XS
SM
MD
LG

Vaterpolisti Naisa najavljuju protest zbog odnosa Grada prema sportu

Minut do 12 za odbranu niškog sporta; foto: JV / Vanja Keser

Zbog smanjenja para koje bi Grad Niš trebalo da sledeće godine izdvoji za sportske klubove, kao i "želje da iskažu duboku zabrinutost za sport u ovom gradu", igrači, članovi stručnog štaba i rukovodstva Vaterpolo kluba Nais okupiće se u subotu, 11. decembra u 11:59, što je simbolično minut do 12 za spas niškog sporta, na platou ispred Gradske kuće. Iz Uprave kluba kažu da žele da pokažu nezadovoljstvo odlukama gradske vlasti koja se "na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema celokupnom niškom sportu".

Prema nacrtu budžeta Niša za 2022. godinu za sportske klubove je planirano 148 miliona dinara što je 1,23 % ukupnog budžeta.

Predlog budžeta će se narednog četvrtka naći pred odbornicima Skupštine, a informacija da je sportu smanjen novac za više od 50 miliona u odnosu na ovu godinu, nateralo je predstavnike Vaterpolo kluba Nais na reakciju.

I dok se država trudi da u složenim uslovima izazvanim pandemijom pomogne sportskim klubovima, Grad Niš radi upravo suprotno. I dok niška sportska javnost iz neobjašnjivih razloga ćuti, Vaterpolo klub Nais je odlučio da ponovo podigne glas u odbranu niške sportske tradicije i da se otvoreno suprotstavi pokušaju da se treći grad po veličini u Srbiji svede na nivo sportske palanke - piše u saopštenju Vaterpolo kluba Nais.

Igrači, članovi stručnog štaba i rukovodstva Naisa će se okupiti u minut do 12 za spas niškog sporta i to u subotu, 11. decembra u 11:59 okupiti na platou ispred Gradske kuće kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukama gradske vlasti "koja se na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema celokupnom niškom sportu".

Pozivamo sve sportske radnike, trenere i igrače, sadašnje i bivše, sportske novinare i sve ljude koji znaju da vrednuju i pamte sve uspehe niških sportskih klubova da nam se pridruže u odbrani niškog sporta. Želimo da ovakvim protestom iskažemo svoju duboku zabrinutost i pokušamo da u razgovoru sa gradskim ocima izdejstvujemo od Grada da se budžetom za sport u 2022. vrati oduzeto, makar na onaj nivo finansijskih sredstava koji je bio u 2020. godini iz razloga što ne postoji opravdanje za ovakav odnos prema sportskim kolektivima u našem gradu - kažu u Naisu.

Obaveza Vaterpolo kluba Nais, navodi se u saopštenju, je da u ime 200 mališana koji treniraju vaterpolo u niškom bazenu "digne glas protesta i na taj način pokuša da taj sunovrat zaustavi".

Prošle godine budžet za sport je bio 400 miliona dinara, od čega je, odlukom Komisije za sport, Vaterpolo klubu Nais pripalo 19,1 miliona. Za sportske klubove ove godine je izdvojeno 200 miliona dinara, dok je Naisu pripalo 9,3 miliona.

Tačno je da lige postoje da se u njih ulazi i iz njih ispada, ali ako gotovo svi niški elitni klubovi u ovom trenutku vode golu bitku za prvoligaški opstanak ili su čak i bez jednog jedinog osvojenog boda na tabeli, onda je očigledno negde napravljena velika greška. Gde...???, čini se potpuno je jasno. Međutim, u Nišu kao do to neko namarno ne želi da vidi već se nasuprot, trudi da obezvredi i poništi sve one rezultate koje su niški klubovi strpljivo i uporno gradili godinama. A svima je jasno da je put dobrih rezultat i uspona mnogo teži i sporiji od strmoglavog puta sportskog propadanja - navodi se u saopštenju.

Iz Vaterpolo kluba dodaju da je "poziv na skup isključivo zasnovan na sportskim motivima i da ne žele da iko na bilo koji način politizuje njihovo nezadovoljstvo".

Saopštenje niškog kluba možete pročitati u nastavku teksta.

Dokument za preuzimanje: Vaterpolo klub Nais - Minut do 12 za odbranu niškog sporta (preuzmi) - 1,102.43 KB


Valis 9 : 13 SPD Radnički
Proleter 10 : 19 Partizan
Šabac 4 : 7 BVK Crvena zvezda
Vojvodina 6 : 18 Novi Beograd
Nais 10 : 8 Zemun
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Novi Beograd 9 9 0 0 27
2 Partizan 9 8 0 1 24
3 SPD Radnički 9 7 0 2 21
4 BVK Crvena zvezda 9 6 0 3 18
5 Šabac 9 5 0 4 15
6 Vojvodina 9 3 1 5 10
7 Valis 9 3 1 5 10
8 Proleter 9 1 1 7 4
9 Nais 9 1 0 8 3
10 Zemun 9 0 1 8 1