XS
SM
MD
LG

Samo bez euforije

Mladen Bojnović

Mladen Dugi Bojinović ili jednostavnije Baka oduševljen je preporodom srpske rukometne reprezentacije na čelu sa španskim stručnjakom Tonijem Đeronom i sjajnim rezultatima u dvomeču sa Francuzima, jednom od najjačih svetskih sila u ovom sportu.

Osvajač brnzane medalje na Svetskom prvenstvu 2001. godine je najdublji trag u karijeri ostavio upravo u “zemlji galskih petlova” tako da odlično poznaje kvalitet trikolora, ali isto tako poslednjih godina je jako bio zabrinut za budućnost srpskog rukometa i veliki kritičar.

-Sve pohvale za reprezentaciju Srbije, ovo je fenomenalan početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali ne bismo se smeli s tim da se zadovoljimo. Još uvek sam zabrinut za budućnost srpskog rukometa, ali sve pohvale za dve utakmice i selektora Toniju Đeronu koji je uradio fenomenalne stvari na početku što je malo ko očekivao. Retko ko se uopšte mogao nadati da se može na onakav način odigrati protiv Francuske – rekao je na početku Mladen Bojinović.

Ne tako davno srpski rukomet je bio u dubokom mračnom tunelu…

-Pre ovih utakmica i pre dolaska Đerone sam rekao da gore ne može da bude i da ko god da dođe nešto bolje će se desiti. Đerona je došao, predstavio sistem Savezu i javnosti i to treba ispoštovati, ali treba vremena da se to sve slegne. Možda je rezultat i prebrzo došao, što mi se iz mog ličnog ugla ne sviđa, ali je to naravno za pozdraviti, bolje je uvek kada se pobedi. Đerona je iskusan i mislim da neće dozvoliti euforiju. Samo maksimalnim pristupom, igranjem srcem, ali i glavom i znanjem i da se svi odazivaju pozivu može da se napravi rezultat. Treba ponovo da se napravi kult reprezentacije, koji je bio poljuljan poslednjih godina. Sada imamo sve pozitivne stvari oko ovog poslednjeg okupljanja.

Bivši kapiten Srbije ističe da su tri boda protiv Francuza velika stvar, ali da ova selekcija tek treba da položi “diplomski”.

-Ovaj rezultat je fenomenalna stvar, bićemo prvi u grupi, imaćemo taj neki povlašteni žreb za EP, što opet ne mora ništa da znači. Najvažnije je to Evropsko prvenstvo, treba fokus da se stavi na to, od toga će sve da krene, to će biti diplomski rad ove selekcije i selektora. Treba da im damo maksimalnu podršku da shvate šta je najvažnije za povratak srpskog rukometa, a to će biti to Evropsko prvenstvo – dodao je popularni Dugi.

Na pitanje da li je Srbija bila toliko dobra ili Francuska toliko loša, Bojinović je odgovorio:

-Ranije sam govorio, čak 2016. da će im poslednje zlato biti 2017. na domaćem terenu i da će imati problema. Oprostila se kičma francuske reprezentacije Omejer – Dinar – Nikola Karabatić – Žil i reprezentacija pravi sve slabije rezultate. Ova francuska reprezentacija je skup individualaca koji ne igra kolektivno i već dve godine imaju problem na velikim takmičenjima. Ovo sad na početku kvalifikacija je dokaz da to više nije to što je nekada bilo. Ne treba nikako umanjivati rezultat Srbije, to je fenomenalan rezultat, bez obzira na sve, eto Francuska je na kraju imala loptu za pobedu, što bi stvarno bila katastrofa. Srećom po nas nisu pogodili i Srbija s fantastična tri boda nastavlja kvalifikacije – smatra Bojinović.

Srbija je ponovo bila kobna za Francuze, kao pre 26 godina, kada je posle pobede nad aktuelnim svetskim prvakom krenulo stvaranje trofejne reprezentacije SR Jugoslavije, koja će uzeti jednu evropsku i dve svetske bronze.

-Od srca bih voleo da ovo bude početak jedne nove velike reprezentacije. Ali krećemo iz dubokog minusa, s dna i treba stajati s obje noge na zemlji bez obzira na sve. Realno imamo tri boda u kvalifikacijama. Treba ovo da potvrdimo na Evropskom prvenstvu, pa na Svetsko da se kvalifikujemo, pa korak po korak. Od srca bih voleo da to bude tako, kao posle ta dva poraza Francuza 1995. godine kada se stvorila velika Jugoslavija, velika Srbija – zaključio je novogodišnju želju Mladen Bojinović u Banjaluci poznatiji još i kao Bakero!

 Pet favorita, Egipat iznenađenje

Juče je u Egiptu počelo SP, Bojinović o favoritima kaže sledeće:

-Danska, Norveška, Španija i Hrvatska su favoriti. Obzirom na celokupnu situaciju, teba biti obazriv. Nemačka nije otišla u najjačem sastavu, ali to je velika, jaka nacija, kvalitetna ekipa i mislim da je selektor Gislason najveće oružje te reprezentacije. Mislim da su oni fokus bacili na Tokio, ali ne treba ih nikad potcenjivati. Pomenutih pet reprezentacija su najkonstantnije definitivno, a Hrvatska uvek pokazuje kako se igra za reprezentaciju, ima taj kult. Kod nas se to nekad izgubi, a kad god smo to imali, bila je neka medalja. Nepoznanica za nas je Egipat, svi treba da budu pripremljeni na tu opasnost. Prvaci su Afrike, tu su fantastične dve juniorske generacije plus stari provereni igrači, igraju na domaćem terenu, bez obzira što neće biti publike i mislim da mogu da iznenade.