XS
SM
MD
LG

Radnički poslao poslednju poruku fudbalskoj Srbiji - Ako ima obraza, neka neko pocrveni!

Počelo je onako, kako smo nekako priželjkivali i verovali. Kada nam je u putu trener Lazarević saopštio tim,  rekao sam , bez obzira na tim koji vodi, da imam neki osećaj da ćemo u Užicu sve učiniti da pokažemo da je Radnički ispao tudjom voljom, a ne fudbalski.

Ne  znam kako će biti do kraja, ali prva vest koju sam dobio iz Užica bila je više dobra i glasila je :

3. minut Goool 0:1 kombinacija Dimitrova, Liščevića, centaršut Xuchena i Neca Petrov glavom trese mrežu. 12. minut posle još jednog dobrog centaršuta Dojkić je šutirao glavom, ali je gol Užičana spasila prečka 12. minut dobra akcija domaćih, ali je golman Stamenković odlično intervenisao.

28. minut  Goool 0:2 – ne znam kako će biti na kraju, Radnički je nekoliko utakmica tako popustio, ali ekipa Gorana Lazarevića za sada drži čas iz fudbala. Domaći ne prelaze centar. Nemanja Mančić je centrirao, a naš ,,mister gol,, Željko Dimitrov glavom zatresao mržu. Na terenu za sada igra samo jedan tim, zove se Radnički.

30. minut I dalje 2:0. Arbitar je u 25. minutu prekinuo igru i dao ,,tajm aut,, zbog velike vrućine. 34. minut ekipa Gorana Lazarevića bez osmorice standardnih prvotimaca , sa igračima podmlatka na klupi i golmanom Bulajićem, za sada u Užicu ,,drži sve u svojim rukama,,!! 34.minut   Davor Petrov sa 10 metara šutira, golman je teškom mukom zaustavio loptu. 41. minut Nemanja Mančić  šutira glavom, golman uspeva da zaustavi loptu. 42. minut  Goool 0:3  Liščević sa 16 metara u ,,malu mrežu,, Golman nemoćan! 45. minut kraj pvog poluvremena. Radnički ubedjivo void sa 3:0. Boža mančić je dobio žuti karton.  

Moj prijatelj Desko Tošić, sa kojim se čujem na svaki 5 minuta i koji mi javlja lepe vesti kaže, da su Užičani pre utakmice govorili kako je šteta, znaju koliko je Radnički pokraden I da je bilo mnogo slabijih timova. Na poluvremenu su piznali da će jedan odličan tim nažalost napustiti Prvu ligu. Užičani poznaju fudbal.

Kako bude u drugom, za nas kojima je Radnički na srcu ,,Laza,, i njegovi momci poslali su gromoglasnu poruku fudbalskoj Srbiji. Drugo kako bude!

Pirgosi su stigli početkom drugog poluvremena i dokazali vernost Radničkom! Bravo!

50. minut  Taktička  zamisao trenera Gorana Lazarevića da se igra mirna pas igra, drži lopta u nogama na sredini i koriste brzi kontranapadi, dala je u prvom delu više nego dobar rezultat. Slično se dogodilo u 50.minutu, Neca Mančić je ,,uleteo,, u šesnaesterac , posle brze kontre i sa desetak metara šutirao ali kraj gola.

60. minut  i dalje  0:3. I dalje Radnički ,,igra Lazinu igru,,! I dalje Užičani govore da je velika šteta što Prvu ligu napušta ovakav tim. Neca Petrov je šutirao sa 16 metara, ali je lopta zavšila kraj gola.

62. minut razlegla se pesma Pirgosa. Grupa navijača došla je u Užice i tako poslala snažnu poruku svima koji su bili spremni da ne veruju Radničkom. Čuje se ono njihovo ,,Danas je nedelja…,, Danas je četvrtak, poslednji dan maja i poslednja utakmica  Radničkog u Prvoj ligi. Da li je makar malo  neprijatno svima koji su pirotski tim izbacili iz Lige!? Ako imaju malo savesti. Da ne nabrajam one sudije sa ,,Rakine i moje liste,,!

68. minut  Goran Lazarević ,,ubacuje u vatru,, još jednog mladog igrača Aleksandra Đorđevića. Hušen je već prvotimac, u igru je umesto Nemanje Mančića ušao mladi centarfor podmlatka, pravi prototip modernog centarfora, brz, jak na lopti. Radnički u njemu sa Željkom Dimitrovom može da dobije ubojiti tandem.

 70. minut Djordjević je kao iskusan centarfor primio loptu na grudi i snažno šutirao, uzdrmala se prečka domaćih. Šteta.

