XS
SM
MD
LG

Vanja bolji od Kecama

Crno-beli bez suspendovanog Samarda Semjuelsa poraženi na domaćem terenu u meču koji je obeležila trojka Vanje Marinkovića preko celog terena sa istekom prvog poluvremena

 Partizan – Olimpija 77:78 (20:9, 25:26, 13:26, 19:17)

Beograd - Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: 3.800. Sudije: Igor Dragojević, Josip Radojković, Radoš Savović.

PARTIZAN: Miler 5, Vilijams-Gos 16, Tadić, Aranitović 2, Marinković 14, Veličković 6, Tomić, Pecarski 6, Gavrilović 17, Andrić 3, Stevanović 6, Šalić 2. Trener: Miroslav Nikolić.

OLIMPIJA: Kastrati, Radulović 4, Oliver 16, Špan 20, Bubnić 6, Badžim 9, Morgan 6, Lorbek 9, Jurček, Hrovat 8. Trener: Gašper Okorn.

Sve vreme meča protiv Olimpije, Partizan je dobro kontrolisao skok. A onda je u poslednjem napadu rivalu dozvolio dva. Kažnjen je – Lorbek je sa penala vratio gostima prednost – 77:78. Ispostavilo se, Zmajčekima doneo pobedu.

Partizan je za poslednji napad imao 19,2 sekunde. Ali ne i Vanju Marikovića. Koji je prethodno morao na klupu, zbog petog penala.

Vilijams-Gos je trošio vreme. Kada je skoro sve potrošio, dodao je loptu Novici Veličkovićukoji nije bio u dobroj situaciji... Promašio je.

Igrače je u svlačionicu ispratio aplauz, Miroslava Nikolića i ne baš.

A, kako je samo Partizan krenuo...

Tačno četiri minuta pre kraja prvog perioda. Posle sjajne odbrane, kreće napad crno-belih koji u tom trenutku vode 14:4. Lopta dolazi do Vanje Marinkovića. On dribla – sebi u nogu. Ništa od napada. Na tribinama reakcija kao da je mladi bek pogodio trojku – kao što već jeste – ili lupio strašnu rampu – kao što je do tog trenutka dva puta uradio. „Bravo, bravo!“, praćeno aplauzima. Samo se to moglo čuti u beogradskom hramu košarke, na utakmici Partizana i Olimpije.

Posebno u trenucima kada su crno-beli pravili razliku. A na dvocifrenoj su bili već u peto minutu – posle trojke Marinkovića za 14:4.

LJutio se samo Veličković. Posebno za propuste u odbrani.

- Kada te igrač obiđe, napravi faul – govorio je Strahinji Gavriloviću.

On mu odgovorio sjajnim ofanzivnim skokom, dobrom odbranom...

Međutim, crno-belima je pažnja počela da popušta. Dve trojke – Hrovata, pa onda i Špana, naterele su Nikolića na tajm-aut. Partizan više nije bio tako komotan. Posle „odmora“ Španje „stavio“ još jednu. Problem u najavi - 24:22. Hrovat je nastavio, Partizan nije imao reakciju.

Andreja Stevanović je prekinuo niz Zmajčeka, pa „zalepio“ Olivera, a Pecarski pod drugim košem iz ofanzivnog skoka vratio crno-bele u „komotnu“ zonu, a Gašpera Okorna doveo do sloma živaca. Iako je utakmica bila daleko od bilo kakvog kraja. Iako je Parni valjak očigledno stao.

Pogurao ga je Gos, a Marinković čudesnom trojkom preko skoro celog terena, uz zvuk sirene, pred veliki odmor vratio crno-belima dvocifren kapital, zapalio tribine...

Partizan jeste bio konkretniji. Dobijao je sve duele pod reketima, posebno Gavrilović, Veličković i Marinković su bili na svakoj lopti... Ali, Olimpija nije imala nameru da se preda. Držala se. Pretila je. Istina, uglavnom šutevima za tri, ali i to je bilo dovoljno.

A onda je prišla na samo pola koša – 56:55, ne trojkom, već zicerom Radulovića. Nešto slično na drugoj strani promašio je Veličković. U toku je 27. minut, na ulasku u 28. Olimpija je povela - 56:57.

Sve se dešava bez Vanje Marinkovića na terenu.

Na poslednji obavezni odmor otišlo se sa tri poena prednosti za Olimpiju (58:61).

Teškom trojkom sveprisutnog Marikovića, Partizan je vratio vođstvo – 65:63. Na drugoj strani Špan je ubacio svoju šestu trojku. I tih 65:66 su potom dugo stajali na semaforu.

Brojke je promenio Miler sa penala, Gos ubacio flouter – Partizan ponovo vodi – 68:66.

Ne zadugo. Oliver je nastavio gde je stao Špan. Sa dve trojke Amerikanca Olimpija je vratila prednost i sigurnost. Na 110 sekundi pre kraja vodila je - 71:74.

Gavrilović je pogodio iz napada kome je prethodio tajm-aut, Gos „samostalno“ požurio – promašio je. Drama traje. Trajala je do poslednjeg sekunda.

Semafor 9. kola ABA lige:

Petak:

FMP – Mega Bemaks 96:88 (19:22, 33:27, 23:18, 21:21)

Subota:

Partizan – Olimpija 77:78 (20:9, 25:26, 13:26, 19:17)

21.00: Cedevita – Mornar

Nedelja:

17.00: Igokea – Cibona

19.00: MZT – Budućnost

Ponedeljak:

18.00: Zadar – Crvena zvezda