XS
SM
MD
LG

Minhenska bitka za Kijev

Tačno godinu i sedam dana kasnije ista scena. Opet Real na putu do svog trona prolazi mračnim minhenskim kvartom sa klempavkom” u naručju, a Bajern mu priprema zamku i želi da mu oduzme sve šampionske moći, napokon.

Prošlog aprila dva teškaša evropskog i svjetskog fudbala plesala su obostrano po ivici pakla i raja četvrtfinala, pa se zamijenili, a na kraju je Real uspio prvi da prođe kroz kontroverzni cilj i odbrani svoje blago. “Merengesi” su u Minhenu gubili 1:0, a Arturo Vidal u 45. minutu promašio nepostojeći penal za 2:0, što se kao bumerang vratilo Bavarcima, koje je u drugom dijelu patosirao Kristiano Ronaldo za 1:2 i praktični prolaz u polufinale. Međutim, u revanšu se Bajern vratio, nakon 90 minuta stigao do 2:1 i produžetaka u Madridu. Međutim, prvo je Vidal dobio prestroga dva žuta kartona (crveni), a u dodatnih 30 minuta Ronaldo je stigao do het-trika, ali iz dva ofsajda, za konačnih 6:3. Pljuštale su optužbe nakon dvoboja. Bijesni Njemci uvjeravali su da Real ima pomoć sudija, što su oni sa druge strane čvrsto negirali.

Zato će večeras u prvom od dva klasika biti prilike da saznamo ko je zaista bolji, kog sudije (više) štite i ko će biti makar na pola puta od Kijeva, gdje se igra finale Lige šampiona 26. maja.

Jup Hajkens vodio je Real u sezoni 1997/98, u kojoj je osvojio španski Superkup i Ligu šampiona u Amsterdamu, gdje je Predrag Mijatović srušio Juventus i donio Madriđanima sedmu titulu šampiona Evrope poslije 32 godine čekanja. Hajkens je 2013. godine sa Bavarcima osvojio istorijsku tripletu (Ligu šampiona, Bundesligu i Kup), ali je odstupio na kraju sezone jer je klub već ranije, ne sluteći šta će se dogoditi, kaparisao Pepa Gvardiolu. Ipak, iskusni 72-godišnji trener je ponovo ove sezone priskočio u pomoć poslije otkaza Karlu Anćelotiju, a vjeruje da može ponoviti podvig od prije pet godina…

“U formi smo kao 2013. godine i sve podsjeća na to. Naravno, biće teško, jer Real nije slučajno u posljednje četiri godine tri puta bio šampion Evrope, a i odbranio je trofej. Obje ekipe igraju odlično, napadački fudbal i sigurno će to biti spektakl, kako večeras, tako i u revanšu. Ronaldo? Jako ga cijenim, kao i sve što je uradio u karijeri. Međutim, imamo i mi Roberta Levandovskog, koji je postigao 39 golova ove sezone”, zaključio je strateg.

Na drugoj strani, Zinedin Zidan igrao je za Juventus u tom finalu 1998. i dobro je zapamtio Mijatovića, ali i danas starijeg kolegu Hajkensa. Ipak, u međuvremenu je v Francuz napravio čudo sa V Realom i osvojio dvije uzastopne Lige šampiona. No, ne želi da se zaustavi na tome jer je LŠ sve što njegov tim ima ovesezone.

“Čeka nas jedno od najtežih gostovanja u Evropi. Bajern je odlična ekipa, protiv koje je i najmanje opuštanje kobno. Zato moramo da budemo na visokom nivou i slučajno ne smijemo da ponovimo padove iz revanša četvrtfinala protiv Juventusa. Mislim da je tim spreman da pruži sve od sebe i nadamo se pozitivnom rezultatu, iako će se sve rješavati u Madridu”, mišljenja je Zidan.

IZVOPR: CdM

Bajern - Real