77. minut Pretoplo vreme. Domaći nemaju snage u nastavku. Fudbaleri Radničkog su ih osim u tehničkim i taktičkim elementima nadvisili i u snazi i trčanju. ,,Beli,, dominiraju. Bliži se kraj. Da, pobeda za utehu i pravdu, kako napisasmo. Dovoljno nije, ali treba od nečeg početi i dalje živeti. Užice je  prva prilika.  Radnički su drugi primorali da se ,,saginje,, uspraviće se veoma brzo. Treba u to verovati!!  Neka čuje Srbija. Ekipa koju su poslali u niži rang ,,razbila ,, je u svemu domaćina! Da, ovo je energija za prvenstvo u kojem će Radnički igrati. Tamo gde po svim vrednostima, tradiciji, uslovima, ne zaslužuje da bude.!

85. minut  približava se kraj utakmice i kraj neobičnog prvenstva. Goran Lazarević daje priliku još jednom mladom igraču. Umesto Kineza Xuchena koji se istakao igrama u podmlatku i zaslužio da igra i u prvom timu, uz aplauze gledalaca, u igru je ušao još jedan debitant Vukota  Mijatović. Takodje mlad i talentovan fudbaler.

90. minut Kraj. Radnički je pobedio! Radnički je pobedio Slobodu u Užicu sa 3:0.

Pre neku nedelju rekli smo: ako se bude odlučivalo u Užicu i ako bude pošteno sudjenje, ako se bude igrao fudbal – Radnički će pobediti.

Radnički je danas igrao fudbal, sudjenje je bilo više nego pošteno ( da li reći najzad) i Radnički je ne samo pobedio, Radnički je potvrdio sve naše priče i sve o čemu je Goran Lazarević govorio – ako nam dozvole da igramo fudbal, onda nećemo brinuti. Nisu nam dozvolili!

Radnički je pobedio sve one koji su napadali fudbal! Radnički je igrajući samo ovu igru, pokazao da ima nade. Goran Lazarević i njegov podmladjeni sastav, bez obzira na svu doživljenu gorčinu, vratio nam je nadu, onu koju smo čekali, da ćemo se ponovo, veoma brzo radovati.

Goranu Lazareviću i njegovim fudbalerima divljenje za sve što su istrpeli i čestitke za ,,užičku pravdu,,!

 Vratiće se ,,beli,, ! Pirgosi će ponovo pevati ,,Kad dođe nedelja, ja nemam nikoga,,! 

A mi ćemo ponovo  imati  – Radnički!

I ove slike na kraju, kada fudbaleri Radničkog  skidaju dresove i daju Pirgosima, neka bude i nastavak zajedničke ljubavi koja će, verujemo, veoma brzo doneti nove fudbalske pobede. Fudbalske!!  

Dok su fudbaleri Radničkog odlazili u svlačionicu odjekivao je ,,užički aplauz,,!  Čulo se, dobro smo prošli, ovi su mogli osam da nam dadu!!! Bravo “Beli”! Bravo “Beli”! Mnogi  će morati da crvene zbog vas! Ako imaju obraza! Srbijo, vratićemo se!

Prva liga Srbije 30. kolo: Sloboda - Radnički (P) 0:3

Radnički: Stamenković, Andjelković, Nikolić, Dojkić, B.Mančić, Liščević, D.Petrov, N. Mančić (Đorđević), N.Petrov, Dimitrov, Xuchen (Mijatović). Rezerve: Bulajić, Sava i Jovan Lučić, Kamenović, Djordjević, Ben i Mijatović.

Strelci: 0:1 Nemanja Petrov 3 min.  0:2 Željko Dimitrov  28.min. 0:3  Zlatko Liščević  42 min.

Foto: Desko Tošić, Nenad Jončić i Darko Marić; Video: Darko Marić i Desko Tošić.

 

 

30 .kolo Prva liga Srbije
TSC 7 : 0 Temnić 1924
Sloboda 0 : 3 Radnički (P)
Inđija 1 : 1 Proleter
Teleoptik 0 : 0 Bežanija
Radnički 1923 0 : 3 Dinamo
Novi Pazar 2 : 2 Budućnost
Sinđelić 2 : 1 Metalac
Jagodina 3 : 2 ČSK Pivara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Proleter 30 20 5 5 65
2 Dinamo 30 20 3 7 63
3 Metalac 30 17 6 7 57
4 TSC 30 15 9 6 54
5 Inđija 30 12 9 9 45
6 Sinđelić 30 13 6 11 45
7 Bežanija 30 11 11 8 44
8 Teleoptik 30 10 10 10 40
9 Novi Pazar 30 9 13 8 40
10 Budućnost 30 9 11 10 38
11 Radnički 1923 30 10 6 14 36
12 Sloboda 30 9 7 14 34
13 Radnički (P) 30 8 7 15 31
14 Temnić 1924 30 6 8 16 26
15 ČSK Pivara 30 4 10 16 22
16 Jagodina (-6) 30 3 7 20 10