XS
SM
MD
LG

Gaćinović podnio ostavku!

Nakon samo tri odigrana kola drugog dijela fudbalskog šampionata, Vladimir Gaćinović je odlučio da podnese ostavku na mjesto šefa stručnog štaba Leotara! Nekadašnji prvotimac tima sa "Polica" na ovaj korak se odlučio jer je, kako kaže, razočaran trenutnim stanjem u prvom šampionu BiH.

Shvativši da njegov povratak na "Police" nije donio ono što je očekivao, Gaćinović je fudbalerima na treningu saopštio da odlazi jer nije imao kome drugom!

Vladimir je izjavio da se prihvatio posla jer voli izazove, privukla ga je i činjenica da se klima oko kluba popravila, ali kada je nakon mjesec dana vidio kako nema nikakvog pozitivnog pomaka, nije bilo drugog rješenja nego da odstupi.

- Već mjesec dana nisam vidio nikoga od čelnika kluba, tačnije, niko se od njih nije pojavljivao na stadionu, tako da sam ostavku podnio igračima. Jednostavno, nisam imao kome drugom - počeo je Gačinović priču.



Na pitanje zašto se uopšte prihvatao posla koji je u startu imao minimalne šanse da se uspješno završi, trener koji je sezonu započeo na klupi Zvijezde iz Gradačca naglasio je da je to uradio jer voli izazove i borbu:

- Nekada u toj borbi uspijem, nekada i ne, ali ovdje stvarno nisam više vidio nikakvu želju da se uradi nešto pozitivno. Priznajem, na početku me je privukla činjenica da se jedna izuzetno nezdrava klima koja je vladala oko kluba popravila i da su se ljudi ujedinili da pomognu Leotaru kada se on, faktički, već ugasio. Posebno me ohrabrilo što su to bili potpuno različiti ljudi, raznih profila i političkih opcija.

U startu, novi šef stručnog štaba se susreo sa velikim problemima, u ekipi je zatekao samo dva iskusna fudbalera, tim je sklapan zbrda-zdola, a u nastavak šampionata se ušlo bez ijedne pripremne utakmice.

- Svi koji su nešto vrijedili, čak i oni mlađi, juniori, napustili su "Police", ali nisam se bojao posla. Međutim, ni nakon mjesec dana nema nikakvog pomaka, nismo uspjeli da formiramo tim, čak ni približno onome kako smo htjeli. Istina, nismo očekivali nikakva čudesa jer niko od nas nema čarobni štapić, ali smo htjeli da, ako već ne uspijemo da obezbijedimo opstanak, formiramo tim koji bi se nakon samo godinu dana vratio u Premijer ligu. Ali, jednostavno nema nikakvog pomaka, sve ide unazad, umjesto prema naprijed i sve više je to ponovo počelo da liči na ono mrtvilo koje sam zatekao kada sam se vratio u Leotar. Htio sam da budem dio ekipe koja će udariti nove temelje koji bi Leotar vratili tamo gdje on i treba da bude, u vrh bh. fudbala, ali ovako više ne ide!

Leotar je u prva tri kola doživio poraze, sada ih ima čak deset u nizu, a najbliži bar jednom bodu bio je na proljetnjoj premijeri, kada je pred svojim navijačima poražen od Rudar Prijedora sa 0:1.

- Nažalost, nesretno smo poraženi golom u sudijskoj nadoknadi vremena, iako smo, igrom i zalaganjem, zaslužili bar bod. Nama on, iskreno, ne bi značio mnogo, ali smo željeli prekid crne serije, i u tom smislu imao bi veliku vrijednost. Možda bi se tada i ona početna atmosfera zadržala, ali čisto sumnjam da bi to potrajalo - zaključio je Gaćinović.

Prvotimci Leotara nisu željeli da komentarišu ostavku svog dojučerašnjeg trenera, jedino se jedan od najiskusnijih, kapiten Srđan Andrić, kratko oglasio.

- Nije nam drago ako je Gaćinović stvarno odlučio da ode i nadam se da bi se mogao predomisliti. Situacija je jako teška, mi još uvijek nismo dobili ni dinara, iako je bilo nekih nagovještaja i obećanja da će nam se bar neki dio duga isplatiti. Uprkos tome, u ekipi je atmosfera izuzetno dobra, kao da smo u vrhu tabele, a ne ubjedljivo posljednji. Međutim, evidentno je da činjenica kako nismo prošli pripreme, kao i da smo u sezonu ušli bez utakmica potpuno neuigrani, uzima svoj danak. Ipak, mi ćemo pošteno i časno odigrati sve utakmice do kraja, a na gradu i njegovim čelnicima je da vide šta će sa Leotarom - istakao je Andrić.

VLADIČIĆ: SLIJEDI HITNI SASTANAK RADNE GRUPE
Nekadašnji predsjednik Leotara, a sada član radne grupe koja je formirana sa zadatkom da normalizuje stanje u ovom klubu Vladislav Vladičić tvrdi kako nije znao da je Gaćinović podnio ostavku.

- Iskreno, od vas sam prvi put čuo tu informaciju i zaista nemam nikakav komentar! Cijenim Vladimira Gaćinovića kao čovjeka i trenera i smatram da je njegovo pravo da prihvati neki posao, ali i da podnese ostavku. Stvarno nemam nikakvu ideju zašto se odlučio na taj potez. Istina, gubimo utakmice, ali mi se čini da smo pokrenuli određene aktivnosti da oživimo klub i da se pripremimo za narednu sezonu. E, sad, ako je to stvarno tako, onda nam slijedi hitni sastanak radne grupe na kojem ćemo vidjeti u kojem će pravcu sve ovo otići i tek tada ću moći nešto više da vam kažem - rekao je Vladičić.


Borac 2 : 3 Travnik
Zvijezda 1 : 3 Vitez
Rudar 1 : 1 Željezničar
Sarajevo 3 : 2 Radnik
Velež 1 : 0 Zrinjski
Mladost 2 : 0 Slavija
Olimpic 0 : 0 Široki Brijeg
Čelik 3 : 0 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 30 18 7 5 61
2 Široki Brijeg 30 17 8 5 59
3 Sarajevo 30 16 10 4 58
4 Željezničar 30 16 9 5 57
5 Velež 30 15 9 6 54
6 Borac 30 13 6 11 45
7 Čelik 30 10 13 7 43
8 Olimpic 30 10 11 9 41
9 Vitez 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 10 6 14 36
11 Mladost 30 8 9 13 33
12 Travnik 30 7 10 13 31
13 Slavija (-3) 30 9 7 14 31
14 Zvijezda 30 9 4 17 31
15 Rudar 30 5 12 13 27
16 Leotar 30 2 3 25 9