XS
SM
MD
LG

Škola fudbala "Despot" Velika Plana

Foto: Negovan Jocić

Pre oko dve godine školu fudbala "Despot" iz Velike Plane osnovao je mladi, ambiciozni i perspektivni trener Dragan Pavlović. Za dve godine rada škola je postala brend u celom Podunavskom regionu sa preko 170 polaznika. Svako dete ima komplet opremu za trening i utakmice, kao i mnoštvo ˝Despot˝ rekvizita, počev od čarapa, satova, privezaka, lopti, peškira, kačketa, znojnica, pa sve do dukseva, rančeva, prsluka i jakni. 

- 'Dobrim radom, marketingom i posvećenošću stali smo rame uz rame sa svim školama fudbala u regionu, počev od Smederevske Palanke, Smedereva, Kragujevca, Jagodine, pa sve do Beograda" - kaže Pavlović.

- "Vodili smo decu na turnir u Bugarskoj, na pripreme u Soko banju, obišli smo dosta gradova u Srbiji i učestvovali na turnirima od Novog Sada do Niša. Vodimo decu na bazen, u bioskop i pozorište, zakazujemo im pešačke ture i odlaske na utakmice reprezentacije, organizujemo edukativne tribine gde dolaze i njihovi roditelji i slušaju predavanja stručnjaka iz oblasti sporta, medicine i kulture. Takođe smo decu vodili na humanitarne utakmice, učestvovali u humanitarnim akcijama, posećivali centre za osobe sa invaliditetom, upoznavali ih i družili se sa njima."
- "Imamo 5 trenera i svaku selekciju od 5 do 12 godina sa 20 i više članova" - nastavlja Pavlović. -˝Trenersku ekipu sačinjavaju bivši prvotimci FK ˝Morave˝ iz Velike Plane, profesori i uspešni ljudi u svojoj branši, pre svega dobri i pošteni: Spasić Spasa, Radojević Bogdan, Tomić Aleksandar, Najdanović Aleksa i Radojković Marko. Trenere, lopte, dresove, rekvizite, termine za trening i utakmice, lekarske preglede, kotizacije za takmičenja, turnire i sve što je potrebno, plaćamo isključivo od članarina, pomoći roditelja i sponzora. Naše skromno mišljenje je, da je ovo što radimo velika stvar za našu opštinu, decu i roditelje˝.
-˝Potpisali smo ugovor sa FK ˝Morava˝ i svako dete koje napuni 12 godina prelazi u taj klub, a očekujemo prelazak oko 80 dece u naredne 4 godine. Trudimo se da napravimo igrače koji će voleti svoj grad i klub i zaigrati za prvi tim. Od naše škole fudbala benefit će imati klubovi iz cele opštine Velika Plana, jer igrači  koji ne prođu u FK ˝Morava˝ popuniće igrački kadar u Markovcu, Rakincu, Velikom Orašju, Miloševcu, Lozoviku, Kruševu, Krnjevu, Trnovču...˝
-˝U znak zahvalnosti zbog korišćenja fiskulturne sale tokom zimskog perioda, napravili smo teretanu na otvorenom u osnovnoj školi ˝Nadežda Petrović˝, jedinu ovakvog tipa u našoj opštini, dok smo u znak zahvalnosti za korišćenje glavnog i pomoćnog terena, kao i mini pič objekta, osposobili teren koji se nalazi u turističko-sportskom centru, posadili travu, napravili prilaz i ogradili ga, kupili reflektore i taj teren će moći da koriste naši sugrađani van termina za trening škole fudbala ˝Despot˝.
Mladi trener Pavlović i mlađani Despoti imaju i zapažene rezultate -˝Gde je kvantitet tu je i kvalitet, osvojili smo preko 20 turnira na kojima smo učestvovali u zemlji i inostranstvu, zauzeli dvadesetak drugih i još toliko trećih mesta, a na ˝Kolonija kupu˝ u Bugarskoj smo zauzeli 3. mesto, što je jedan od naših najznačajnijih takmičarskih rezultata. Petlići naše škole koji se takmiče pod imenom FK ˝Morava˝, u svojoj debitantskoj sezoni su osvojili 1. mesto u ligi petlića grada Kragujevca. Sada ih već očekuje liga pionira, dok su novi petlići spremni da ponove uspeh godinu dana starijih drugara. Ovim ritmom, tempom i strategijom naš gradski fudbalski klub za svega 4 godine imaće selekcije petlića, pionira, kadeta i omladinaca, nešto čime retko koji klub u našoj zemlji može da se pohvali.˝
Jedna lepa fudbalska priča kakvih je malo u Srbiji i samo im možemo poželeti puno sreće u radu, još više uspeha i istrajnosti na putu kojim su pošli.


Radnički (NB) : RFK Novi Sad 1921
Internacional : TSC
Trayal : Napredak
Voždovac : Brodarac
Rad : OFK Beograd
IMT : Partizan
Mladost (L) : Vojvodina
Spartak ŽK : Radnički 1923
RFK Grafičar : Radnički (N)
Crvena zvezda : Čukarički
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Crvena zvezda 3 3 0 0 9
2 Brodarac 3 3 0 0 9
3 Vojvodina 3 3 0 0 9
4 Partizan 3 2 1 0 7
5 Napredak 3 2 1 0 7
6 OFK Beograd 3 2 1 0 7
7 Čukarički 3 2 0 1 6
8 Mladost (L) 3 2 0 1 6
9 Spartak ŽK 3 2 0 1 6
10 TSC 3 1 1 1 4
11 Rad 3 1 1 1 4
12 IMT 3 1 0 2 3
13 Radnički (N) 3 1 0 2 3
14 RFK Novi Sad 1921 3 0 2 1 2
15 Trayal 3 0 1 2 1
16 Voždovac 3 0 0 3 0
17 Internacional 3 0 0 3 0
18 Radnički 1923 3 0 0 3 0
19 RFK Grafičar 2 0 0 2 0
20 Radnički (NB) 2 0 0 2 0