30 20 5 5 65
2 Dinamo 30 20 3 7 63
3 Metalac 30 17 6 7 57
4 TSC 30 15 9 6 54
5 Inđija 30 12 9 9 45
6 Sinđelić 30 13 6 11 45
7 Bežanija 30 11 11 8 44
8 Teleoptik 30 10 10 10 40
9 Novi Pazar 30 9 13 8 40
10 Budućnost 30 9 11 10 38
11 Radnički 1923 30 10 6 14 36
12 Sloboda 30 9 7 14 34
13 Radnički (P) 30 8 7 15 31
14 Temnić 1924 30 6 8 16 26
15 ČSK Pivara 30 4 10 16 22
16 Jagodina (-6) 30 3 7 20 10