XS
SM
MD
LG

Vikend monumentalnih trka u Kicbilu i Kortini d'Ampeco

U petak 19. januara na programu su trke za FIS Svetski kup na mitskim lokacijama, devojke će se nadmetati u Kortini d'Ampeco, dok će muškarci testirati izdržljivost i hrabrost na Štrajfu u Kicbilu.

 

Kortina d’Ampeco je nezaobilazna stanica na turneji FIS Svetskog kupa. U podnožju Tofane stene u Dolomitima, nalazi se start jedne od najlepših spust i super-veleslalom staza u FIS sezoni za devojke. Nakon samo 20 sekundi vožnje, takmičarke, brzinama od 130km/h prilaze segmentu staze sa najvećim gradijentom, od čak 64%, gde ih očekuje let od oko 40 metara na Duka d’Aosta skoku, a kada ateriraju na pistu sledi serija levih i desnih zaokreta, sve do “Grande kurve”, ključne i tehnički veoma zahtevne sekcije staze, jer skijašice trpe veliku centrifugalnu silu na kontra nagibu, odnosno, prostora za greške nema, jer svaka može značiti pad, a neophodno je zadržati visoku putanju na izlasku.

Planina Hanenkam, na kojoj pobedu sanja svaki alpski skijaš, od petka do nedelje biće domaćin FIS Svetskog kupa za alpske skijaše. Trke će se voziti na tri staze, od kojih je najozloglašenija ona za spust, legendarni Štrajf. Staza se ne nalazi na velikoj visini, start je na 1.665m, dužina je 3.312m, a na jednom mestu nagib iznosi zastrašujućih 85%.

Štrajf nije samo pista na Hanenkam planini iznad Kicbila, već je to lokacija na kojoj su u poslednjih 76 godina viđeni nezaboravni trenuci slavlja, kao i uznemirujuće scene zbog teških padova takmičara. Ono što je Vimbldon za tenis ili Monte Karlo za Formulu 1, to je Kicbil u alpskom skijanju, monumentalno takmičenje koje može da stvori, ali i da prekine skijašku karijeru.
 

Plan direktnih prenosa:

19. januar

10:15 Kortina d`Ampeco, Italija Spust žene
11:30 Kicbil, Austrija Super-G muškarci
 

20. januar

11:30 Kicbil, Austrija Spust muškarci


21. januar

10:30 Kicbil, Austrija Slalom mupkarci 1.trka

11:30 Kortina d`Ampeco, Italija Super-G žene

13:15 Kicbil, Austrija Slalom muškarci 2.trka