XS
SM
MD
LG

Crnogorke protiv Dankinja

Crna Gora u nedjelju (20.30 sati) protiv Danske igra drugi meč na Evropskom prvenstvu koje se održava u toj državi. Nakon odličnog izdanja, ali i minimalnog poraza (24:23) od aktuelnog šampiona Evrope – Francuske na startu šampionata, „lavice“ pune samopouzdanja očekuju duel protiv domaćina, sa željom da ponove izdanje iz premijernog meča i dođu do pobjede koja bi ih dovela na korak ka plasmana u glavnu rundu.

Danska je na startu prvenstva bila ubjedljiva protiv Slovenije (30:23), pa je jasno da će imati veliki motiv protiv naše reprezentacije, jer bi sa nova dva boda, završila posao oko prolaza među 12 najboljih timova Starog kontinenta.

Bojana Popović, pomoćnik selektora u reprezentaciji Crne Gore

Poenta je bila da u napadu održimo fokus, spuštamo što više lopti da bismo ih poremetili, da nađemo slabije karike i da ih napadamo. Napad je funkcionisao tokom čitave utakmice na visokom nivou, zahvaljujući njemu smo uspjeli da vodimo kroz čitav meč i na kraju izgubimo golom razlike, ali je i onemogućio Francuskinje da se razigraju i lakim golovima prave razliku, na šta su navikle protiv nas. Odbrana je očekivano bila na visokom nivou u postavci šest na šest, dobra energija se prenosila i u napad. Nismo uspjeli da izvučemo pobjedu, jer smo u bitnom periodu utakmice promašivali važne zicere, penale, na kraju su protivnice bile odmorniji i fokusiranije. Danska je u potpuno novom sastavu. Ima dosta mladih igračica, visoka je ekipa koja forsira čvrstu 6-0 odbranu i oslanja se na šuteve spolja. Kod Danske je uvijek slabo tačka bilo i biće njihova bočna zona, tu najslabije brane prostor, između pozicija 1 i 2, te 5 i 6. Znajući to, probaćemo taj dio da napadnemo, a kao i protiv Francuske moraćemo da se držimo strikno napadačkih zadataka, da se tačno zna šta se radi. Danska, kao i Francuska, kažnjava lakim golovima nedisciplinu u napadu i tako pravi razliku. Dankinje nam još više odgovaraju, građene su tako da su lakše za čuvanje nego Francuskinje, koje su agilnije i brže. Nadam se da će sreća biti na našoj strani, da ćemo u bitnim momentima popraviti realizaciju, koja nije bila na nivou protiv Francuske u posljednjih 15 minuta, kako bismo napravili veliko iznenađenje.

„Lavice“ respektuju protivnika koji ima odličnu golmanku, bekove, ali i brza krila, ali vjeruju da sve zavisi od njih, ukoliko ponovo igru, naročito u odbrani kao u duelu protiv Francuske.

Bobana Klikovac, pivot reprezentacije Crne Gore

Emocije su mi pomiješane poslije prespavane noći. Rekla bih da su djevojke zadovoljne, trener i svi način na koji smo se borile protiv aktuelnog šampiona. Vodile smo, bile dominantne, ali 10-15 minuta do kraja možda je iskustvo odlučilo, mada smo se i umorile, pa nam je fokus pao. To je dovelo do ovoga. Ta utakmica bi trebalo da nas podigne, jer smo bile sve zajedno, odigrale smo odbranu na nivou i moramo da budemo srećne i ponosne zato što je ovo velika stvar za nas, bez obzira na to što smo doživjele poraz. Dankinje mnogo trče, imaju jaku odbranu, dobra krila, jaku bekovsku postavu. Moramo da odigramo jaku odbranu, a iz nje idu i laki golovi. Ne možemo mi da trčimo sa njima, niti da ih pretrčimo, ali ako budemo fokusirane 60 minuta možemo do pobjede. Smatram da i te kako imamo šansu.

Dvije selekcija do sada su odigrala sedam međusobnih duela na velikim takmičenjima – Danska ima četiri, a Crna Gora tri pobjede.

Na prvenstvima Evrope odigrana su tri međusobna duela, od kojih su Skandinavke dobile dva, dok su „lavice“ jedinu pobjedu ostvarile upravo u Herningu i to prije deset godina, u duelu glavne runde.

Itana Grbić, srednji bek reprezentacije Crne Gore

Moramo da budemo zadovoljne izdanjem u duelu protiv Francuske. Ostaje žal jer smo zaslužile makar bod, ako ne i pobjedu, jer smo tokom čitave utakmice bile bolje i kontrolisale tempo. Na kraju su presudili veća rotacija i iskustvo šampiona Evrope. Biće teško i u preostala dva meča, možda i teže nego na startu. Danska je domaćin, ima pritisak zbog toga, igraju odbranu 6-0, a imaju i krila koja dobro trče. Potrudićemo se da ne uđemo u njihov ritam, već na igramo našu igru koju smo prikazale protiv Francuske. Ukoliko bude tako, nemamo čega da se plašimo. Odbrana je uvijek naš glavni adut, to smo i pokazale protiv Francuske. To je segment kojim smo uvijek dobijale velike mečeve, samo tako treba da nastavimo i da poštujemo dogovor koji imamo iz svlačionice. Sandra Toft je jedna od najboljih golmanki Evrope, što znači da moramo da budemo skoncentrisane, jer smo protiv Francuske promašile veliki broj zicera. Imaju veoma dobru bekovsku liniju, tu je Ana Mete Hansen iz Đera i na nju treba da obratimo posebnu pažnju. I krila su brza i dobra, ali mi imamo najbolji tandem krila na svijetu.

U prvom meču drugog kola grupe B, od 18 sati i 15 minuta sastaće se Slovenija i Francuska.