XS
SM
MD
LG

Sportsko prijateljstvo ne zna za granice

 

Boćari Novog Beograda u Rijeci

  Boćarski klub Novi Beograd, prošlogodišnji šampion Prve lige, vratio se sa četvorodnevnih priprema u Rijeci. S obzirom da i u 2018. godinu ulazi s najvećim ambicijama, Novi Beograd je iskoristio priliku da odradi deo priprema u Rijeci, u jednom od najvećih boćarskih centara u Hrvatskoj.

  - Sa boćarima iz Rijeke gajimo dugogodišnje prijateljstvo – kaže hranislav Đinđić, član BK Novi Beograd - Tu mislimo, pre svega, na klubove kao što su Vargon, Marinno Genari i Sloga. Kontakti su započeti tokom učešća na brojnim turnirima. Boravak u Rijeci (15. – 18. mart), iskoristilo smo i za nova poznanstva, ovog puta sa BK Marinići (Prva liga Hrvatske). Dajemo sve od sebe da sve te kontakte čuvamo i podižemo na što viši novo. Prvu saradnju smo uspostavili pre tri godine, kada sam vodio našu omladinsku reprezentaciju na mešunarpdni turnir u Rijeku, pod pokroviteljstvom BS Hrvatske. Tada sam upoznao selektora mlade reprezentacije Hrva6tske, gospodina Čedu Vukelića, vrhunskog stručnjaka. Dogovoreno je bilo da se, pre svega, unapredi saradnja sa našim mladim boćarima, u smislu njegovog angažovanja u radu sa najtalentovanijim našim omladincima. Na žalost, zbog njegove prezauzetiosti, do toga nije došlo i sve je prolongirano za neko drugo vreme. Sada se ukazala prilika, kako se kaže, da za male pare omogućimo našim prvotimcima da se upoznaju sa radom ovog stručnjaka, svetskog nivoa. Ovom prilikom se javno zahvaljujem našem velikom prijatelju, Davoru Jasići, predsedniku BK Marino Gennari, koji nam je sve pripremio. Do u minut je sve bilo isplanirano, a imali smo i dve prijateljske utakmice. Posebno se zahvaljujemo i Dejanu Klariću, iz istog kluba, u čijem apartmanima smo bili smešteni.

  U Rijeci su trenirali: Srđan Butorac, Veselin Skakić, Uroš Šarac, MIloš Balać, Josip Zelić i Hranislav Đinđić, a zbog bolesti, odn. obaveza na poslu,  nisu mogli putovati Milan Janković, Bojan Dimitrijević, Nemanja Petrović , Momčilo Popić i Miloš Milaković.

  - Odmah po dolasku u Rijeku, sačekali su nas ljudi iz BK Sveti Jakov – nastavlja Đinđić, koji je ujedno bio i vođa puta – To je klub koji se ističe u radi s najmađim boćarima i nije čudno da u svojim redovima imaju tri kadetska i dva omladinska reprezentativca Hrvtske. S njima smo imali meč (igra po tri para). Svi susreti su bili vrlo zanimljivi i mi smo pobedili s ukupnim rezultatim 4:2. Sutradan nas je čekao gospodin Vukelić. Već u 8 časova imali smo trening u hali, koja ima osam staza, grejanje. Dakle, to su uslovi, o kojima mi u Srbiji možemo samo da sanjamo. Na treninzima se, prvo, radilo na teriji, a potom i na praktičnom delu. Sledećeg dana smo u sportskoj hali „Čavle“ imali još jedan prijateljski meč, ovog puta protiv BK Marino Gennari (Druga liga Hrvatske). Discipline su bile kao u našem. Krajnji rezultat je bio 10:6. Koliko je rad sa Čedom Vukelićem za naše momke bio od koristi, najbolje govore reči našeg reprezentativca Butorca, osvajača medalja na najvećim svetskim takmičenjima: „Mislio sam da o boćanju znam sve. U stvari, neznam ništa!“.

  Šta dalje?

  - Ovakav vid saradnje nećemo prekidati – ističe Đinđić – Sve ćemo učiniti da je još više unapredimo. Mi nismo u mogućnosti da im po pozovu za uzvratno gostovanje, omogućimo igru u optimalnim uslovima. Zavisimo „od neba“, odn. vremenskim uslovima. Lako ćemo ih ugostiti u restoranu, smestiti po kućama. Svesni su oni svega toga. Bitno je da znaju da su uvek dobrodošli.

  Eto, tako radi Boćarski klub Novi Beograd. Boćanje je „mali sport“, ali je BK Novi Beograd postavio „visoke standarde“, koji bi nedostižni bili za većinu klubova iz „jačih sportova“.

 

 

 

Sportski prijatelji, BK Marino Gennari i BK Novi Beograd

Hranislav Đinđič

Boćarska dvorana u Rijeci