XS
SM
MD
LG

Recept za uspeh Zdravka Perića, prvotimca Bovling kluba Metalac

 

Jaka hemija u ekipi i još po nešto

   Pojavom BK Metalca iz Šimanovaca, „standardi u bovling sportu u Srbiji“ su umnogome promenjeni! Za kratko vreme ostvareni su rezultati vam svih očekivanja: prva mesta u Biznis i Prvoj ligi. Što je, možda, najveći uspeh je i podatak da je, na primer, u Biznis ligi u aktuelnoj sezoni tri ekipe iz Šimanovaca, a u najelitnijem takmičenju - Prvoj ligi, je i Jedinstvo, za koje igraju mlađi igrači Metalca.

   Jedan od prvotimaca Metalca, koji je rezultatima skreće pažnju sportske javnosti na sebe je Zdravko Perić. Za razgovor je uvek spreman. Lako se zaključi da mu je „sport u krvi“. Zbog visine, očigledno je da se bavio svojevremeno košarkom.

   - U košarkaške vode sam ušao 1976.godine, kao član pionirske selekcije Partizana - kaže Zdravko Perić - Mogu da kažem da sam bio vrlo talentovan i dobar igrač, ali, se tada sportu nisam totalno predavao. Bila su druga vremena, a imao sam i neka druga zadovoljstva. Bez obzira na to, vrlo brzo sam prešao u starije selekcije i do kraja boravka u KK Partizan igrao za svoju generaciju i za starije, pa čak i za dve godine. U mladjim selekcijama sa svojim drugarima, za četiri godine u svim selekcijama, osvojio sam sve što je bilo moguće u staroj Jugoslaviji, kada se i igrala neuporedivo bolja košarka.U prvi tim sam ušao 1980.godine, kada sam prošao kompletan pripremni period. Te godine sam otišao u JNA, tako da nisam odigrao nijedan prvoligaški meč. Po izlasku iz Armije, prešao sam u N.Sadu i igrao za Vojvodinu narednih par godina. Kasnije sam se posvetio drugim obavezama i delatnostima i napustio košarku.

   Kada ste došli u kontakt s bovlingom?

   - Sa bovlingom sam došao u kontakt pre tri godine u sportskom centru "Graovac" u Batajnici koji vodi naš saigrac Igor Graovac - nastavlja Perić - Normalno je da ništa ne može da prodje bez našeg kapitena Djure Perića, koji je organizovao mečeve u ovom centru, što je preraslo u tradiciju da se bar jednom nedeljno vidimo i odmerimo snage, bez takmičarskih ambicija. Nešto kasnije prijavljujemo se za Biznis ligu, gde osvajamo prvo mesto. Prošle sezone je pao dogovor da se oformi tim koji će se takmičiti u najvišem rangu. Dalje je sve poznato.

   Gde je “tajna uspeha” Bovling kluba Metalac?

   - Ovo pitanje se stalno postavlja - istiće Zdravko Perić - Zaista ne postoji nikakva misterija. Pre svega poreklom smo iz vrlo specifičnih krajeva (Plavno), koji sa sobom nose gen istrajnosti, tvrdoglavosti i spretnosti, a od malih nogu nam je u ruci kamen, balota(boća), kugla….Da ne pričam kako našu energiju treba sputavati, a ne tražiti! Ne treba zaboraviti da smo privatno vrlo vezani, što se svakako prenosi i na teren.Takodje je vrlo bitno da se poštuju sve dogovorene aktivnosti, a to ćete videti i po našim treninzima, kojima smo uglavnom svi i prisutni, a koje pored bacanja kugle, koristimo da popričamo i o drugim stvarima, te tako pravimo pravu hemiju ekipe.  Nismo, bar ove godine, opterećeni rezultatom, ali u svaki meč ulazimo “sportski naoštreni” i iz takvog odnosa dolaze i dobri rezultati. Kroz istorijat lige može se videti da u ekipi nema lidera, već je svako kolo neko drugi odigrao bolje i povukao,a drugi pratili.Ta ujednačenost svih igrača sposobnih da naprave dobar rezultat je po meni i najveća snaga naše ekipe, koja značajno sputava protivnike.

   Budućnost BK Metalac?

   - Ovo pitanje je kao stvoreno za Dušana Djurica, koji je Bovling klub Metalac i osnovao - trvrdi Zdravko Perić - Ako se misli na status kluba u sportskom delu mislim da je vrlo brzo zauzeo visoku poziciju u svakom pogledu, a već sada ima igrače koji mogu da igraju u svim prvoligaskim ekipama. Posle iznetog mislim da klub ne treba da brine za budućnost. Ko će igrati je drugo pitanje. Već napravljena dobra baza, a verujem da bi i pojedini igrači drugih klubova vrlo rado ušli u BK Metalac.Više pažnje treba obratiti na to kojim putem će Bovling savez Srbije, pa se u tom smislu treba postaviti, kako bi klub zadržao lidersku poziciju.

 

Zdravko Perić navikao na trofeje

Bovling klub Metalac