XS
SM
MD
LG

Pred ''Igosima'' dupli program sa Hapoelom

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee je novi izazov. U okviru FIBA Lige šampiona, Igokea će u utorak dočekati ekipu Hapoela iz Jerusalima. Zanimljivo, ove dvije ekipe će u tri dana odigrati dva meča i to oba u Laktašima, budući da su se gosti odrekli domaćinstva.

Sa klupe ih predvodio nekadašnji plejmeker Makabija, Panatinaikosa ali i legenda izraelske košarke, Oded Kataš. Kataš je tokom 90-ih bio simbol za košarku u Izraelu, bio i najbolji strijelac Eurobasketa 1997. godine. Radi teške povrede koljena, bio je prisiljen okončati karijeru sa samo 27 godina.

Već sa 30 je postao trener. Tokom karijere vodio je brojne klubove a u sezoni 07/08 i veliki Makabi. Sa Hapoelom iz Galifa uzeo je titulu 2010. godine a sledeće sezone vodio je Hapoel iz Jerusalima u prvom mandatu. Bio je i u sturčnom štabu reprezentacije, vodio reprezentaciju do 20 godina a od 2017. godine selektor je seniorske reprezentacije. 

Što se tiče Hapoela, Hapoel je u ligi neprikosnoven i imaju sve pobjede. U LŠ dobili su kući Limož a izgubili u gostima kod Turk Telekoma. Imaju i talenta i iskustva i fizički su dosta moćna ekipa. Ono što ih karakteriše jeste nedostatak šuta jer su na preko 60 šuteva u LŠ za tri, ispod 30% šuta.

Pod košem su izuzetno snažni. Tu su dva fizički dominantna igrača, Sulejman Braimo te Tejšon Tomas. Tomas je fantastičan košarkaš koji je ljetos bio na radaru Himkija. Krilni centar koji je izuzetno jak i pokretljiv za svoju visinu. Dominantan u skoku sa odličnim pregledom igre. Često sa niskog posta daje izlazni pas za šut za tri poena. Odlično se snalazi u pik igri i nije mu toliko bitno da li će primiti loptu blizu koša ili na vrhu kapice jer se i sa vrha kapice sjuri do zakucavanja. Dobar je i u defanzivnim rotacijama i preuzimanjima i vidno je da je igrač za viši nivo od LŠ.

Vanjsku liniju predvodi plejmekerski duo Blet-Krejmer. Tamir Blet je sin Dejvida Bleta i momak koji je velika nada. Malo mu je šut upitan ali ima izuzetan pregled igre i atletski je za svoje godine veoma moćan igrač. Kris Krejmer bio je u Himkiju prošle sezone. Atletski moćan igrač, sjajan defanzivac i plejmeker koji sjajno otvara igru u tranziciji i vrti pik.

Zanimljivih tu igrača još ima. Prije svega mladi Litvanac Sirvidis. Sirvidis je krilni centar sa sjajnim šutom za tri poena. On je bio MVP omladinske Evrolige kada je Ritas uzeo titulu na F8 u Beogradu. Zanimljivo je da on igra samo LŠ dok u Izraleu ne igra uopšte. Generalno djeluje da i nema očekivan prostor ali je svakako sjajan igrač. Zanimljiv napadački potencijal imaju i u Braunu. On je više prostora dobio otkako je Filip otišao i dosta ga je dobro koristio. Takođe, ima tu nekih igrača poput Ariela i Zalmasona. Zalmason je domaći centar, kojeg se sjećate i iz kvalifikacija za Mundobasket kada je igrao protiv Srbije. On je defanzivno okej rešenje ali napadački dosta pogubljen i neupotrebljiv na ozbiljnom nivou.

Što se tiče stila igre, prije svega Hapoel krase oscilacije. Na momente djeluju perfektno a na momente očajno. Defanzivno najčešće preuzimaju i rotacije su im obično jako dobre. Međutim, mana je šut za tri poena jer rivalima dozvoljavaju preko 40% šuta za tri poena. Takođe, znaju zaigrati i presing pogotovo nakon tajmauta u prvoj odbrani. Na niskom postu udvajaju u većini situacija a pomoć dolazi sa vrha kapice.

Napadački igraju u tranziciji kad god to mmogu. Vrte centralni pik koji je idealan za konfiguraciju njihove ekipe. Sa niskog posta Tomas zna napasti i ka košu mada on češće gleda da da povratni pas, pogotovo ako ga udvoje. Udvajanje recimo Zalmasona, obično završi izgubljenom lotpom.

Šta Igokea treba raditi da bi dobila meč ?

Igokea prvije svega treba isparirati Hapoelu u skoku i pod košem. To bi moglo biti problematično s obzirom da su Jovanović i Ilić upitni pa samim tim su i limitirani sa opcijama pod košem. Odbrana Karmajkla na Tomasu biće jedna od ključnih stvari za uspjeh Igokee.

Donekle će moći rizikovati sa šutom Hapoela kako bi branili adekvatno centralni pik. Takođe, broj izgubljenih lopti moraju svesti na minimum jer će Hapoel svaku pokušati naplatiti poenima u tranziciji. E sad, Igokea obično nije toliko šuterski potentna ekipa. Međutim, ukoliko šut bude služio Igokeu, momci Dragana Bajića će moći kažnjavati lošu odbranu Hapoela kada je u pitanju šut za tri poena.

Sve u svemu sledeće dvije utakmice sa Hapoelom, vjerovatno će odrediti sudbinu Igokee u Ligi šampiona. Ukoliko Igokea odbrani domaći teren i dođe do dva trijumfa, Igoke aće biti na korak od TOP16 Faze.

Prvi meč na programu je u utorak od 18:30h a drugi dva dana kasnije.